Kunsten å sparke nedover | Knut Olav Åmås

Kunst kan ha innflytelse på oss, men kunstnere er slett ingen elite i Norge. De som hetser kunstnere sparker ikke oppover, men nedover.

Kunstnere flest er ikke noen elite, de er snarere for marginale i samfunnet vårt, skriver Knut Olav Åmås.
  • Knut Olav Åmås

I motsetning til mange andre land har Norge økt bruken av offentlige midler til kultur det siste halvannet tiåret. Jeg er stolt av å bo i et sånt land. Men det er legitimt å kritisere pengebruken på dette som på andre felter, selv om de frie kunstnerne får småpenger. For du finner alltid noe dumt eller dårlig hvis du leter, og kunstnere har jo ikke mer av politisk dømmekraft og samfunnsinnsikt enn andre.

Den såkalte Sløseriombudsmannen har 70.000 følgere på Facebook og var anonym inntil han nylig ble avslørt. Han poster tallrike interessante saker med legitim kritikk av diskutabel offentlig pengebruk, ofte dreier det seg om svære prestisjeprosjekter. Men han har fått vel mye blod på tann av de beskjedne kulturmidlene som går direkte til kunstnere. Å vise frem klipp med «uforståelig scenekunst» finansiert av skattebetalerne er blitt litt av en klikkvinner.

Les hele saken med abonnement