Kultur

Politiet: Smollett løy om hatkriminalitet for å få fart på egen karriere

Den amerikanske skuespilleren Jussie Smollett løy om å ha vært utsatt for rasistisk og homofobisk overfall for å promotere sin egen karriere, mener politiet.

Skuespilleren Jussie Smollett er i hardt vær i USA.
  • NTB
  • Eirik Husøy
    Journalist

På en pressekonferanse torsdag opplyste Chicagos politisjef Eddie Johnson at Smollett blant annet hadde sendt brev med rasistisk og homofobisk innhold adressert til seg selv ved filmselskapet Fox studio før han iscenesatte et angrep på seg selv.

– En av grunnene til det var at han var misfornøyd med lønnen han fikk, sa Johnson.

Politiet sier han betalte to brødre 3500 dollar (rundt 30.000 norske kroner) for å banke ham opp.

36 år gamle Smollett fikk sterke sympatierklæringer i USA etter å ha hevdet at han ble utsatt for hatkriminalitet. Men det tror ikke politiet på lenger, og onsdag ble han siktet for ordensforstyrrelse og for å ha avgitt falsk forklaring.

Skuespilleren meldte seg for politiet natt til torsdag og ble fremstilt for fengsling senere samme dag. Han risikerer tre års fengsel om han blir funnet skyldig i å ha diktet opp historien.

Twentieth Century Fox, produksjonsselskapet som lager den populære TV-serien «Empire», sier de nå «evaluerer situasjonen» og «vurderer muligheter» når det gjelder Smolletts engasjement i produksjonen, melder Reuters torsdag kveld.

  • Bakgrunn:
Les også

Det angivelige overfallet på den svarte, homofile TV-stjernen rystet USA. Nå tror politiet han har løyet.

Sjokkhistorie

Smollett, som er afroamerikansk og åpent homofil, hevdet i slutten av januar at han ble angrepet i Chicago av to maskerte menn. De skal ifølge skuespilleren ha ropt rasistiske og homofiendtlige skjellsord mens de slo, helte blekemiddel på ham og la en løkke rundt halsen hans.

Et av slagordene var «dette er MAGA-land», ifølge Smollett, som henviser til president Donald Trumps slagord «Make America Great Again».

Smollett fortalte om den angivelige hendelsen i intervjuer med amerikanske riksmedier, mens bilder av hans forslåtte ansikt sirkulerte i sosiale medier, til forskrekkelse for mange. LHBT-miljøet der skuespilleren er aktiv, reagerte med avsky. Amerikanske senatorer som Kamala Harris og Cory Booker fordømte angrepet.

Les også

Noen av de største #metoo-sakene er fortsatt hemmelige. Ronan Farrow lover at flere sjokk er på vei.

Brå vending

Men på sosiale medier sirkulerte etter hvert rykter om at Smollett skal ha iscenesatt angrepet på seg selv. Ryktene fikk vind i seilene da politiet i helgen fastslo at «etterforskningen skiftet spor» som følge av nye opplysninger.

Overvåkingsbilder fra stedet satte politiet på sporet av to nigerianske brødre. En av dem er Smollets personlige trener som ble hyret da skuespilleren skulle forberede seg til en musikkvideo.

En overvåkingsvideo viser det politiet mener er de to brødrene som var innblandet i overfallet av skuespilleren Jussie Smollett.

Deres forklaring bidro til at Smollett ble mistenkt for å ha spilt en aktiv rolle i sitt eget overfall.

– Det er kommet til et punkt hvor denne historien måtte fortelles, og de mannet seg opp og ville rette opp ting, sa brødrenes forsvarer Gloria Schmidt.

Les mer om

  1. USA
  2. LHBT
  3. Hatkriminalitet
  4. Chicago