Kultur

- Fikk støtte fordi regissøren var kvinne

Spillefilmen Pax har floppet totalt. – Den ubehagelige sannheten er at regissøren aldri ville ha fått støtten dersom hun var mann, sier mannen som innvilget støtten.

Nikolaj Frobenius var ansvarlig for å gi skandalefilmen Pax ti millioner kroner. Foto: Nouri Shahriar

  • Per Kristian Bjørkeng
    Per Kristian Bjørkeng

Les også kommentaren:

Les også

Nei til kvotering

Spillefilmen Pax ble av Dagsavisen kalt en skam for norsk film. Den ble sett av bare 800 mennesker den første helgen, til tross for oppsetning på hele 58 kinoer. I dag spurte Aftenpostens kommentator Ingunn Økland om hva som egentlig gikk galt i produksjonen, og ba de som hadde gitt offentlige midler til filmen om å komme på banen.

Uttalte seg på Twitter

Mannen som var ansvarlig for å gi filmen ti millioner kroner i støtte, forfatter og spillefilmkonsulent Nikolaj Frobenius, kommer nå med et oppsiktsvekkende svar. I flere Twittermeldinger han har sendt ut, tar Frobenius et oppgjør med sin egen beslutning:

«Hva gikk galt med filmen Pax? Et godt manus av Lars Saabye Christensen ble til en mislykket film. Regien var feil med Pax. Den ubehagelige sannheten er at regissøren aldri ville ha fåttt støtten dersom hun var mann. Regissøren er ikke talentløs, men ville neppe fått denne støtten uten kjønnskvotering», skriver han.

Ingen formell ordning

Spillefilmkonsulentene i Norsk Filminstitutt har ansvaret for bygge kvalitet i norsk film, ved å innvilge støtte til filmene som de selv mener har høyest kvalitet. Det eksisterer ingen formell ordning med kjønnskvotering som konsulentene må rette seg etter.

Men både tidligere kulturminister Trond Giske og nåværende kulturminister Anniken Huitfeldt har truet filmbransjen med at de må få opp andelen kvinner i nøkkelposisjoner, dersom bransjen skal unngå en radikal kjønnskvotering som vil tvinge frem flere kvinner i lederstillinger.

Les Ingunn Øklands kommentar og si din mening: