Kultur

Slaktesesongen er i gang

Game of Thrones maler med bred pensel i en tettpakket sesongstart.

game-of-thrones-season-6-emilia-clarke-khaleesi.jpg
  • Asbjørn Slettemark
    Asbjørn Slettemark
    Serieanmelder og journalist

Vår vurdering:

5 av 6

NB! Denne anmeldelsen inneholder avslørende detaljer om hva som skjer i første episode av Game of Thrones.

Etter fem sesonger hånd i hånd med George R.R. Martins bokserie A Song of Fire and Ice , skal HBO-suksessen Game of Thrones nå vinke farvel til sitt litterære forelegg.

Det vil si: sjette sesong benytter seg av plotrester fra de første bøkene, og skal inneholde elementer fra den kommende boken The Winds of Winter , men selv om bøker og serie insisterer på å fortsatt være venner, er seriens status oppdatert til single.

Det virker som serieskaperne er klare for å gjøre seg attraktiv etter bruddet, for de første 47 minuttene på egen hånd er tydelig, enkelt og nesten litt overivrig fortalt.

TV-kanalen HBO får kritikk:

Les også

Netflix rangeres for første gang som bedre enn HBO

Dødelige knivstikk

Dét betyr selvsagt at fjorårets sesongfinale umiddelbart tas tak i. I enden av en sveipende kamerabevegelse ligger nattevaktsjefen Jon Snow utblødd i snøen.

game-of-thrones-season-6-alfie-allen.jpg

Etter et knapt år med spekulasjoner og konspirasjonsteorier er det ingen tvil: Et dusin knivstikk i Game of Thrones er like dødelig som i en hvilken som helst Agatha Christie -roman.

Postkort fra riket

Etter et foreløpig avklarende svar på Jon Snows skjebne i snøen, serverer Game of Thrones oppdateringer fra Westeros.

Som en voldelig utgave av postkort-fra-Europa sekvensene i Eurovision får vi statusrapporter fra by og land. Cersei sitter kortklipt og molefonken i King’s Landing etter sin ydmykende skamgang i sesong 5, og får nok et slag i ansiktet da bror og elsker Jamie kommer hjem fra Dorne uten datteren Myrcella.

game-of-thrones-season-6-peter-dinklage.jpg

Daenerys Targaryen blir dratt som en simpel fange til dothraki-krigsherren Khal Moro, hvor hun forteller at hun er enke av Khal Drogo. Hun settes fri, men ikke før Khal Moros kone sier at da må hun tilbringe livet i tempelet for Khal-enker. Dét er neppe en plan Daenerys bifaller, så hun snakker seg nok snart tilbake til Meereen, hvor den kortvokste fylliken Tyrion Lannister forsøker å styre i hennes fravær.

Tyrion og spindoktoren inspiserer en by av kaos, brannstifting og spionerende skygger, og i løpet av noen minutter klarer serien også å få inn en mørk vits om babyspising. I et bisart øyeblikk blir vi minnet om hvilken voldelig eventyrserie Game of Thrones egentlig er.

Intrigene tilspisses

Angående vold: Sansa Stark og Theon Greyjoy har rømt fra sadisten Ramsay Bolton. Etter en margfrysende tur gjennom snø og iskalde elvestrømmer reddes de av Brienne av Tarth, ridderen som sverget å beskytte Stark-barna.

Arya Stark er på sin side blind og satt på gaten i Braavos etter forrige sesongs egoistiske drapsaktivitet, men i god Batman Begins -stil skal hun nå lære seg å slåss ved bruk av sansene.

game-of-thrones-season-6-lena-headey.jpg

I tillegg kvitter serien seg med Doran Martell, Dorne-herskeren blir lurt og knivstukket av broren Oberyns elskerinne. Blodet flyter, intrigene tilspisses, sverdene rasler, og slaktesesongen er offisielt i gang i Westeros.

Skrukkete trollkvinne

Episoden avslutter på mektig vis med Melisandre – også kjent som The Red Woman – alene på kammerset på Castle Black. Den vakre trollkvinnen som tidligere i episoden snakket kryptisk om Jon Snow og flammehav kler seg naken, og forvandles til en skrukkete, gammel kvinne.

Hun beveger seg sakte under sengeteppet mens kamera trekker seg rolig bort. Kan denne kvinnen vekke Jon Snow til live igjen?

Sesongåpningene av Game of Thrones er ofte svimlende tunge av oppsummerende og frempekende informasjon, og denne er intet unntak.

Likevel serveres det på en oversiktlig måte, hvor planen for sesongen presenteres som en fristende meny. At vi sitter igjen med flere spørsmål (hva skjer med Bran i hulen, og hva skjer med Hivju og villfolket?) er bare bra: det får være måte på hvor mye en serie skal stappe inn i en episode.

  • Trenger du tips til hva du skal se på denne våren? Se Serieskolen!

Les mer om

  1. Anmeldelse