Kultur

Det store kunstslippet

Her er oversikten over utstillingene som åpner rundt den første helgen i mai. Dem er det mange av.

Et av Arne Malmedals nye malerier i Galleri Riis.
  • Lotte Sandberg
KODE i Bergen eier blant annet en variant av bildet "Skrik" av Edvard Munch.
Yayoi Kusama, Dots Obsession - Love Transformed into Dots, 2006.
Fra galleri Peder Lund: Robert Irwin

Denne uken er det høysesong for utstillinger, og her følger en oversikt over de viktigste. Åpningene starter torsdag 2. mai, hvilket betyr at de er åpne for publikum fra og med fredag 3. mai:

Arne Malmedal (76) åpner for sikkerhets skyld to utstillinger, i Kunstnerforbundets overlyssal og i Galleri Riis i Oslo. Det er all grunn til å få med seg hans teknisk fremstående minimalist-monokrome malerier. I 2003 ble Malmedal hedret med en retrospektiv mønstring i Museet for Samtidskunst/ Nasjonalmuseet, og han er blitt en nestor i norsk kunstmiljø. Siden 2007 har Malmedal stilt ut jevnlig på Galleri Riis i Oslo, mens han stilte ut i Kunstnerforbundet for første gang i 1979.

Maleriet er nytt, og fra utstillingen i Galleri Riis.

Dette er et av Arne Malmedals nye malerier som nå stilles ut.

I Kunstnerforbundet viser Malmedal nå en serie malerier fra 1990 til 1994. Denne perioden var starten på hans mangeårige beskjeftigelse med det monokrome maleriet. I Kunstnerforbundet kan du også se nye arbeider av Hilde Svalheim og Øystein Aasan.

Torsdag er det også åpning i SOFT galleri av en stor minneutstilling over Turid Holter (1936-2011), en viktig, norsk tekstilkunstner. Organisasjonen Norske Tekstilkunstneres Galleri viser noen av de mange arbeidene som Holter har deltatt med på Høstutstillingen.

Randi Thommessen har lagt ned sitt eget galleri, Lautom Contemporary. Mange kunstinteresserte sørger over dette. Nå er imidlertid Randi Thommesssen kurator med utstillingeen Motlys for galleriet Osl Contemporary.

Torsdag 2. mai åpner også en størrer presentasjon av den fransk-amerikanske kunstneren Antoine Catala (38) i UKS (Unge kunstneres samfund). Denne utstillingen varer til 23. juni.

Kunstneren Robert Irwin stilles også ut i vår.

Samme dag åpner Arkitekturmuseet på Bankplassen i Oslo, en del av Nasjonalmuseet, en arkitekturutstilling med den prosaiske tittelen "Under 40, Ung norsk arkitektur 2013".

Tyske berømtheter

Fredag 3. mai er det åpning på Galleri K av vesentlig tysk kunst. Utstillingen "German Art" inkluderer verker av berømtheter som Martin Kippenberger, Sigmar PolkeRosemarie Trockel og Thomas Struth. Den varer til 9. juni.

Office for Contemporary Art Norway (OCA) åpner utstilling i lokalet på Grünerløkka med kunstneren Issa Samb. Utstillingstittelen er "WORD! WORD? WORD! Issa Samb and the Undecipherable Form", og er den første soloutstillingen av denne innflytelsesrike senegalesiske kunstneren i Europa. Issa Semb vil for noen være kjent fra sist sommers Documenta-utstilling i Tyskland. OCA-presentasjonen består et utvalg av Sembs kunst fra de siste 25 år, og inkluderer malerier, tegninger, skulpturer, assemblages og installasjoner fra atelieret i Dakar.

Den store kunstdagen

Lørdag 4. mai er den helt store kunstdagen denne våren. Da åpner den amerikanske fotokunstneren Cindy Sherman en retrospektiv utstilling på det nye Astrup Fearnley Museet på Tjuvolmen. Spennende! Vis a vis, i Galleri Peder Lund, åpner den kjente amerikanske installasjonskunstneren Robert Irwin.

afp000518685-ZCUnD22Nsb.jpg
  1. mai er det også sesongåpning på Vestfossen Kunstlaboratorium med Morten Viskum (47), grunnleggeren av kunsthallen i Øvre Eiker. Også maleren Jørgen Dobloug stiller ut.

Den samme formiddagen er det mulig å se utstillingen av Rune Elias Helgesen i Galleri Norske Grafikere.

Utenfor Oslo er det særlig to steder som skilller seg ut: Bergen og Kristiansand.

I Sørlandets Kunstmuseum i Kristiansand kan man se den nå 84 år gamle kunstneren Yayoi Kusama. Denne japanske installasjonskunstneren er kjent for å arbeide med speilinger og "dots". Utstillingen regnes som litt av en sensasjon.

Mens man i Oslo stadig krangler om Munch-museets beliggenhet, åpner KODE i Bergen sitt eget. Det vil si at Rasmus Meyers Samlinger (som også inkluderer Stenersensamlingen) gjenåpnes i rehabilitert og nyoppusset tilstand, og med et ny presentasjon av nøkkelverk fra Edvard Munchs kunstnerskap.

KODE i Bergen eier blant annet en helt spesiell variant av motivet "Skrik" av Edvard Munch.

Utstillingen i KODE åpner i Bergen lørdag 4. mai og står helt til 31. desember 2016.