Samfunnstopper vil gi Snowden asyl i Tyskland

Toneangivende politikere, skuespillere, publisister og sportsledere i Tyskland tar til orde for å gi varsleren Edward Snowden asyl i landet.

Varsleren Edward Snowden befinner seg for tiden i ufrivillig asyl i Russland. Nylig skrev han brev til Angela Merkel med tilbud om å komme til Tyskland for å vitne i en rettssak om masseovervåkningen av Merkel og andre tyskere.

Det er i siste utgave av magasinetDer Spiegel et tverrpolitisk lag av samfunnstopper krever at Tyskland åpner døren for Snowden.

Dette skjer samtidig som USA og Tyskland befinner seg i en dyp tillitskrise. Hemmeligstemplede dokumenter fra den amerikanske etterretningstjenesten NSA, som den tidligere CIA-ansatte Edward Snowden har lekket til offentligheten, viser at NSA i lang tid har overvåket telefonen til forbundskansler Angela Merkel.

Årets skup

I det som fortoner seg som årets desidert største journalistiske skup, er dokumentene distribuert til verdenspressen via den amerikanske journalisten Glenn Greenwald. En av hovedarenaene for avsløringene har vært avisen The Guardian.

Det var den amerikanske journalisten Glenn Greenwald som fikk NSA-lekkasjene fra Edward Snowden. Her er han fotografert nylig i et møte med pressen på Global Investigative Journalism Conference i Rio, Brasil.

Gjennom utallige artikler i aviser over hele verden er det blant annet kommet frem hvordan amerikansk og britisk etterretning har spionert på sine egne allierte og borgere i Frankrike, Italia, Spania, Brasil, Mexico, India og en rekke andre land.

— En helt, ingen forræder

— Snowden har gjort den vestlige verden en stor tjeneste. Nå er det opp til oss å hjelpe ham, sier tidligere kristeligdemokrat-leder Heiner Geissler til Der Spiegel.

- Snowden er en helt, ingen forræder, sier visesjef i det sosialdemokratiske SPDs parlamentsfraksjon, Axel Schäfer.

Også SPD-politikerne Lars Klingbeil, Andreas Bovenschulte og Ralf Stegner mener det er riktig av Tyskland å tilby asyl til varsleren, som er etterlyst av amerikanske justismyndigheter.

Andre av støttespillere i det som fortoner seg som et rent Snowden-opprop i Der Spiegel er advokaten og forfatteren Ferdinand von Schirach, Bundesliga-presidenten Reinhard Rauball, sportsankeret Oliwer Welke og rockemusikeren og maleren Udo Lindenberg.

Sistnevnte har i en årrekke vært fast inventar på luksushotellet Atlantic Kempinski i Hamburg.

— Jeg kan sannelig gjøre et rom klart for ham på Atlantic. Velkommen, Edward, proklamerer Lindenberg.

I en Guardian-artikkel uttaler forfatteren og den politiske tenkeren Hans MagnusEnzensberger at Norge burde gi Snowden asyl, gitt historikken hvor den tidligere sovjetiske revolusjonslederen Leon Trotsky fikk innvilget asyl i Norge i 1935.

Skrev brev til Merkel

Torsdag publiserte Reuters et brev fra Snowden, som skal være stilet til forbundskansler Angela Merkel, det tyske parlamentet og føderal påtalemyndighet i landet.

I brevet ber han ikke direkte om asyl i Tyskland, men at han «ser frem til å møte Dem i Deres land når situasjonen er løst». Brevet blir oppfattet som et tilbud fra Snowden om å komme til Tyskland for å vitne i en eventuell rettssak om masseovervåkingen.

Varsleren, som tidligere jobbet for de to amerikanske etterretningsorganisasjonene CIA og NSA, befinner seg for tiden i ufrivillig asyl i Russland etter at han tidligere i år måtte flykte hals over hode fra Hong Kong.

- Usannsynlig med tysk asyl

Kate Bundt Hansen, generalsekretær i Den norske Atlanterhavskomité og Tyskland-ekspert, mener det er ganske usannsynlig at den tyske regjering vil innvilge asyl til Snowden.

— Man kan selvsagt ikke utelukke noe som helst, men jeg ser det som lite sannsynlig at Snowden vil bli invitert til Tyskland og at han skulle få asyl der, sier hun til Aftenposten.no.

Edward Snowden preger forsiden av siste utgave av tyske Der Spiegel. Et lag av samfunnstopper ber nå den tyske regjeringen gi varsleren asyl i Tyskland.

— Jeg tror ikke denne overvåkingssaken vil skade det transatlantiske forholdet så mye på sikt. I en periode vil vi nok ha en situasjon der partene har behov for tid til å bygge opp ny tillit. Og det kan hende at noen vil utsette arbeid med å godkjenne frihandelsavtaler. Men dette vil være av mer symbolsk karakter, sier Bundt Hansen.Representanter for russiske myndigheter har uttalt at amerikaneren vil miste sin status som asylant i Russland dersom han reiser fra landet.

Inngår anti-spionavtale

Lørdag ble det kjent at de nære allierte landene Tyskland og USA nå skal inngå noe så oppsiktsvekkende som en avtale om at man skal slutte å spionere på hverandre.

Representanter for begge land hamrer ut detaljene i avtalen, som skal undertegnes etter jul.

LES OGSÅ:

Les også

USA kryper til korset: Skal aldri mer overvåke Merkel

Det er søndagsutgaven til den tyske avisen Frankfurter Allgemeine Zeitung som melder at tyske og amerikanske forhandlere i prinsippet er enige om det som i Tyskland er døpt for «No-Spy-Abkommen», det vil si en ikke-spioneringsavtale.

— Stor mistillit

USAs påståtte avlytting av den tyske statsministerens mobiltelefon har skapt stor mistillit, fastslår en tidligere tysk utenriksminister, ifølge NTB.

– De neste månedene blir vanskelige. Svært mye skal avklares. Og det kommer til å kreve innsats fra begge sider, sier den tidligere utenriksministeren Frank-Walter Steinmeier. Han er gruppeleder for sosialdemokratene i Forbundsdagen, Tysklands nasjonalforsamling.

Embetsmenn fra begge land møttes nylig for første gang siden avsløringen av USAs angivelige avlytting av Merkel.

Les også

- Britisk etterretning roste svensk overvåking av internett

Lederen for den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA, general Keith Alexander, skal ha fått spørsmål om hvorvidt det var riktig at Merkel ble avlyttet. Han svarte at hun «ikke ble det nå lenger», ifølge kilder som var til stede på møtet.

Det kan tolkes som en innrømmelse av at Merkel tidligere er blitt avlyttet.