Kultur

Se, en samisk Disney-helt!

Røros-samen Magne Haugom sto modell for actionhelten Kristoff i Disneys nye animasjonsfilm, Frozen.

 • Jan Gunnar Furuly

Referansene til Norge og Sameland er svært mange i animasjonsfilmen, som er løst basert på H.C.Andersen-eventyret Snødronningen. Disney-temaet reiste en hel måned rundt i landet vårt for å gjøre research.

Blant stedene som ble besøkt i fjor vår var Røros. Der ville filmskaperne fra USA se hvordan ekte reinsamer jobber og lever med reinsdyr.

— Det er ikke hver dag du får telefon om at Walt Disney-selskapet er på vei, så vi måtte rydde gården i hui og hast, ler Magne Haugom.

Helt uten å vite det har han faktisk inspirert drakten en av filmens helter går kledd i.

Kopierte vadmelskofte

— Jeg ble veldig forbauset da jeg så traileren til filmen. Det er ingen tvil om at de rett og slett har kopiert den sørsamiske vadmelskofta jeg bruker når jeg jobber med reinen. De fotograferte de meg og reinene ganske mye, og jeg viste frem ulike typer tradisjonelt vintertøy, forteller han.

Magne Haugom driver med tamrein på Rørosvidda om vinteren og har sommerbeite i nærheten av Selbu. Her kjører han okserein sammen for en turist. Rørosrein.

— Dette har jo vært topp hemmelig, og jeg har ikke snakket om dette med noen andre før du ringer nå, sier han på telefon fra Stockholm der han i helgen skal holde kurs i folkemusikk. Kristoff går med fottøy av reinskinn, som ligner litt på tradisjonelle skaller, og han har på seg et fargerikt samisk belte. Og hans beste venn er reinsdyret Sven.

Rein med hundeoppførsel

Haugoms kone, Eva Nordfjell, er likevel ikke helt fornøyd med hvordan reinen blir vist frem i den påkostede animasjonsfilmen.

- Alle referansene til samiske klesdrakter og norske bunader er morsomt å se på, men fremstillingen av reinsdyr er det mest idiotiske jeg har sett noen gang. Det er ingen rein som oppfører seg akkurat som en hund, så her har de tillagt dyrene våre helt gale egenskaper, sier hun.

Da de tre representantene for filmteamet var innom den sørsamiske familien brukte de mye tid på å gå rundt i en innhegning med reinsdyr. De inspiserte blant annet nøye Haugoms okserein som er oppdrettet til kjørerein.

— De stod lenge og klappet og kjælte med dyrene, og fotograferte og tegnet dem, forteller Eva Nordfjell.

Nå gleder sørsamefamilien, med barna Mattis (8), Laila (15) og Aina (18) seg stort til festpremiere på filmen på Røros i jula.

Fint med urfolk som helter

Klesdraktene til figurene i Disney-filmen<i> Frozen</i> har tydelig inspirasjon fra norske og samiske folkedrakter. Disney

Den samiske designeren Anne Berit Anti i Karasjok er imponert over at Disney har brukt mye research for å vise frem samiskinspirerte klesdrakter i filmen.— Jeg har ingenting i mot at de lar seg inspirere av samiske folkedrakter. Det er veldig fint at man bruker urfolk som helter i film, og ikke bare som de slemme, sier hun.

— Dette ser kjempekult ut, og det betyr mye for at samiske barn klarer å identifisere seg med Disneys helteunivers, sier hun.

- Er klesdraktene nær noe du selv kunne tenke deg å designe?

— Nei, det vil jeg ikke si. Det som vises frem i filmen er ganske klisjeaktig, en slags Hollywood-variant av det samiske. Som designer er det selvsagt helt andre ting jeg ønsker å skape, ler hun.

Bryggen og lutefisk

Ifølge NRK.no, er kjente turistattraksjoner som Bryggen i Bergen, Røros og Akershus festning tegnet inn i filmen. Det samme er norske fenomen som stavkirker, troll, nordlys, lutefisk, gløgg, rosemaling og bunader. Hovedkarakterene har norskklingende navn som Anna, Elsa, Kristoff, Sven og Olaf.

Disney har samarbeidet tett med norsk reiseliv gjennom Visit Norway under arbeidet med filmen som foregår i det norskklingende Arendalle. Den får premiere på norsk kino 1. juledag.

Relevante artikler

 1. KULTUR

  5 «Frost»-fakta til voksne som må holde ut kinomørket

 2. KULTUR

  Nytt lys på tungtvannsheltene

 3. KULTUR

  Girls sesong 3: jobber seg gjennom gutter, store ambisjoner og hyppige angstanfall

 4. KULTUR

  Mørk og morsom «Fargo»

 5. KULTUR

  Blodfattig avslutning

 6. KULTUR

  Aftenposten+ uten innhold