- Ga ikke mersmak

Georg Lederer spilte hovedrollen i filmen "Edvard Munch" i 1974, men ville aldri bli skuespiller. Nå kan han se seg selv på norsk kino for første gang.

— Det var en samboer som sendte meg av gårde på audition den gangen. Jeg hadde ikke noe spesielt lyst selv, sier Georg Lederer. Han spilte hovedrollen i Peter Watkins' film "Edvard Munch". Den ble lagd i 1974, men har première på norske kinoer for første gang i morgen. Filmen gir et nærgående bilde av Edvard Munchs liv, og fikk ros av Ingmar Bergman og New York Times da den ble lagd.- Jeg synes jo det er dumt at den ikke har vært satt opp i Norge før. Den har vært vist i både Frankrike og England, sier Lederer.

Forstyrrende lik.

Britiske Peter Watkins var kjent som en utradisjonell og kontroversiell regissør. I "Edvard Munch" lot han amatører spille alle rollene, og lagde filmen i samarbeid med dem. Georg Lederer var 21 år og i ferd med å utdanne seg som billedkunstner da han fikk rollen. Anmeldere har kalt ham "nesten forstyrrende lik" Edvard Munch. - Jeg lignet nok litt da jeg var yngre, ja. Og så hadde jeg litt erfaring med lungesykdom, så de syntes kanskje jeg hostet bra, smiler Lederer.Han har fortsatt kontakt med den britiske regissøren: - Det var veldig fint å jobbe med Peter. Han var en veldig god menneskekjenner som fikk frem det han ville i oss, og som ikke var redd for å la oss gjøre andre ting enn det som sto i manus, sier Lederer.

- Krevende.

For Georg Lederer ble "Edvard Munch" likevel det første og siste møtet med filmbransjen.- Jeg har aldri hatt noen ambisjoner om å bli filmskuespiller, og fikk ikke mer lyst av å være med. Det var veldig krevende arbeid - vi holdt på fra seks om morgenen til åtte om kvelden, sier Lederer, som ikke har sett hele filmen i sammenheng før denne uken.- Jeg syntes det var beklemmende å se meg selv spille. Men nå som jeg har sett den igjen etter så lang tid, kan jeg se at Watkins har lagd en kjempefin film.

Skiftet navn.

Lederer jobber fremdeles som billedkunstner, og har stilt ut en rekke ganger i Frankrike og Norge. Men noe sterkt kunstnerisk forhold til Munch har han aldri hatt. - Gjennom filmen fikk jeg mer forståelse av bildene hans, men Munch har aldri vært noe ideal for meg, sier maleren.Oppmerksomheten rundt Munch-filmen på 1970-tallet medvirket til at han skiftet navn fra Geir Westby til Georg Lederer da han selv skulle etablere seg som kunstner.- Folk kom bort til meg på gaten i to-tre år etterpå og spurte om det var jeg som hadde spilt Munch. Men jeg har aldri villet benytte meg av filmen. Jeg ønsket å bli husket for noe mer enn det, sier Lederer.

Georg Lederer spilte hovedrollen i "Edvard Munch", som settes opp på norske kinoer etter 33 år. Han skiftet navn da han skulle etablere seg som maler for å ikke bli forbundet med filmen.