Kultur

Her er det nye nordiske sounden

Nordisk jazz er ikke det den en gang var, og godt er det.

Pianisten Tord Gustavsen har fått med seg tysk-afghanske vokalisten Simin Tander og trommeslager Jarle Vespestad på sitt nyeste prosjekt.
 • Arild R. Andersen
  Musikkanmelder

Vår vurdering:

5 av 6

Fire!

She sleeps, she sleeps

Karakter: 5

Large Unit

2015

Karakter: 4

Da Paal Nilssen-Love presenterte Large Unit i Molde i 2013, tok europeisk storbandjazz et steg videre. Visstnok står det tolv mann store bandet i en tradisjon der både Barry Guy, Alexander von Schlippenbach og Willem Breuker er lysende navn, men de konstellasjonene og teknikkene som anvendes i Large Unit, gir bandet egenart. Opptakene er hentet fra konserter i Nord-Amerika. CD1 dokumenterer hvordan det store kollektivet kan fungere i mindre enheter, mens CD2 fanger inn hele bandet fra siste turnékonsert i Seattle.

Er flink til å improvisere

2015 er en praktutgivelse der bassist Christian Meaas Svendsens fotografier av Large Units liv på veien, får musikkopplevelsen til å rykke nærmere. Tekstbidrag fra musikerne og intervju med PN-L gir ramme til musikken. Det er Nilssen-Love som har skrevet stykkene, men det er hver enkelts improvisasjonsevner som får resultatet til å skinne. Tommi R. Keränen og Andreas Wildhagen på elektronikk og trommer står for en eksplosiv åpningssekvens, mens tre påfølgende trioer tar seg av helt andre uttrykk. Jeg syns det massive og nyanserte muskelarbeidet bandet viser på CD2, er strålende. Det er et nytt nordisk sound som gir seg til kjenne, reist på grunnmuren etter europeiske pionérer.

Les aktuelle musikkanmeldelser:

Les også

Ulver leverer eksperimentell perfeksjon

Følsomhetens formidler

På sitt beste har pianisten Tord Gustavsen kombinert intense melodilinjer og abstrakt form, latt det vakre og lyriske kle seg nakne i musikken og fått den såre elegansen til å tindre. For at denne varmesøkende harmoniseringen skal fungere for meg, må musikken formidles med særlig nerve. På What was said samarbeider Gustavsen med den tysk-afghanske vokalisten Simin Tander og trommeslager Jarle Vespestad, og han holder seg i det velstrukturerte og følsomme feltet han har dyrket og utviklet gjennom mange år.

Simin Tander tilfører musikken en ny dimensjon, med sin krysning av kontemporær jazz og arabiske svev, men den skjøre og sikre stemmen understreker Gustavsens stilpreferanse. Jarle Vespestad har denne uforlignelige evnen til å løfte Gustavsens gospel mot himmelen. Han gjør det i «The way you play my heart» og «Rull». Pianistens bruk av elektronikk og synth bass tilfører musikken en pyntelighet den ville klart seg fint uten. Personlig foretrekker jeg ham bak pianoet i ren instrumentell setting.

Slik er den nye filmen om Snåsamannen:

Les også

Propaganda for Snåsamannen

Svensk egenart

Den svenske trioen Fire! er sterkt til stede i det nye store nordiske uttrykket som er fortøyd i jazzen, men frigjort fra sjangerens forslitte mønstre. Saksofonisten Mats Gustafsson står i bandets midte med sitt åpne sår av en tone, eller han trekker seg tilbake med lubben bærekraft. Fire! er et band i balanse. Bassist Johan Berthling og trommeslager og lap steel gitarist Andreas Werliin er like sentrale og sterkt fremme i lydbildene som Gustafsson.

Tilfører farge

Det er dette som åpner for trioens mangefasetterte uttrykk. De understreker med repetisjon og lar helt enkle grep besørge særegenhet. Berthlings enslige bass i «She bid a meaningless farewell» fungerer perfekt i så måte. Jeg tror på det jeg hører. Gitarist Oren Ambarchi er med på et spor, mens cellist Leo Svensson Sander bidrar på to. Det tilfører farge. Det siste sporet på albumet, «She penetrates the distant silence. Slowly», fanger bandet i deres eget, i et tilbakelent, styggvakkert motiv som males langsomt frem.

Trenger du serietips i det nye året? Her er noen som er verdt din tid:

Aftenposten Kultur oppsummerer året som har gått:

Les også

 1. Den fine stjerna har dratt til mars og blitt ein edderkopp.

 2. Stage Dolls med i MGP

 3. «Sentralen» vil også gi barn og unge et tilbud

Les mer om

 1. Anmeldelse
 2. Plateanmeldelse
 3. Musikk
 4. Kultur
 5. Jazz