Hva skjer med forholdet når man plutselig skal tilbringe all tid sammen? Når du har tid til å snakke sammen, men samtalene ofte ender i krangel? Denne sommeren får vi være flue på veggen når Marthe Sveberg (38) og ektemannen går til parterapeut.

I 21 episoder skal hun filme samtaler med psykolog, venner og personer som har vært på samlivskurs. Gjennom serien får vi innblikk i Marthe og Håvards hverdag, helt uten skuespill.

– Alt er ekte. Det er klipt, da. Men vi har bare hatt med oss et håndholdt kamera som har stått på bordet, sier Sveberg.

– Av og til vil jeg gå fra hele Håvard

I serien tar Sveberg utgangspunkt i seg selv, og deler mye fra forholdet sitt. Motivasjonen er likevel ikke å være helt utleverende.

– Jeg vil formidle ting som er allmenne. Jeg tenker ikke at jeg har lyst til å legge ut alle mine private tanker, men intensjonen er å legge ut noe som folk kan kjenne seg igjen i, sier hun.

Sveberg mener vinduet for hva vi deler av oss selv er ganske snevert, og at det er en god del av det som foregår innenfor husets fire vegger man burde snakke mer om.

– For eksempel så har jeg av og til lyst til å gå fra hele Håvard. Det tror jeg ikke er en uvanlig tanke i et ekteskap, og da skjønner jeg ikke hvorfor vi ikke skal snakke litt mer om det. Jeg tror ikke vi gjør oss selv noen tjeneste ved å holde alt så skjult, da føler bare alle seg så alene, sier hun.

Ferie er ikke bare fint

Sveberg håper sommerserien kan bidra med et alternativ til lykkelige strandbilder og inntrykk av at alle er glade hele ferien.

– Selv om det er ferie betyr ikke det at de gode følelsene bare strømmer på, sier hun.

Håpet er at serien skal være litt lett underholdning, men samtidig nyttig. På nettsiden Folk om… skal det komme både praktiske øvelser og tips og råd.

– Jeg ønsker å oppnå mer åpenhet. Og at folk ser at det er noen muligheter for å få hjelp, at man ikke behøver å føle seg så alene og rådvill. Enten det er problemer med ungene eller mannen vår, at det er noen som vet noe om dette og at det ikke er så unormalt, sier hun.

Marthe Sveberg og ektemannen Håvard Sveberg øver seg på å gi hverandre oppmerksomhet.
Folkom.no

Vil endre statistikken

Ifølge SSB fordeler skilsmisser og separasjoner seg jevnt utover året, med en liten økning på høsten og ettervinteren. Sveberg har satt seg som mål å prøve å endre på det etter årets ferie.

– Fra statistikken vet vi at familievernkontorene er veldig travle etter sommeren. Jeg tror ikke at jeg skal klare å forandre på denne statistikken, men jeg prøver allikevel, jeg.

Marthe Sveberg har jobbet i NRK og TV2 og har blant annet vært programleder i Skal vi danse og Norske talenter. På nettsiden Folk om... deler hun tanker om ekteskapet, barneoppdragelse og hvordan man best mulig kan komme seg gjennom hverdagens utfordringer.

I sommer kan du følge Marthe og ektemannen Håvard hver ukedag i Aftenposten. Se TV-serien i vinduet øverst på siden.

  • Møt Sissel Gran som prater om hvorfor det er så vanskelig å gå fra en partner:
- Mange forblir i et vondt forhold fordi de frykter mer å være alene