Kultur

Rumenske Radu Jude stakk av med Gullbjørnen i Berlin

«Bad Luck Banging or Loony Porn» er en kommende luxembourgsk-tsjekkisk-kroatisk-rumensk drama-film skrevet og regissert av Radu Jude Foto: Berlinalen

Fire medlemmer av juryen, fra venstre: Jasmila Zbanic, Ildiko Enyedi, Gianfranco Rosi og Adina Pintilie. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB

«Bad Luck Banging or Loony Porn» vant Gullbjørnen under filmfestivalen i Berlin. Den handler om en sexfilm på avveie og en kvinnes kamp for å begrense skadene.

  • NTB

Filmen, som er regissert av rumenske Radu Jude, var en av 15 filmer som kjempet om prisen.

Den israelske regissøren Ndav Lapid, som delte den ut, betegnet filmen som en som fanger nåtiden og omformer våre sosiale og filmatiske normer.

Jude vinner prisen seks år etter at han vant prisen for beste regissør for filmen «Aferim!».

Årets Berlinale er som så mange andre arrangementer preget av pandemien og er blitt avviklet som et virtuelt arrangement.

Tyske Maren Eggert vant festivalens skuespillerpris, som for første gang var kjønnsnøytral. Maria Speth, som også er fra Tyskland, vant juryprisen for sin dokumentar om et multikulturelt klasserom, «Herr Bachmann und seine Klasse».

Ungarske Denes Nagy vant Sølvbjørn-prisen for beste regissør for andre verdenskrig-dramaet «Termeszetes Feny», mens Sør-Koreas Hong Sangsoo vant for beste manus for filmen «Inteurodeoksyeon».

Her er listen over årets vinnere:

Gullbjørnen: Bad Luck Banging or Loony Porn - Radu Jude

Sølvbjørnen: (Wheel of Fortune and Fantasy - Ryusuke Hamaguchi

Juryprisen: Mr Bachmann and His Class - Maria Speth

Beste regi: Dénes Nagy - Natural Light

Beste skuespiller: Maren Eggert i I'm Your Man

Beste birolle: Lilla Kizlinger i Forest - I See You Everywhere

Beste manus: Hong Sangsoo- Introduction

Beste kunstneriske bidrag: Yibrán Asuad for klipp i A Cop Movie.

Nyhetsbrev Trenger du en ny serie å se på? Få rykende ferske anbefalinger fra film- og serieanmelder May Synnøve Rogne på e-post.

Les mer om

  1. Berlinalen
  2. Film