Utsiden har vært heftig diskutert. Nå er det omsider mulig å se Munchmuseet fra innsiden.
For 13 år siden det ble bestemt at museet skulle flytte fra Tøyen. Nå åpner det omsider i Bjørvika. – En gledens dag for Norge, sier byrådsleder i Oslo Raymond Johansen (Ap).
Byggets fasade endret hovedstadens bybilde og har skapt nasjonal debatt. Onsdag fikk pressen for første gang bli med inn i Munch i Bjørvika.
Det åpner for publikum førstkommende fredag.
– Det er blandede følelser i dag. Jeg er veldig stolt over endelig å slippe folk inn. Samtidig er jeg veldig spent. Vi har forberedt oss i mange år, sier Munchs direktør Stein Olav Henrichsen til Aftenposten.
Denne høstmorgenen kan han endelig vise frem hva som skjuler seg på innsiden av den ruvende 60 meter høye, grå museumsbygningen. Her skal det tilbys kunst og kultur i 13 etasjer fordelt på 11 utstillingssaler og 4500 kvadratmeter med utstillingsareal.
De resirkulerte og gjennomskinnelige aluminiumsplatene som dekker utsiden av bygget, er godt synlige også fra innsiden. I hvert fall det ytterste partiet, hvor kjøpesenteraktige rulletrapper tar den besøkende med fra etasje til etasje, og dermed også fra utstilling til utstilling.
– Jeg er spent på hvordan publikum kommer til å bruke huset. Vil de trives her, kommer de tilbake igjen? Vi har et fantastisk kunstprogram og en fantastisk beliggenhet, sier Henrichsen.
Smått og stort
Museet besitter over 2600 Munch-verker. I første omgang stilles ca. 400 ut. Blant annet Skrik, Madonna og Pubertet finnes i utstillingen Edvard Munch uendelig i 4. etasje.
En annen utstilling som skiller seg ut, finnes to etasjer over. Edvard Munch monumental finner sted i en spesialbygget sal over to etasjer. Her kan man se Munchs største verker, som er versjoner av motiver Munch utviklet til Universitetet i Oslos nye aula i forbindelse med 100-årsjubileet i 1911.
Det største verket her, Forskerne, måler rundt 50 kvadratmeter.
– En gledens dag for Norge
Det nye museet har som mål å være en møteplass for alle. Bygget huser også restaurant, kafé, bar og butikk, samt konsertsaler, kino og utleielokaler.
Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) var også til stede under pressevisningen. Han sier til Aftenposten at han er glad for at Munch ønsker å tiltrekke seg folk fra alle bakgrunner.
– Det er en gledens dag for Oslo. Og også for Norge. Fordi muligheten til å iaktta og føle og kjenne på Munchs kunst vil være noe helt annet enn det har vært tidligere.
– Ikke kjærlighet ved første blikk
Da museet ble reist, ble det heftig debattert. Mange syntes hverken høyden eller den grå aluminiumsfargen passet i bybildet.
Johansen forteller Aftenposten at han var blant skeptikerne, men at bygget har vokst på ham.
– Det var ikke kjærlighet ved første blikk. Så sakte, men sikkert begynner man å venne seg til det. Og begynne å like det og finne det spennende. Det gjør dessuten noe med inntrykket å se det innenfra, sier han.
Når Aftenposten spør direktør Henrichsen om han synes museet er pent, svarer han:
– Jeg synes ikke det med pent og stygt er så viktig. Jeg synes arkitekturen kler den samlingen Edvard Munch etterlot seg. Det er et monumentalt, nesten brutalt bygg, som jeg synes kler kunstneren.
Arkitekten selv, Juan Herreros, er også til stede under pressevisningen. Han forteller at han mener debatten er spennende. Han håper at kritikerne likevel gir museet en sjanse.
– Alle som har debattert fasaden, må se museet fra innsiden. De vil kanskje få seg en overraskelse.
Leder av juryen som valgte Lambda: – Det ser helt skrekkelig ut
Lang vei til åpning
Veien til åpningen av Munch har vært lang og kronglete. Museet har vært inn og ut av diverse planer siden 2008, da bystyret første gang sa ja til å flytte museet fra Tøyen til Bjørvika.
I 2011 raknet flertallet for Munch i Bjørvika, før fem alternative løsninger for Tøyen og Tullinløkka ble utredet.
To år senere snudde SV og dannet flertall for Lambda i Bjørvika. I bytte fikk partiet betydelige oppgraderinger av Tøyen-området.
Endelig vedtak i bystyret kom i 2014. I 2016 ble grunnsteinen lagt ned. Museet skulle åpnet sommeren 2020, men ble først utsatt til høsten samme år, blant annet på grunn av forsinkelser i leveranser av sikkerhetsdører. Høsten 2020 ble det kjent at åpningen var utsatt til i 2021.
Fredag er dagen omsider kommet.