Kultur

Peter Sellers - den morbide komiker

For 24 år siden tok komikeren Peter Sellers nærmest sin død av at han ikke fikk prisen som beste skuespiller på Cannes-festivalen. Årets festival, som begynner onsdag, setter rampelyset på briten igjen.

 • Per Haddal
  journalist

Blir rampelyset like dødelig for hans ettermæle når hovedkonkurransen viser en biografisk film, "The Life and Death of Peter Sellers", med Geoffrey Rush i tittelrollen? Oscar-vinneren kjenner vi fra pianistdramaet "Shine".

Den ferskere Oscar-vinneren Charlize Theron spiller den blonde og svenske Sellers-kone nummer to, Britt Ekland.

Dessuten presenteres brødrene Coens ferske nyversjon av den klassiske komedien fra 1955, "Ladykillers", hvor Sellers hadde sin første større filmrolle, mot Alec Guinness. Sellers minnes også som det vandrende katastrofeområde fra filmene om "Den rosa panteren", politi-inspektør Clouseau.I 1980 var Sellers helt sikker — med god grunn - på at han skulle vinne for sin Cannes-prisen for rollen som hellignarren Chauncey Gardener i "Velkommen, Mr. Chance" eller "Being There". Gartneren kom med korte orakelsvar på alt og ble derfor uutgrunnelig rådgiver for den amerikanske presidenten. Ved siden av den tredobbelte innsatsen i det groteske atomsirkuset "Dr. Strangelove" av Stanley Kubrick er dette det beste Sellers leverte som skuespiller, en rolle som var som skapt for denne "mannen uten egenskaper". Det vil si: hans egenskap var å snike seg inn under huden på alle figurer han skulle imitere, for det var hva han alltid gjorde. Uten egen substans.

Glede

Ved sin hjertedød i 1980 etterlot 55-åringe Sellers seg en rekke filmer, radio- og fjernsynsprogrammer som skapte uhyre mye glede. Privat var han et uhyre, fremgår det av boken som årets Cannes-film bygger på. Roger Lewis har foretatt over 500 intervjuer for å komponere en anekdotespekket mursten på over 1000 sider, med mange og lange fotnoter, som har samme tittel som filmen. (Arrow Books, London).Skepsis kan vi generelt mønstre overfor forsøk på å lage biografier som imiterer filmstjerner og musikkstjerner. Ingen kan overgå eller kopiere Elvis. Og Sellers. Hvordan Sellers skal vurderes som menneske, ikke bare som kunstner - og det er vel poenget ved den nye filmen - kommer an på øynene som ser. Var han en genial karakterskuespiller, en halvveis idiot (som gartneren), et enebarn som var overbeskyttet av alenemoren og aldri ble voksen, en sosial streber som elsket å omgås kongelige (prinsesse Margaret)? Det er bare å velge.

Kontrollfreak

Sellers hadde iallfall, ifølge Lewis, klare psykopatiske drag, var manisk-depressiv, skled over i det schizofrene. Som regel kaller Lewis det ondskap eller galskap. Ikke småtterier. Sellers kunne beile til en kvinne som ingen annen, pøse på med overdådige blomster, ditto juveler samt en og annen Jaguar. Sjarm oste han av. Men straks erobringen var gjort, ble han forvandlet til en sjalu kontrollfreak. Sophia Loren var blant de få som ikke ga etter, følgelig dyrket han henne resten av sitt liv. Også på filmsettet kunne han overta kontrollen, eller ved ufine midler ødelegge hele filmen.Vi øyner kjendiskulturens korrumperende virkninger. Bare fordi han var superstjerne, kunne Sellers ture frem som han ville, ødelegge liv rundt seg. Det gjaldt andre regler for ham, det vil si: Ingen.

Distanse

Blir filmen en slags hvitvasking eller gir den et sannferdig bilde av en komiker som kunne være demonisk, men som også var en markant figur i filmhistorien, med sine imitasjoner av alle andre typer enn seg selv? Blir dette dødbringende for hans ettermæle? Han har vel moret for mange til det.

 1. Les også

  Klar for jakt på Gullpalmen

 2. Les også

  Sophie Dahl spiller Ursula Andress

 3. Les også

  Geoffrey Rush skal spille Sellers

Peter Sellers i en av tre roller han spilte i "Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb". Foto: AP/SCANPIX

Relevante artikler

 1. KULTUR
  Publisert:

  Japanske «Shoplifters» vant Gullpalmen i Cannes

 2. KULTUR
  Publisert:

  Gullpalmen til svenske «The square»

 3. KULTUR
  Publisert:

  Joachim Trier blir jurypresident for Kritikeruken i Cannes

 4. KULTUR
  Publisert:

  Film fra Sør-Kora vant Gullpalmen i Cannes

 5. KULTUR
  Publisert:

  Joachim Trier i Cannes: – Nå kommer en ny generasjon sterke, kvinnelige filmskapere

 6. KULTUR
  Publisert:

  «Ingen kan som Cannes skape og ødelegge en karrière. Med denne filmen viser festivalen seg fra sin beste side.»