Kultur

Kulturprofilen Jean-Claude Arnault er tiltalt for to tilfeller av voldtekt

Begge tilfellene er fra 2011 og gjelder samme kvinne.

Jean-Claude Arnault (71) ble anklaget for overgrep i fjor høst etter #metoo-kampanjen. Nå har den svenske påtalemyndigheten tatt ut tiltale for to tilfeller av voldtekt. Foto: Charles Hammarsten / IBL Bildbyrå

 • Anders Veberg
  Anders Veberg
  Journalist

Etter at alvorlige anklager mot den svensk-franske regissøren og fotografen Jean-Claude Arnault (71) kom frem under #metoo-kampanjen, er han nå blitt tiltalt for to tilfeller av voldtekt.

Det opplyser den svenske påtalemyndigheten i en pressemelding.

– Min vurdering er at bevismaterialet er robust og tilstrekkelig for en tiltale, sier statsadvokat Christina Voigt i påtalemyndigheten.

Etterforskningen av Arnault har pågått siden desember. I mars bestemte påtalemyndigheten seg for å henlegge deler av etterforskningen etter manglende bevis.

Arnault nekter straffskyld i saken. Advokaten hans, Björn Hurtig, sier til SVT at Arnault er oppgitt og forferdet.

– Dette er påståtte gjerninger langt tilbake i tid. Påståtte gjerninger som mangler tekniske bevis, sier Hurtig.

Selv om påtalemyndigheten mangler tekniske bevis, har de sterke vitnemål, forklarer statsadvokat Voigt til svenske DN. Syv vitner kalles inn.

– Det finnes omfattende bevis

Arnault, lenge omtalt bare som «Kulturprofilen», kom i søkelyset i fjor høst etter at 18 kvinner gikk ut i svenske Dagens Nyheter og kom med anklager om overgrep. I ettertid er mange flere anklager kommet frem, blant annet at han skal ha antastet kronprinsesse Victoria på et arrangement for 12 år siden.

Begge tilfellene i tiltalen gjelder samme kvinne og skal ha skjedd i 2011. Dagens Nyheter har vært i kontakt med kvinnens advokat, Elisabeth Massi Fritz, som skriver i en SMS:

– Min klient er lettet og fornøyd med at påtalemyndigheten tar ut tiltale for voldtekt i dag. Det finnes omfattende bevis som skal prøves i en domstol, skriver Fritz.

Anklagene og dramatikken rundt Arnault har preget svenske nyheter og kulturliv i lang tid. Hans nære tilknytning til svenske Akademien, som deler ut Nobels litteraturpris, har dominert medieomtalen.

Strengere lov i Sverige

Når den svenske påtalemyndigheten tar ut tiltale for voldtekt, kan det bety noe annet enn det ville gjort om den norske påtalemyndigheten hadde gjort det.

Svensk lov har lenge vært betraktelig strengere enn norsk lov på dette feltet.

I mai ble det strammet til ytterligere etter at Riksdagen vedtok en ny lov: I Sverige er det forbudt å ha sex med noen som ikke sier ja helt tydelig.

Advokat John Christian Elden forklarer at det som er straffbart i Sverige, også er straffbart i Norge, men at vi bruker voldtektsbegrepet litt ulikt.

– Det vi kaller straffbar seksuell handling uten samtykke, kaller de voldtekt dersom handlingen går så langt som seksuell omgang, sier Elden.

Samtidig ble strafferammen i Sverige økt, og flere handlinger regnes som straffbare.

– For eksempel at du ikke bruker kondom under frivillig sex, dersom det er en del av avtalen. Da regnes det som en seksuell handling uten samtykke – ergo voldtekt, sier John Christian Elden.

Les mer om

 1. Svenska Akademien
 2. Sverige
 3. Voldtekt
 4. Etterforskning

Relevante artikler

 1. KULTUR
  Publisert:

  Svensk kulturprofil dømt til to års fengsel for voldtekt

 2. KULTUR
  Publisert:

  Svensk kulturprofil nekter for voldtekt

 3. KULTUR
  Publisert:

  Dom faller i sak mot kulturprofil i Sverige

 4. VERDEN
  Publisert:

  Voldtektssaken mot Julian Assange tas opp igjen

 5. KRONIKK
  Publisert:

  Straffbart å ta noen på puppen uten samtykke, men ikke straffbart å masturbere dem eller ligge med dem?

 6. KULTUR
  Publisert:

  Fransk-svensk kulturprofil dømt for enda en voldtekt