Kultur

Selvsikker pengemaskin

En opprømt 50 Cent snakker gjerne om skyteepisoden i New Jersey sist uke. Den millionselgende rapperen hevder han ikke var der fysisk, uansett.

  • Forf>
  • <forf>robert Hoftun Gjestad <

— Vet du hva?Jeg er ikke redd for å dø. Hadde jeg vært det, ville jeg vært død allerede.Curtis "50 Cent" Jackson (27) legger seg bakover i stolen på Grand, smiler kritthvitt og snurrer en skinnende dyr ring på fingeren. Utenfor sitter fire solide livvakter og kontrollerer heis og trappeoppgang. Det er ikke akkurat ufarlig å være "Fifty" - sist uke var det en skyteepisode utenfor et hotell i New Jersey der politiet mener han var involvert - men han bryr seg altså ikke. - Vet du hva? Jeg var ikke fysisk til stede på hotellet engang. Noen rundt meg var der og det ble skutt, men ingen ble truffet. Men du vet hvordan det er, mitt navn lager nyheter, og når noen kunne koble 50 Cent med skyting, så ble det sånn. Jeg måtte ringe til bestemor og fortelle at det ikke var sant, sier 50 Cent.For 80 prosent av det som står skrevet om ham i pressen, er enten løgn eller overdrevet, mener rapperen. Ikke at han bryr seg særlig om det heller - heller ikke det at politiet vil snakke med ham om skyteepisoden.- Autoritetene er alltid ute etter meg på grunn av min historie, så hvis planen er at jeg skal komme til et hotell, sørger de for å være der også. Men jeg bryr meg ikke, sier 50 Cent.Det han bryr seg om, er karrièren. De over åtte millionene som er solgt av debutalbumet "Get Rich Or Die Tryin'", og de mange millioner av 50 cent han har tjent det siste året.- Pengene er min frihet. Hvis jeg har to dager fri på denne turneen og vil dra hjem til USA, så gjør jeg det fordi jeg har pengene til det. Det er min frihet, og den skal jeg ikke miste ved å dø, sier 50 Cent.At mange oppfatter ham som en rollemodell - og da mest en negativ én - for unge folk, er et spørsmål han er opptatt av.- En rollemodell skal helst være en positiv person som følger en rett linje. Jeg skal ikke være en sånn rollemodell med min bakgrunn, men som én som har kjempet meg opp. Du vet, jeg har virkelig vært på bunnen. Jeg vil vise at det alltid er et håp om å komme seg opp i den posisjonen jeg er nå, det gjelder bare å ikke ødelegge det, sier 50 Cent.Da tenker han nok på sin egen, ødeleggende fortid som crackselgende kriminell på gata i Queens i New York fra han var 12 år. Det store vendepunktet kom da han ble plukket opp av Eminem og Dr. Dre for bare et par år siden.- Eminem er fantastisk, den smarteste personen i denne bransjen. Musikalsk har jeg lært alt av ham og Dr. Dre. Jeg brukte å lage låt etter låt i stort tempo. Bang, bang, bang. Men de to bruker lang tid på hver eneste linje, hver eneste rytme. Og så blir resultatet det beste hver gang, sier 50 Cent.Han er utrolig opprømt over å være på turné i Europa på egen hånd, og ha muligheten til å se at folk overalt forstår hip-hop. Dessuten har han med seg to av de tre kameratene i crewet G-Unit, Lloyd Banks og Young Buck, på turen. Tredjemann, Tony Yayo, sitter i fengsel i USA for ulovlig våpenbesittelse, men gjengen kommer snart med sitt debutalbum sammen: "Beg For Mercy".For 50 Cent nok et steg vekk fra virkeligheten han vokste opp i.

Les også

  1. Pangpangsalg

  2. -Det er hardt i New York. Det er ikke så hardt her.

Klassisk

Nyhetsbrev Annenhver uke deler Maren Ørstavik anmeldelser, tips og nyheter fra den klassiske musikkens verden, både i inn- og utland.

Les mer om

  1. Musikk