Kultur

- Problemorientert litteratur har skremt gutter fra å lese

Jørn Lier Horsts ungdomsserie, som har Hardyguttene og Fem-serien som forbilde, er trykt i 120.000 eksemplarer.

Jørn Lier Horst har spesialsert seg på grøsserne, enten det er for barn eller voksne. Foto: Trygve Indrelid

 • Kaja Korsvold

Den nylig avgåtte politimannen Jørn Lier Horst (43) ga ut sin første barnebok i januar i fjor. Det er spenningsserien Clue, som handler om de tre ungdommene Cecilia, Leo, Une og hunden Egon (derav gruppens navn, Clue). I idylliske Skutebukta, ikke ulikt solfylte Stavern der forfatteren selv bor, løser de tre vennene mest utrolige kriminalsaker.

— Det viktigste for å få barn i gang med å lese er at historien er spennende og lettlest. Spenningslitteraturen har vært springbrett til annen litteratur for mange. Man begynner ikke med klassikere, sier Lier Horst som selv var storforbruker av serier som Hardyguttene, Fem-serien og Frøken Detektiv da han var gutt.

— Mange som meg har ønske om å gjenskape det som gjorde oss til lesere. For meg var det disse lettvekterne som ble forvist fra biblioteket på 1980-tallet da jeg selv var ivrig leser.

Ødela lesegleden

Lier Horst mener de han kaller litteratursosiologene på 1970 og 80-tallet ødela lesegleden for mange.

— I kjølvannet av likestillingsdebatten gikk kvalitetsserier som Gyldendals Gode Gutte- og Pikebøker inn. De lettleste seriene ble forvist fra bibliotekene. De nye forfatterne var sosialkritiske og radikale. Det handlet om skilsmisse, sykdom og død. Vi sliter med senskader fra den tiden den dag i dag. Vi har fått en generasjon menn som leser betydelig mindre enn kvinner.

Les også

Du er voksen nå. Det er ikke deg det handler om lenger, vet du.

Selv om han hyller seriene, tror Lier Horst mange seriebøker i dag ville falt igjennom.— Heldigvis har vi fått gode, nye serier, også norske, som Bjørn Sortlands Kunstdetektivene og flere. Og vi har fått nye lettere serier. Også krimromanene for voksne er blitt bedre i vår tid. Og de er ikke minst flyttet fra kiosken inn i bokhandelen.

Lier Horst lever nå av å skrive krim for voksne. I tillegg til Clue-serien for de mellom 10 og 14 år gir han ut serien Detektivbyrå nr. 2. for de fra seks år.

— Jeg prøver å gjenskape noe av det spennende universet jeg var del av da jeg var barn. I tillegg prøver jeg å skape større dybde enn det jeg fant i Frøken Detektiv, sier Jørn Lier Horst.

- Nå går det motsatt vei

Leder i Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere, Bjørn Ingvaldsen, sier bøkene avspeiler tiden de blir skrevet i.

- På 70-tallet skulle kjønnsskillet viskes ut. Gutte- og pikebøkene forsvant. Men i dag er det jo gått motsatt vei. Det er mer rosa bøker for jenter og mørke, skumle bøker for gutter enn noen gang. Så pendelen har nok svingt motsatt vei.

Ingvaldsen sier at det at bøker går ut på dato, ikke er noe nytt.

— Det er få som står seg av tidligere tiders barnebøker. Også blant Gyldendals Gode Guttebøker som Lier Horst snakker om, er det mange som ikke er så kjekke å lese i dag. Bare de aller beste bøkene overlever. Det vil nok gjelde mange bøker som er skrevet, også på 90-tallet og i vår tid. Jeg tror nok det gjelder voksenbøker også.

- Har du selv skrevet bokserier for barn?

— Ja, mange. Det er av de seriene som selger best. Men jeg ser ikke på det som stor kvalitetslitteratur. For egen del prøver jeg å variere mellom seriebøker og enkeltstående romaner som tar opp ting og drøfter.

- For sent ute

Barnebok-kritiker i Aftenposten Morten Olsen Haugen har følgende kommentar til at de såkalte litteratursosiologene har ødelagt lesegleden i generasjoner.

— Mitt inntrykk er at Jørn Lier Horst markedsfører sine egne bøker ved å konstruere fiendebilder. Forrige gang var Marg og bein, bokserien til Arne Svingen, Ingunn Aamodt og Jon Ewo, som fikk unngjelde. Denne gangen er det sosionombøkene. Den kritikken er han 15 til 20 år for sent ute med, sier Haugen.

 1. Les også

  Bøker om Hedenold-barna anklages for rasisme

 2. Les også

  Foreldres høytlesning for barn er halvert på ti år

Relevante artikler

 1. KULTUR
  Publisert:

  Horst & Sandnes: Vellaget, gåtebasert detektiv-underholdning for de minste

 2. KULTUR
  Publisert:

  Filanmeldelse: Morsom mumiekrim for de minste

 3. KULTUR
  Publisert:

  «Operasjon mørkemann» er akkurat passe skummel

 4. KULTUR
  Publisert:

  Han kan ha skrevet årets beste barnebok

 5. DEBATT
  Publisert:

  «Man bør lære seg å telle før man slår på den litteraturpolitiske stortrommen».

 6. KULTUR
  Publisert:

  Dette ser du på kino i påsken