Ingen NRK-hoder vil rulle

Allerede til uken starter jakten på neste års norske Eurovision- bidrag. Semifinale- nedturen fører neppe til noen store endringer hos NRK rundt MGP.

Britiske Blue er en av storfavorittene foran lørdagens finale i ESC. De var alle sjokkerte over at Stella Mwangi røk ut etter semifinalen og derfor vanket det i går trøst fra de britiske stjernene. Fra venstre Antony Costa, Simon Webbe, Duncan James og Lee Ryan.
  • Arve Henriksen
    Arve Henriksen

Onsdag var dagen for å slikke sårene for den norske Eurovision-delegasjonen etter at Norge og Stella Mwangi røk ut av tirsdagens semifinale. Selv var hovedpersonen både opplagt og blid, og hadde fått tid til å børste av seg den verste skuffelsen.

– Jeg føler ikke jeg kunne gjort noe annerledes på scenen, sånt skjer i en musikkonkurranse, sier Mwangi.

Selv om det onsdag var uvisst om hun ville bli i vertsbyen frem til finalen, valgte de fleste andre i delegasjonen å vende nesen hjem, det samme gjorde også mange av pressefolkene fra Norge.

– Det er mye som skjer akkurat nå, jeg skal snart gi ut plate og øve med band, så jeg får se hva som skjer, sier Mwangi.

En som blir værende, er delegasjonsleder Skjalg Solstad, men allerede til uken begynner han og resten av MGP-teamet i NRK å tenke på neste års konkurranse. Selv om Aftenpostens kommentator Robert Hoftun Gjestad nå mener det er på tide med en opprenskning i MGP/ESC-maskineriet i statskringkastingen for å kunne nå låtskrivere som kan begeistre andre enn oss nordmenn, er det lite trolig det vil skje store omveltninger.

Er åpen

– MGP-redaksjonen i NRK evaluerer og utvikler fortløpende sitt arbeid i nært samarbeid med Eyeworks Dinamo, som produserer de norske Melodi Grand Prix-sendingene. Når det er sagt, når vi ryker ut i semifinalen, så vil ikke det få noen betydning for vårt videre arbeid foran neste år. Det er altfor tidlig å si hvilke eventuelle grep vi eventuelle vil gjøre på sikt. Samtidig er vi en åpen redaksjon, som er åpen for impulser, sier Skjalg Solstad.

Den norske delegasjonen hadde heller ikke funnet grunn til å innlevere noen klage til den Europeiske Kringkastingsunionen, etter at spanske TV-seere mistet halvannet minutt av lyden til Stella Mwangi.

– Så lenge EBU har forsikret oss om at dette uansett ikke ville fått konsekvenser for resultatet, så vi ingen grunn til å forfølge denne saken.

Sjefprodusent i EBU, Jon Ola Sand synes semifinalen gikk bortimot smertefritt.

– Det vi vet er at det var lydproblemer i Spania under den norske låten, og dette skyldes en menneskelig svikt hos TV-kanalen TVE, sier Sand.

Noen andre lydproblemer er det ikke rapportert om.

Litt av og på.

– Noen har hevdet at lyden til svenske seere var dårlig, men det skyldes komprimeringen. Dette var litt av og på. Samtidig var det litt problemer med systemet som overførte lyden fra kommentatorboksene. Den feilen lå her i Düsseldorf. Dette er noen vi derfor vil kjøre en stress test på allerede under generalprøvene foran delfinale nummer to, sier Jon Ola Sand i EBU.

Det ble heller ikke meldt om noe kluss hverken med telefonstemmene eller jurystemmene.

– Alt annet gikk smertefritt, sier Sand.

For den norske Eurovisionfansen var det en tung dag i går, mange tok til tårene i Esprit arena da Norge røk ut. Også utenlandske aviser brukte spalteplass på Norges exit. Storavisen Die Welt synes det var oppriktig synd at Norge ikke blir å finne i finalen.

– Hvem kunne forutse at Litauen skulle gå videre på bekostning av Norge. Stella Mwangis Haba haba uttrykte pur glede, og de afrikanske rytmene bringer frem gode minner fra fjorårets fotball-VM. Derfor er det nesten irriterende å se på hvilke land som faktisk gikk videre. Låten fra Litauen passer best i søppelbøtten, skriver avisen.