Kultur

– Hadeland er Norges svar på Toscana. Som skapt for opera.

Operasolist Eli Kristin Hanssveen vil gi opera til folket ved Randsfjordens bredd. I helgen inviterer hun til Operafest Røykenvik rett nedenfor verandaen hjemme.

Operasanger Eli Kristin Hanssveen vil senke terskelen for operaopplevelser og inviterer til sin egen operafestival på Hadeland i helgen.
 • Hilde Bjørhovde
  Hilde Bjørhovde
  Journalist

– Spør du hvordan man skal gjøre La Taviata relevant i dag, svarer jeg: Hva er irrelevant ved følelser?

Sopranen Eli Kristin Hanssveen ser ikke noe galt i å fremføre klassiske arier, duetter og iørefallende operasvisker fra en scene ved Randsfjorden i Røykenviken på Hadeland. Hanssveen er fast ansatt solist i Den Norske Opera & Ballett og også kjent som en av ti finalister i Stjernekamp på NRK i 2013.

Vil folkeliggjøre operakunsten

Aftenposten møter henne bare dager før det braker løs. Gode krefter bidrar til å stable operafesten på bena. Det blir ikke bare sang og musikk fra profesjonelle aktører, men også kortreist mat og drikke.

Hun vil folkeliggjøre opera ved å gi publikum en operafest i friluft i det vakreste landskapet hun kan tenke seg.

– Her har vi alt, bare ikke en operafestival. Ikke før nå! Mange mener at opera er noe elitistisk og fjernt, fremført i store operahus og på store arenaer. Jeg vil flytte «dørterskelen» ned på gressplenen, sier hun og mener mange flere enn dem som tradisjonelt går i operaen, kan ha glede av opera.

– Når jeg, som er oppvokst på Biri, kan bli operasanger, kan alle like minst én arie, ler hun.

 • Se hele programmet her

Ikke begeistret for eksperimentering

– Alle elsker jo Mozarts arie Nattens dronning fra Tryllefløyten, og det er jo en grunn til at klassikerne fra operalitteraturen har vist seg slitesterke gjennom mange hundre år.

Hun er ikke alltid er like begeistret for nye regigrep og eksperimentering for å fornye operakunsten. Enkelte oppsetninger arbeider «mot musikken, ikke med den», mener hun. Hanssveen er litt lei av mantraet om at opera må fornye seg for å være relevant.

– Man må ikke alltid tenke så avantgardistisk, men kan godt ha et kostymedrama med sterk personregi og kanalisere følelser gjennom musikken.

Og hun lover sterke følelser i helgens operafest. Selv er hun syngende konferansier. Gode sangerkollegaer fra inn- og utland stiller med sin stemmeprakt, blant andre bassbarytonen Yngve Søberg.

Yngve A. Søberg er en av våre mest profilerte operasolister, fast ansatt ved Den Norske Opera & Ballett.

– Vi vil vise festen ved det hele, og sangerne synger det de gjør best. Det betyr operasvisker som O Sole Mio, Nessun Dorma og Blomsterduetten fra scenen. Torsdag blir det flygel og kortreist mat for operagourmeter på låven. Under operagallaen lørdag blir det fullt orkester og seks solister på scenen, sier Eli Kristin Hanssveen.

Savner visjoner for kulturpolitikken

På Brandbu har hun bodd siden 1993.

– Når folk kommer hit og ser hvor vakkert det er med det bølgende landskapet, slutter de å spørre hvorfor jeg velger å pendle til Oslo og ikke flytte inn til byen, sier hun.

Her er det operasang i sommer:

Masterstudentene fra Operahøyskolen

Morgendagens operastjerner

Operafabrikken består av Operahøgskolens masterstudenter Ingvild Gomnæs Loen, sopran, Henriette Stabell Johnson, sopran, Marika Schultze, mezzosopran, Gustav Hasfjord, tenor, Jørgen Magnus Haslum, bass og Victoria Randem, sopran. Nå inviterer de deg til operakafé.

Hvor: Vasshjulet, Lørenskog kulturhus

Når: Torsdag 14. juni kl. 19.30.

Opera til folket

Entusiastene i Opera til folket inviterer til bakgårdsopera lørdag 9. og 16. juni. Stina Steingrim Levvel, sopran, Désirée Baraula, mezzosopran og Dorina Komani fremfører kjente og kjære arier og duetter i bakgården.

Hvor: Raadhusgaarden (inngang fra Nedre Slottsgate 1)

Når: lørdag 9. og 16. juni kl. 15.30

Carmina Burana var fjorårets oppsetning på Oscarsborgoperaen.

Oscarsborgoperaen

I år blir det ingen stor operaforestilling i Borggården, men et mellomår for Oscarsborgoperaen. Årets arrangement blir en familiedag med operarelaterte aktiviteter for store og små 18. august.

Helgen etter blir det musikalske høydepunkter fra 20 år med opera på Oscarsborg i Smia Flerbrukshus i Drøbak.

Vertskap er operasjef Anne Felberg og dirigent Terje Boye Hansen, som sammen grunnla Oscarsborgoperaen i 1998. Solister er sopranen Lina Johnson, tenor Henrik Engelsviken og baryton Tom Erik Lie, pluss unge operatalenter.

Hvor: Oscarsborg

Når: 18. august kl. 10–17

Hvor: Smia Flerbrukshus, Drøbak

Når: Lørdag 25. august kl. 15 og 18 søndag 26. august kl. 15 og 18

Den Norske Opera & Ballett

Denne sommeren presenterer Lidal North International Opera Workshop to forestillinger: Götterdämmerung og Heroes & Villains. Forestillingene danner avslutningen på en internasjonal workshop for unge sangere.

Sjekk DNO & Ballett for sommerprogram.

Hvor: Operaens Scene 2

Når: 7. og 8. juli

Klassisk

Nyhetsbrev Annenhver uke deler Maren Ørstavik anmeldelser, tips og nyheter fra den klassiske musikkens verden, både i inn- og utland.

Les mer om

 1. Den Norske Opera & Ballett
 2. Toscana
 3. Kunst
 4. Musikk
 5. Kulturpolitikk
 6. Hadeland
 7. DNO