Kultur

Romanserie med førsteopplag på 387 000

Mandag kom første bind av romanseriern "Skjærgårdsliv" ut. Jeanette Semb, kvinnen bak bøkene, kjenner et visst press etter at forlaget bestemte seg for å trykke opp første bok i nesten 400 000 eksemplar.

Jeanette Semb har skrevet romanserien Skjærgårdsliv. Scanpix

 • Veslemøy Østrem
 • Ntb
 • Veronica Karlsen

Jeanette Semb er bosatt i Drøbak og lar handlingen i den nye serien, «Skjærgårdsliv», utspille seg her.

Vi blir tatt med tilbake til 1909, til et Drøbak som syder av liv og badegjester sommertid, og som også er noe av en kunstnerby.

– Jeg valgte å legge handlingen til Drøbak fordi man så tydelig kan føle historien når man går i gatene her. Torget er nesten uforandret, og gamle trehus og Varmbadet vitner om en svunnen tid, sier serieromanforfatteren til NTB.

– Gåter rulles opp

Semb forteller at hun har tatt seg friheten med å plassere en krambu der Peppes Pizza i dag ligger, og hun har reist et fiktivt strandhotell rett ved siden av Badeparken og Varmbadet i Drøbak.

– Et hotell er en drøm for en forfatter. Her strømmer det inn spennende mennesker slik at nye karakter stadig kan introduseres.

Første bok i serien "Skjærgårdsliv" har et opplag på 387 000.

Hovedpersonene vi skal få følge i «Skjærgårdsliv» er imidlertid Josefine, som sammen med søsteren kommer flyttende til den idylliske småbyen. De har mistet foreldrene og flytter inn hos tante Tulla, som er naboen til strandhotellet.– Tante Tulla er et fyrverkeri av et kvinnfolk, som også har tatt til seg byens mest utstøtte sjel: Aksel. En plaget gutt som folk mener er tilbakestående. Han ser ting på strandhotellet, og flere gåter rulles langsomt opp, forteller Semb, og legger til:

– Akkurat det kan være en utfordring: Å porsjonere ut akkurat riktig mengde spenning i hver bok. Man vil jo holde på leseren og ikke gi fra seg alt i første bok.

Skrømt og romantikk

Handlingsmessig befinner Semb selv seg allerede langt ute i bok sju, men hun forteller likevel at hun føler presset når forlaget har valgt å trykke opp førsteboka i 387.000 eksemplarer.

– Jeg kan ikke gjøre annet enn å håpe at boken selger. Men jeg har sommerfugler i magen nå når førsteboka slippes. Det gir jo dog en slags trygghetsfølelse å vite at jeg allerede har skrevet så pass mye på serien. Så får vi se hvordan den blir tatt imot, og hvor mange bøker det blir.

Hun forteller at hun har funnet sin sjanger i serieroman-segmentet, ettersom det åpner opp for en verden av fri fantasi, skrømt og sydende romantikk.

Romanseriens første bok har som oppgave å fange faste lesere, og det store spenningsmomentet ligger i hva bok nummer to selger.

— Et opplagg på nesten 400 000 er ikke rekord, men vi går bredt ut med denne serien, sier Tomas Algard, forlagssjef i underholdningsredaksjonen i Cappelen Damm.

— Det er ingen regel for hvor mye bok nummer to selger, men vårt ønske er å gi leserne en smakebit på en ny historie, sier han.

Passerte 5 millioner bøker

Flere serieforfattere har markert seg med overnaturlige elementer i bøkene sine i kjølvannet av Margit Sandemos uforlignelige sagaer. Denne uken passerte også Frid Ingulstads romanserie Sønnavind et opplag på 5 millioner bøker. Til nå er det gitt ut 55 bøker om arbeidermiljøet på Sagene ved begynnelsen av 1900-tallet.

— Frid Ingulstad har ingen planer om å gi seg med denne seriene ennå. Det er hennes livsoppgave å formidle leseglede og historie på denne måten. I år kommer det ut åtte bøker i Sønnavind-serien, sier Tomas Algard, forlagssjef i underholdningsredaksjonen i Cappelen Damm.

Den lengstlevende serien i sjangeren, Jordmoren, kommer med sin aller siste bok, nummer 66, nå i høst.

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Nominert til Årets osloborger: Frid Ingulstad

 2. KOMMENTAR

  Flust med penger på bok

 3. KULTUR

  Vil starte ny, åpen forfatterforening

 4. KULTUR

  Klar for ny Harry Potter-feber: – Teaterforestillingen er bedre enn filmene

 5. A-MAGASINET

  Humor, farger og titler på rim. Dette er den nye populærvitenskapen – og den selger som aldri før.

 6. KULTUR

  Høstens debutanter: Marie Aubert slo gjennom lydmuren