Kultur

Star Wårs, teater, bankran og dataspill! Her er våre tips til en kulturell Oslo-sommer for barna

  • May Synnøve Rogne
    May Synnøve Rogne
    Film- og TV-anmelder

«Det blir Boba Fett», står det på plakaten til den barnevennlige forestillingen som spilles i det nyåpnede kulturhuset Sentralen.

– Det er en teaterforestilling myntet på små og store nerder og det er en slags scenisk versjon av den gamle Star Wars-trilogien. Den fremføres av en gjeng unge kule skuespillere som kaller seg Madam Pysj, forteller produsent Per Mejlænder Brynning

Forestillingen heter Star Wårs, og Madam Pysj er et teaterkompani, som i følge gjengen selv, kan beskrives som en moden dame for alderen, oppvokst i Fredrikstad og fyller 5 år sommeren 2016.

– Kompaniet er nærmest et kunstnerkollektiv å regne i sin tilnærming til produksjon av scenekunst, forteller regissør Joakim Borgen i Madam Pysj.

Star Wars er en hel industri med en rekke filmer, bøker, tegneserier og TV-serier. Alt det du vet og ikke vet om sagaen presenteres på èn time.

– Hvem passer forestillingen for?

– Den er både for de som har sett alle filmene, to ganger - ettersom de måtte se alle en gang til før de så den nye. Men den er også
for de som går rundt og later som de har sett filmene, og de som aldri har hørt om Star Wars, sier Borgen

Madam Pysj lover en perfekte introduksjon og muligheten til å oppleve den eventyrlige verden som har gitt oss lyssabler, jediriddere og Darth Vader. De tror absolutt at forestillingen kan være et lyspunkt for barn som kanskje gruer seg litt til sommerferien.

– Vi leste på NRK.no forrige uke at færre familier har råd til å reise bort i sommer og barn som gruer seg til ferien. Likevel finnes det lys i Oslotunnelen når det denne sommeren er duket for historiens første produksjon i Sentralen, mener Borgen.

Hvor: Sentralen, Øvre Slottsgate 3

Når: Premiere 8. juli kl. 18.00. Spilles til og med 17. juli

I over 40 år har elevene fra 2. klasse ved Statens Teaterhøgskole hatt tradisjon for å lage teaterforestilling for barn i Frognerparken. I år setter de opp Ruffen og Den Flyvende Hollender. Her møter du sjøormen Ruffen som en dag får øye på Den Flyvende Hollender – et spøkelsesskip med en kaptein dømt til å seile hvileløst omkring på de syv hav til evig tid.

Her finner du informasjon om forestillingene.

Hvor: Sirkusteltet ved Monolitten i Frognerparken.

Når: Spilles t.o.m. 17. juli

Nasjonalmuseet har laget en utstilling som er tilpasset deg mellom åtte og 12 år. Er ikke det kult? Alle andre går inn i utstillingen på eget ansvar!

Lås opp! er en feiring av Norges Banks 200-årsjubileum, og selv om banken er tema, er opptakten en kriminalfortelling: På nyttårsaften 1835 brøt den berømte og beryktede stortyven Ole Høiland seg inn i Norges Bank og kom seg unna med et utbytte på mellom femten og tjue millioner kroner målt etter dagens kroneverdi.

Det hele starter med at du selv må låse opp hvelvet. For å finne alle gjenstandene må du lete etter dem for de er skjult bak skapdører.

Hvor: Arkitekturmuseet, Bankplassen 3

Når: Ut året. Stengt på mandager

Middelalderen er midt iblant oss. Start turen i Middelalderparken i Gamlebyen og spaser hele veien ned til Akershus festning. Byggeåret er satt til 1299, men borgen har gjennomgått en rekke endringer og påbygg gjennom tiden. Slottet er åpent hele sommeren med sine store festsaler, fangehull, trange ganger, kongelige graver og skumle spøkelser.

I sommer kan du også bli med på vandreteatret Årringer i stein. Et vandreteater betyr at både du som publikum og skuespillerne forflytter dere rundt på festningen. På turen møter du blant andre Henrik Wergeland, Dronning Margrete, Knut Alvsson i ni ulike tablåer.

For et par år siden kåret vi Teknisk Museum til det beste museet i Oslo. Her får du interaktivitet og mye lek og lære tilpasset barn i alle aldre.

Grunnen til at denne sommeren blir ekstra morsom også for foreldregenerasjonen er dataspillutstillingen GameOn 2.0. Her får du nemlig teste ut over hundre spill fra klassikere produsert på 70-tallet og dagens populære spill og konsoller.

Det er til og med en egen avdeling med originale arkadespill fra 70- og 80-tallet. Pac-Man, Donkey Kong, Asteroids, og Space Invaders er bare noen av de eldre spillene man kan teste.

Sted: Norsk Teknisk Museum, Kjelsåsveien 143

Når: Alle dager kl. 11-18

Les hele saken med abonnement