Kultur

Nå har vi også fått en blokk

STEMMENE. De østlige landene er i flertall i år også, men det fratar ikke Norge alle sjanser. For nå er det jo dannet en nordisk blokk.

Norden fra venstre: To herrer fra Finlands Terâsbetoni, Mira Craig, Maria Haukaas Storeng, Danmarks Simon Mathew, Regian fra Islands Euroband, Sveriges Charlotte Perrelli, og andre halvdel av Islands Euroband, Fridric. Foto: SARA JOHANNESSEN / SCANPIX

 • Robert Hoftun Gjestad
  Robert Hoftun Gjestad
  kulturjournalist

TO SEMIFINALER er ferdig i Melodi Grand Prix. 18 land er borte, deriblant den irske outsiderkalkunen. Ja, faktisk har mye av fjaset tapt terreng i år, til fordel for dem som i alle fall forsøker seg på en melodi. Tilbake står 25 låter, der utfallet nok er vanskeligere å spå enn hva man opprinnelig trodde.Men en trend er der fortsatt: blokkdannelsen. Torsdag kveld var det rent ut komisk å høre de norske kommentatorene først gravlegge øst-vest-debatten — den om at de tidligere østblokklandene stemmer på hverandre - for deretter juble hemningsløst over at alle de nordiske landene kom med. Ja, slik at vi kan stemme på hverandre, altså. Det blir ikke akkurat mindre debatt om "nabotjenester", "blokkdannelser" og "vennestemming" etter en slik oppvisning i dobbeltmoral.

Fortsatt i front.

For nå er det jo tre blokker som stiller til finale. Vi har de 15 østlige landene, hvis vi tar med Tyrkia, Hellas og Israel på den siden. Så har vi de fire store, Tyskland, Storbritannia, Frankrike og Spania, pluss Portugal. Og til slutt de fem nordiske. Spørsmålet blir da hvilken blokk som står sterkest, men øst er fortsatt i front. Så la oss derfor holde en knapp på Russland eller Ukraina som vinner. Russland hadde kanskje ikke behøvd denne isdanseren virrende rundt på scenen, og den ukrainske kjolen var jo i det drøyeste laget, selv for 400 000 kroner. Men det vil ikke være særlig overraskende hvis ett av de to landene går til topps.

Åpent.

Den russiske sangeren Dima Bilan ble for eksempel nummer to bak finske Lordi i finalen for to år siden. At ryktene forteller at han skal ha fått hjelp av superprodusent Timbaland (Justin Timberlake, Madonna, Nelly Furtado m.fl.) på sitt kommende album, trekker jo heller ikke ned. Og sangen? Ikke ille. I tillegg er det fortsatt mange naboland der borte i øst som kan gjøre dem en tjeneste, ikke minst Ukraina.Hva så med Maria? Tja, helt åpent. Melodien er fortsatt fengende, hun viste seg sikker på scenen tirsdag, og våre naboland er med. Det finnes muligheter til en bra plassering, med andre ord. Å få synge sist i konkurransen er også en fordel for å bli husket av de mange millioner TV-seere. Så norsk seier for tredje gang i det 53. MGP? Ja, hvorfor ikke.

Svensk favoritt.

Men hun må finne seg i å konkurrere hardt med nevnte Russland og discoen fra Ukraina, arrangørlandet Serbias pompøse folkballade, Britney Spears-kloningen fra Hellas, Armenias popglede og svenskenes Charlotte Perrelli. Hun er ikke bare en lokalfavoritt, men allerede bookmakerfavoritt og kåret til sannsynlig vinner av MGP-fans på BBC. Og hun har jo også vunnet en gang før, så hun vet hva som må til: Noen Madonna/ABBA/Carola-lignende rytmer, glamkort kjole, stort smil og mye vindmaskin. Dessuten har jo også hun den nordiske "blokken" i ryggen. Så da blir det jo øst mot vest mot Norden i år. Ganske likt fjoråret, med andre ord.

 1. Les også

  Nordisk Grand Prix-feber

 2. Les også

  Svenskene tipper Maria som favoritt

 3. Les også

  Kalkunfavoritten fra Irland

 4. Les også

  - Siste sang huskes best

 5. Les også

  Norge sist ut i finalen

 6. Les også

  Kan velte norsk MGP-håp

 7. Les også

  Perrelli trakk vinnernummeret

 8. Les også

  Serbia går for pop

 9. Les også

  Nordisk oppgjør i MGP-finalen

 10. Les også

  Maria har taleforbud

 11. Les også

  - Franskmennene er rasende på meg

Mira Craig, Danmarks Simon Mathew og Maria Haukaas Storeng er gode venner og vil heie på hverandre under finalen lørdag. Foto: SARA JOHANNESSEN / SCANPIX

Relevante artikler

 1. KOMMENTAR
  Publisert:

  Storpolitikk har alltid vært en del av Eurovision. Heldigvis.

 2. MENINGER
  Publisert:

  De bringer storpolitikken inn også i årets Eurovision

 3. KULTUR
  Publisert:

  Karakter seks og favorittstempel til Italia. Dette er de beste Eurovision-låtene!

 4. KOMMENTAR
  Publisert:

  «Å prøve for hardt, er ikke en suksessformel»

 5. KULTUR
  Publisert:

  Eurovision-finalen: Italiensk topp, Ukrainsk flopp

 6. NORGE
  Publisert:

  Her legger Norge, Sverige, Danmark, Finland og Island ny felles forsvarsstrategi