Kultur

Alvorlige anklager i forkant av viktig høring. Onsdag kan Britney Spears bli fri.

Tre ferske dokumentarer og én skjebnesvanger rettshøring. Denne uken når dramaet om Britney Spears et klimaks.

Britney Spears-fans møtte opp da Los Angeles Superior Court behandlet Britney Spears’ vergemål 26. juli. Onsdag 29. september er det tid for ny høring.
 • Jakob Semb Aasmundsen
  Jakob Semb Aasmundsen
  Journalist

Det har mildt sagt vært stor interesse for Britney Spears det siste året. Popartistens kamp mot vergemålet hun har vært under siden 2008, har utspilt seg for åpen scene.

Onsdag kan det være duket for siste akt.

Da skal Britney Spears møte i Los Angeles Superior Court. Retten skal igjen vurdere vergemålet. Britney Spears’ advokat har bedt om at faren Jamie Spears fjernes som verge. Faren har også selv bedt retten om å avslutte vergemålet.

Jamie Spears og datteren Britney Spears står i en meget offentlig konflikt.

Tre nye dokumentarer

Under et rettsmøte 23. juni fortalte artisten at faren kontrollerer alt fra mobiltid til hvem hun får møte. Hun sa også at hun blir nektet å gifte seg med kjæresten Sam Asghari. Og at hun er tvunget til å bruke prevensjon.

Den siste uken er det kommet flere alvorlige påstander om detaljer ved vergemålet. I opptakten til onsdagens rettsmøte har CNN, Netflix og The New York Times sluppet nye dokumentarer om popartisten:

 • I Toxic: Britney Spears’ Battle For Freedom har CNN snakket med en tidligere ansatt i Britney Spears’ team, Dan George. Han sier at Spears til tider kun fikk lese kristne bøker, og at mobilen hennes var overvåket.
 • The New York Times kommer med lignende påstander om overvåking i Controlling Britney Spears. De har intervjuet en tidligere leder i byrået Black Box Security, Alex Vlasov. De sto for Spears beskyttelse mellom 2012 og 2021. Vlasov påstår at Spears’ soverom ble avlyttet. Og at det ble installert et program som gjorde at Jamie Spears kunne lese alle meldinger datteren sendte.
 • Netflix’ Britney vs Spears går Britney Spears’ juridiske kamp etter i sømmene. I den spilles blant annet en talemelding Britney Spears la igjen på svareren til advokaten hennes i januar 2009. Den handlet om å få avsluttet vergemålet allerede da.

Hverken Britney Spears, Jamie Spears eller noen av de direkte involverte i vergemålet er intervjuet i dokumentarene. Men Britney Spears har i sommer uttrykt takknemlighet overfor Free Britney-bevegelsen.

Overfor The New York Times insisterer Jamie Spears’ advokat at alt han gjorde, var gjort med samtykke fra datteren og innenfor myndigheten han hadde fra retten.

– Fikk helt bakoversveis

Steffen Fonn driver en Britney-fanside på Facebook med en halv million følgere og har selv møtt Britney Spears to ganger.

Han er ikke sjokkert over avsløringene i de nye dokumentarene.

– Jeg husker selv hvordan det var da jeg møtte henne på konsert. Hun virket veldig kontrollert av dem rundt henne. Men det er skremmende om det stemmer at hun er blitt så overvåket, sier Fonn.

Han får støtte fra en annen norsk fan, Cathrine Deaton Heibø. Hun er grunnleggeren av den norske grenen av Free Britney og har selv demonstrert utenfor den amerikanske ambassaden for å rette søkelys mot saken.

– Jeg fikk helt bakoversveis da jeg så hvor inngripende overvåkingen har vært. Det er nesten til å gråte av hvor langt det virker som det har gått, forteller hun.

Steffen Fonn driver verdens største Britney-fanside på Facebook med en halv million følgere.

Advokat som snakker hennes sak

Programleder i kjendispodkasten Popstalgi, Erik Rydning, har fulgt Britney Spears-saken nøye. Han tror onsdagens høring kan bli avgjørende.

Rydning trekker frem at Britney Spears’ nye advokat Mathew S. Rosengart har vært offensiv den siste tiden.

– Nå har hun en advokat som snakker hennes sak. Jeg tror og håper resultatet er at hun blir fri, om ikke akkurat under onsdagens høring, at prosessen blir satt i gang.

Kommer til å sitte klar

Også fansen håper at dramaet om Britney Spears’ vergemål snart er en saga blott.

– Jeg håper dommeren forstår alvoret, og at hele verden følger med, sier Steffen Fonn.

Han og hans 500.000 følgere kommer i hvert fall til å sitte klare for nyhetene fra høringen onsdag kveld, norsk tid.

Det kommer også Cathrine Deaton Heibø.

– Jeg håper med alle fibrene i kroppen min at det vil gå i Britneys favør. Det er virkelig på tide.

Les også

 1. Den norske Britney Spears-siden er verdens største. Nå vil mannen bak sette artisten fri.

Klassisk

Nyhetsbrev Annenhver uke deler Maren Ørstavik anmeldelser, tips og nyheter fra den klassiske musikkens verden, både i inn- og utland.

Les mer om

 1. Musikk
 2. Britney Spears
 3. Vergemål
 4. Netflix