Dansk protest mot norsk kanal

TV Follo fikk nylig retten til å lage egen TV-kanal for psykisk utviklingshemmede. – Trekk søknaden, dere gjør de utviklingshemmede en bjørnetjeneste, raser dansk TV-gründer.

TV Glads sendeprofil favner vidt fra nyheter til kultur. I november ble teaterforestillingen Græsk satt opp. Det var en hyllest til gresk drama.

I ti år har danske Mikkel Holmbäck drevet TV Glad, verdens første TV-stasjon for og med psykisk utviklingshemmede.

Sammen med Lars Glans og ekteparet Siv Rajendam Eliassen og Ole Eliassen var han i fjor vår med på å starte den ideelle stiftelsen TV Glad Norge. Målsettingen var å lage en norsk variant av den danske TV-suksessen. Slik gikk det ikke.

– Norsk rævekage (politisk krumspring, red.anm.), som underkjenner enhver sunn fornuft, sier han om kampen om retten til å drive kringkasting for psykisk utviklingshemmede i Norge.

Mange interessert.

Sommeren 2007 presenterte TV Glad Norge ideen om en egen kanal for psykisk utviklingshemmede i Norge for daværende arbeids— og inkluderingsminister Bjarne Haakon Hanssen. Begeistringen var stor, og departementet bevilget 27 millioner kroner i støtte fordelt over fem år. Da hadde allerede både Schibsted, NRK, TV2, A-pressen og Microsoft bevilget penger til forprosjektet.

Kort tid etter valgte departementet å trekke pengene tilbake og i stedet legge ideen fra TV Glad ut på anbud.

– Jeg synes det er høyst merkverdig. Det var tross alt vi som banket på døren til departementet og presenterte denne ideen for dem. Det var vår idé som de også bevilget penger til, sier han.

Riksdekkende.

Seks aktører søkte, deriblant TV Glad Norge, som i mellomtiden hadde fått med seg TV2, Nordisk Film og Norsk Forening for utviklingshemmede på laget, samt attføringsbedriften Nittedal ASVO. TV2 garanterte for riksdekkende distribusjon og sendetid for 40 halvtimes programmer i året på TV2 i fem år. Nordisk Film garanterte for den TV-faglige utdanningen. Myndighetene valgte i stedet TV Follo og Ski Produksjonsservice AS.

Holmbäck ber nå TV Follo trekke søknaden snarest.

– Det er høyst uforståelig at dette gis til en lokal TV-stasjon med liten seerskare og dårlig økonomi, uten noen erfaring med å lage TV for utviklingshemmede. Hvis du lager dårlig produserte TV-sendinger, gjør vi denne gruppen en bjørnetjeneste. Da vil de fremstå kanskje mer handicapet enn de egentlig er, sier dansken.

TV Glad Norge har nå klaget saken inn for departementet, i tillegg vurderer de å ta saken videre til sivilombudsmannen.

– Det er noe i vår søknad som fremstår som en direkte kritikk til systemet som Arbeids- og velferdsdirektoratet (Nav) er satt til å administrere. Jeg føler derfor de her har tatt mer hensyn til hvilke kommuner som sto i kø for behandlingsplasser, enn hvem som kunne gi de utviklingshemmede et best mulig tilbud, sier Lars Glans i TV Glad Norge.

Mikkel Holmbäck krever omkamp.
Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen og Svein Andre Hofsø fra Sandefjord var til stede under lanseringen av TV Glad i 2007.