- Orkestermusikere reagerer bedre på å ha en mann foran seg. De har ofte mindre seksuell energi og kan fokusere mer på musikken.
I går sto dirigent Vasily Petrenko på podiet under Oslo-Filharmoniens sesongåpning, som en av fem unge, mannlige, internasjonale dirigenter med ferske sjefsjobber for norske orkestre.
I Aftenposten i dag møter Vasily Petrenko og Miguel Harth-Bedoya, fersk sjefdirigent i Kringkastningskorkestret til "duell". De blir blant annet spurt om hvorfor det er en så sterk dominans av menn innen dirigentstanden.
Petrenkos kvinnesyn: - Ekstremt og fornærmende
— Jeg tror at når kvinner får familier blir det vanskelig å være så dedikert som bransjen krever. En annen side er at orkestermusikere reagerer bedre på å ha en mann foran seg. De har ofte mindre seksuell energi og kan fokusere mer på musikken. En søt jente på podiet gjør at tankene går mot noe annet, sier Vasily Petrenko. Harth-Bedoya er litt mindre bombastisk om kjønnsforskjeller:
— Man bør spørre kvinner om det. Hvorfor er det så få kvinnelige presidenter eller statsministre? Det er vanskelig å forklare. Jeg har ikke spilt under en kvinnelig dirigent, men mitt inntrykk er at så lenge dirigenten er god, vil orkesteret respektere hvem som helst som står på podiet, sier han.
Ikke bare for de hyperintellektuelle
De har begge nylig ankommet Norge, etter et første, entusiastisk møte med de to respektive orkestrene. I kveld dirigerer Vasily Petrenko Vårofferet i Oslo Konserthus. Noen hundre meter unna, leder Miguel Harth-Bedoya KORK i Universitetets aula.
- Hvilket inntrykk har dere av det norske musikkmiljøet?
— Det virker som om det er mange publikummere, musikere, musikkstudenter og lokale komponister som tar musikken veldig alvorlig, og man har dessuten tilgang til mye ressurser som kan bidra til å bygge sterke orkestre, kor og operakompanier. Men det kan alltid bli bedre. Blandingen i publikum, for eksempel – en samtidsmusikkonsert trenger ikke være bare for de få hyperintellektuelt interesserte, svarer Petrenko.
— Veldig levende. Første gang jeg var her opplevde jeg at publikum var veldig utadvendt. Og musikkinteressen virker å være der, jeg har aldri holdt en konsert her – selv med ukjent musikk – og opplevd at publikum har kjedet seg eller uteblitt, mener Harth-Bedoya.
Bedre dagen derpå av klassisk musikk
Begge er opptatt av å nå ut til nye publikumsgrupper. Petrenko mener man føler seg bedre «dagen derpå» hvis man lytter til klassisk musikk.
— Jeg ønsker at når folk tenker på Oslo, så tenker de Oslo-Filharmonien, sier Petrenko. - Fordi mange er så utslitt av å bli bombardert med informasjon hele dagen, vil man prøve å skru av hjernen på kvelden. Så man ser på teite TV-programmer eller lytter til teit musikk. Men jeg tror at det gjør at mange føler seg enda verre morgenen etter. Klassisk musikk er omvendt, man føler seg bedre dagen derpå, sier han.
Petrenko skal blogge for Aftenposten i månedene som kommer, og har allerede fått en viss stjernestatus i det klassiske miljøet.
Anmeldelsen fra gårsdagens konsert, kan du lese på Aftenposten.no i formiddag.