Kultur

Fire minutters forskningsformidling

Den nasjonale finalen i Forsker Grand Prix gikk lynraskt for seg.

Silja Torvik Griffiths var den som til slutt klarte å formidle sin forskning på best mulig måte på de tilmålte minuttene. Foto: David Bach

  • David Bach

Silja Torvik Griffiths vant Forsker Grand Prix på Edderkoppen Teater i Oslo lørdag kveld.

Finalen sto mellom ti doktorgradskandidater fra delfinalene i Bergen, Stavanger, Trondheim, Tromsø og Porsgrunn.

Konkurransen går ut på å formidle sin egen forskning best mulig på fire minutter, hvorpå publikum og dommerpanel gir fremføringen karakter.

— Hard kamp om penger

Fire finalister gikk videre, og fikk bruke seks minutter i en siste appell. Et kunststykke mange forskere nok burde lære seg, skal vi tro kunnskapsminister Kristin Halvorsen, som delte ut prisen til Torvik Griffiths.

— Jeg er helt sikker på at mange forskere i Norge møter tanken på å formidle sin forskning på fire minutter med stor skepsis, men desto viktigere er det at man her viser at det går an, sier Halvorsen til Aftenposten.

Hun påpeker at forskere i dag kjemper en hard kamp om pengebevilgninger til sine prosjekt, og at det dermed er viktig å kunne formidle den raskt og presis.

— Hvis de forskerne vi så her i dag lykkes tror jeg verden blir et mye bedre sted å leve i, sier Halvorsen.

Torvik Griffiths forsker på hvordan hjernen på svært tidlig fødte barn fungerer sammenlignet med de som er født til riktig tid. Hennes bidrag i finalen het «Jeg kan se hva du tenker», og høstet stor applaus etter fremføringen. I tillegg til pokal og blomster vant hun et reisegavekort på 5000 kroner.

Torvik Griffiths presiserer at det hjelper å ha et tema som engasjerer i utgangspunktet, men mener alle kan formidle sin forskning like raskt.

— Vi er så flinke til å jobbe på hver vår tue at vi glemmer å formidle det vi driver med. Likevel tror jeg alt kan være engasjerende og interessant om man formidler på riktig måte, sier hun, og legger til at hun ikke trodde hennes tema kunne formidles slik på forhånd.

Humor viktig

Flere av deltagerne brukte noen doser humor i formidlingen, men Torvik Griffiths er ikke sikker på om det er løsningen for alle.

— Min presentasjon er for eksempel ikke så voldsomt morsom. Man trenger ikke være standup-komiker for å kunne formidle godt, men det skader ikke å være engasjerende.

Vinneren får støtte av jurymedlem og forsker Jørn Hurum.

— Humor og selvironi er viktig, det å vise deg selv og andre som hele mennesker og ikke bare tørrpinner av noen forskere, er veldig viktig, sier Hurum.

Han mener en konkurranse som Forsker Grand Prix er viktig for forskningsformidlingen i Norge.

— Det å kunne snakke i fire minutter på et normalt språk om det du kan er utrolig viktig. Det tvinger deg til å sette ord på det, og hjelper forskerne til å spisse sin egen forskning. Jeg har snakket med flere av de som var her i kveld, som sier dette har hjulpet dem med deres egne doktorgradsavhandlinger, sier han.

Aftenpostens kultur-, debatt- og forskningsredaktør Knut Olav Åmås stilte som pressens representant i fagdommerpanelet, sammen med forsker Jørn Hurum og teatersjef ved Riksteatret Ellen Horn.