Kultur

En stor selvmotsigelse

MONA LISA SMILE<br></br> Amerikansk<br></br> Regi: Mike Newell<br></br>Med Julia Roberts, Kirsten Dunst, Julia Stiles<br></br> Hvis man absolutt vil lage en film med tittelen "Mona Lisa Smile", kan man ikke plassere Julia Roberts i hovedrollen.

  • Ingunn Økland
    Ingunn Økland
    Kommentator og hovedanmelder

Julia Roberts har muligens et begrenset repertoar, men dette er til gjengjeld finpusset gjennom en årrekke. Når Roberts smiler til verden, blir verden rørt og begeistret.I "Mona Lisa Smile" er Roberts på bortebane. Ikke bare fordi hun mangler det verdenskjente maleriets hemmelighetsfulle uttrykk som andre påpeker hos henne. Hun evner aldri å gestalte alle de tvetydige egenskapene den konservative ledelsen ved Wellesley College mener hun har.Kort tid etter ansettelse og ankomst i 1953, blir den modernistisk orienterte kunsthistorikeren identifisert som en "subversiv" og "progressiv" bohem. Men Katherine Watson fremstår mest som en skjønn, kompetent kvinne med et uavklart kjærlighetsliv. Sammenlignet med "Dead Poets Society" (Peter Weir) er "Mona Lisa Smile" blottet for kunstnerisk begeistring.

Sivilstatus

Det er da også Watsons kjærlighetsliv som skal vise seg å bli den søtladne filmens store tema. For overklassepikene på internatskolen er opphengt i både lærerinnens og egen sivilstatus. De planlegger alle å bli gift. Jo før, desto bedre. Watson forsøker å anfekte dette automatiserte livssynet, og setter de flinkeste jentene på tanken om å ta høyere utdannelse.Slik blir "Mona Lisa Smile" en forsinket temafilm om ekteskapet. For riktig å understreke alvoret, havner den mest tradisjonstro eleven i et fælt og råttent samliv.Mike Newell er en produktiv og dreven regissør ("Fire bryllup og en gravferd", "Donnie Brasco"). Han bør glemme "Mona Lisa Smile" så fort som mulig, og heller sette kreftene inn på å gjøre den kommende Harry Potter-filmen til et velregissert verk.Og hvordan kan det forresten ha seg at Tori Amos dukker opp som gjesteartist i denne utdaterte settingen?

Les også