Sir Sean Connery (90) er død

Den kjente James Bond-skuespilleren er død, 90 år gammel, melder BBC.

Sean Connery er død, 90 år gammel.

Skotten var den første James Bond i de kjente filmene om agent 007, og skapte den ikoniske figuren basert på bøkene til Ian Fleming.

Han sovnet stille inn på Bahamas, etter å ha vært «dårlig en tid», ifølge sønnen Jason Connery.

– Det er en trist dag for alle som kjente og elsket faren min, og et tap for mennesker over hele verden som satt pris på hans evner som skuespiller, sier sønnen til BBC.

Ifølge The Guardian er dødsårsaken ennå ikke kjent.

– Et langt og spennende liv

– Det er en trist dag for alle Bond-fans der ute, sier John Berge til Aftenposten. Han er redaktør for jamesbond.no og har utgitt både tegneseriealbum og bok om spionhelten.

Han tror Connery nå vil motta en rekke hyllester fra hele verden og sin egen bransje.

– Han levde et langt og spennende liv de fleste av oss bare kan drømme om. Men jeg tror det etter hvert skinte gjennom at det ikke bare var glamour, sier Berge.

Han forteller at Connery endte opp med å hate rollen som gjorde ham kjent.

– Folk trodde at han var James Bond, mens han egentlig var en arbeiderklassegutt fra Edinburgh.

Mange vil nok særlig huske Connery for hans rolle i Bond-filmen «Goldfinger». Berges personlige favoritt er filmen «Thunderball» fra 1965.

– James Bond er følelser. Det er stemningen som gjør at folk går for å se en Bond-film. Sean Connery er kanskje den flest liker som James Bond, forteller Berge.

Connery fylte 90 år i august 2020.

– Fattig eller rik, ukjent eller berømt – vi skal alle forsvinne fra denne jorden. Det er sånne tanker jeg gjør meg i dag, sier Bond-eksperten.

Definerte rollen som agent 007

Connery begynte sin over 50 år lange karriere som skuespiller ved et turnéteater og spilte mindre roller innen TV og film fra 1956. Han vokste opp i beskjedne kår i Edinburgh og sluttet på skolen som 14-åring for jobbe som melkemann. Senere drev han med bodybuilding og var blant annet livvakt før skuespillerkarrieren skjøt fart.

I 1948 gikk skuespilleren inn i den britiske marinen, men forlot senere The Royal Navy av medisinske grunner.

Han ble verdenskjent som den britiske spionen og definerte rollen som agent 007, den erkebritiske spionen som satte alt inn på å redde Storbritannia samtidig som han sjarmerte mange kvinner på sin vei.

Sean Connery under filminnspilling av James Bond-film.

Connery ble adlet for sin lange skuespillerkarriere i 2000 og kunne derfor titulere seg sir.

I den første Bond-filmen «Dr. No» fra 1962 spilte han mot Ursula Andress. Han var da 30 år og fikk angivelig rollen foran en rekke bedre kjente skuespillere på grunn av sin sex appeal. Filmen ble en stor suksess, til tross for det lave budsjettet.

«Never Say Never Again» i 1983 var den siste Bond-filmen Connery spilte i. I mellomtiden sjarmerte han seg gjennom mange spiondramaer med «From Russia With Love» og «Goldfinger».

Sean Connery sammen med skuespiller Harrison Ford som han spilte sammen i flere Indiana Jones-filmer.
Sean Connery og Honor Blackman som spilte Pussy Galore i Goldfinger. Blackman døde også nylig i en alder av 94 år.
Sean Connery i sine glansdager da han spilte agent 007. Her sammen med Daniela Bianchi, som han spilte mot i «From Russia With Love».

Prisbelønnet

Senere spilte han hovedrollen i «Rosens navn» og «Jakten på Rød oktober».

Han fikk Oscar for beste birolle i 1997 i filmen «De ubestikkelige». Han fikk også to Bafta-priser og tre Golden Globe-statuetter.

Uoverensstemmelser med regissør Stephen Norrington under innspillingen av filmen «The League of Extraordinary Gentlemen», gjorde at Connery trakk seg tilbake fra filmen.

Da han ble tilbudt en rolle i en Indiana Jones-film i 2007, avslo han med ordene «retirement is just too damned much fun». Han tok imidlertid på seg jobben som stemmeskuespiller i animasjonsfilmen «Sir Billi» og forteller i dokumentaren «Ever to Excel» noen år senere.

Sir Sean Connery og kona Lady Micheline på en veldedighetsgalla i 2009.

Støttet skotsk uavhengighet

Connery var en svoren tilhenger av skotsk uavhengighet og et profilert medlem av det skotske nasjonalistpartiet, SNP. I 1990-årene var han ofte å se i partisammenheng og ved daværende leder Alex Salmonds’ side.

Stjernen var gift to ganger. Først med skuespilleren Diane Cilento fra 1962 til 1973, som han fikk sønnen Jason Connery med. I 1975 giftet han seg med den fransk-marokkanske maleren Micheline Roquebrune, som han var gift med til sin død.