Årets beste TV-serie er både sjokkerende og vakker
2021 var nok et godt år for deg som er glad i å benke deg foran TV-skjermen.
Aftenpostens serie-anmeldere har tatt et tilbakeblikk og plukket ut 10 av seriene som har gjort størst inntrykk i året som har gått.
Strømmetjenestene er mange, og tilbudet av serier er enormt. Å plukke ut den beste er ikke alltid enkelt, men i år var det liten tvil om hvilken serie som gikk helt til topps.
1. «Midnight Mass»
- Netflix
Mike Flanagan blander drama med religiøs filosofering og okkulte hendelser. Resultatet er sjokkerende og vakkert. På Crockett Island begynner mystiske ting å skje. De lamme begynner å gå, men hvem er den nye presten? Og hva er prisen på et mirakel?
Serien hviler ikke på action eller skrekk. Dens styrker ligger i de stille, mystiske sekvensene hvor tro og tvil får boltre seg mens vi venter på at Satan og/eller Gud skal åpenbare seg.
- Les hele anmeldelsen:
TV-anmeldelse av «Midnight Mass»: Bygdedrama som er Netflix’ beste på årevis
2. «Squid game»
- Netflix
Den sørkoreansk suksesserien tok strømmeverdenen med storm. Det er fordi det er en sjokkerende og vilt medrivende serie. Den er voldelig og brutal, men også dypt rørende og menneskelig.
Innsalget er enkelt. Pengelense sørkoreanere blir med i en hemmelig konkurranse. De som taper blir drept. Den som vinner stikker av med millioner. De forskjellige figurene presses inn i spillet fra sine respektive sosiale bakgrunner. På innsiden utlignes forskjellene. Det gjør opplevelsen i spillefengselet enda mer intens for seeren.
- Les hele anmeldelsen:
TV-anmeldelse av «Squid game»: Sørkoreansk suksess sjokkerer og rører
3. «Reservation Dogs»
- Disney+
Tidenes første serie av og med amerikanske urinnvånere. Resultatet er en morsom, overraskende og vakker serie om livet i et reservat. Fire maskerte ungdommer stjeler en varelastebil, og kjører den i hektisk og høylytt stil gjennom sin lille landsby. Historien om Bear, Elora Danan, Willie Jack og Cheese blir raskt til noe annet enn de første minuttene indikerer.
Serien sveiper innom viktige temaer. Alkoholisme. Vold. Forsvunne fedre. Drømmen om å dra. Fortvilelsen over å ikke føle tilhørighet. Alt presenteres nennsomt og ekte, men med like deler fortellerglede og humor som autentisitet.
- Les hele anmeldelsen:
TV-anmeldelse av «Reservation Dogs»: Høstens lille skatt i strømmeverden
4. «Mare of Easttown»
- HBO Max
Hva vil du ha når du setter deg ned for å se krim? Et godt mysterium er selvsagt, men en hovedperson du kan relatere til og gode miljøskildringer er også viktig.
Mare Of Easttown har alt. Pluss en sterk Kate Winslet i hovedrollen som politidetektiven Mare. Det er slik du bør lage et godt krimdrama. Borte er glamouren, enkle løsninger og lettbente replikker. Brad Ingelsbys manus er sterkt og dialogen elegant.
- Les hele anmeldelsen:
TV-anmeldelse: «Mare of Easttown» er solid og mørk krim
5. «Pørni»
- Viaplay
Henriette Steenstrup skriver seg rett inn i strømmetjenestenes eliteserie med denne lettbente og vellagde serien. I sentrum av kaoset står barnevernspedagogen Pernille. Hun er alenemor i Oslo, og alle kaller henne Pørni.
Selve handlingen er ikke veldig oppsiktsvekkende. Likevel er både manuset og skuespillerinnsatsen såpass solid håndverk at Pørni blir en riktig så medrivende fortelling.
- Les hele anmeldelsen:
TV-anmeldelse av «Pørni»: Viaplay kan ha funnet sin «Side om side»
6. «WandaVision»
- Disney+
Merkelig, morsom og helt fabelaktig. Marvel-serien er kreativ galskap i et superheltunivers. Vi legger de actionfylte heltene til side og følger Wanda og Vision til et idyllisk liv i en forstad med stort hus, nysgjerrige naboer og perfekte hager.
Serien overrasket i hver eneste episode. Den bobler over av kreative ideer. Hver eneste scene er full av humoristiske observasjoner med mange lag om alt fra kjønnsroller, familiedynamikk og hva som regnes for normalt.
- Les hele anmeldelsen:
TV-anmeldelse: «WandaVision» er merkelig, morsom og helt fabelaktig
7. «Succession» – sesong 3
- HBO Max
Etter en litt vanskelig start blir sesong tre et høylytt crescendo av finans, følelser og feider. Serien er fremdeles et verk kirurgisk skrevet av engelskmannen Jesse Armstrongs frekke penn. Alle karakterer er på plass for å fornærme noen andre.
Alt som finnes av misunnelse, hat, forakt og fremmedgjøring kastes inn i noen vonde familiesituasjoner. Som dypt drama er det ypperste klasse.
- Les hele anmeldelsen:
TV-anmeldelse av «Succession» sesong 3: Verdens verste familie er tilbake
8. «White Lotus»
- HBO Max
Rike amerikanske turister trår rett inn i en såpeopera på Hawaii. Mike White lager drama av det. Serien bruker lang tid på starten, og det hele føles akkurat så døsig som en Hawaii-ferie er ment å være. Så begynner detaljene å vise seg. Det koker plutselig på luksushotellet The White Lotus.
Det gir serien mulighet til hysterisk satire og interessante perspektiver, samtidig som Mike White orkestrerer et lite krimplott foran øynene våre.
- Les hele anmeldelsen:
TV-anmeldelse: «The White Lotus» utvider såpeopera til en perle av en TV-serie
9. «Rådebank 2»
- NRK
Odin Waage leverer den sterkeste norske dramaprestasjonen på årevis i sesong to, som er noe av det sterkeste du har sett av ung norsk virkelighet ved siden av «Skam».
Serien gir et rått og hardt møte med følelser mange unge ikke tør å vise frem. Måten serien gir luft og rom til en stotrende samtale om følelser mellom to unge menn, er så god og respektfull at episode 5 og 6 bør bli pensum for alle som har gutter som vokser opp i hjemmet sitt.
- Les hele anmeldelsen:
TV-anmeldelse: Sesong 2 av «Rådebank» er noe av det sterkeste siden «Skam». | Anmeldt av Asbjørn Slettemark
10. «Snabba cash»
- Netflix
Netflix restarter Jens Lapidus’ harde svenske krimunivers, og serien fenger fra første scene. Tech-gründer og alenemor Leya trenger 1, 5 millioner kroner. Hun låner penger fra gangstersjef Ravy. Han skal ha to millioner tilbake.
Allerede fra anslaget demonstrerer serien kontroll. Prisen for raske penger er en verden av brutalitet, kjipe valg og mas fra folk som lever etter gatens koder.
- Les hele anmeldelsen: