Kultur

- Kvinner bør anmelde truslene

  • Øystein Aldridge
  • Kaja Korsvold
    Journalist
  • Jeg håper du blir voldtatt av en gjeng negre med Aids. Jeg vet hvor du bor, jeg skal ta deg i kveld.

Dette er trusler som Aftenpostens kommentator Inger Anne Olsen har mottatt. Hun er ikke alene. Sveriges Television tok onsdag kveld i den populære programserien Uppdrag granskning , opp det hatet kvinner som er synlige i offentligheten utsettes for i nettdebattene.

Debattredaktør og politisk kommentator i VG, Elisabeth Skarsbø Moen sier det er to temaer som særlig fører til at kommentarfeltene flommer over av hets.

— Innvandring og feminisme er to temaer som får folk til å sette i gang å skrive. Det er fortsatt sånn at kvinner ikke blir oppfattet på samme måte som menn. Menn er normale mennesker, vi er kjønn.

Identifisering hjelper ikke

Selv om de fleste medier krever at man identifiserer seg for å delta i nettdebatten, er ikke folk mindre forsiktige med å uttale seg enn før, sier Skarsbø Moen. Hun syns kvinner burde anmelde konkrete trusler.

— En stund tok jeg vare på trusler fra nettet, e-post og sms-er, men jeg bestemte meg for at det ikke skulle gå inn på meg. Det tror jeg er dumt. Jeg syns man skal anmelde det.

Skarsbø Moen sier hun selv ikke har opplevd drapstrusler, men har venninner som har opplevd forferdelig ting.

Mannlig kjønnsorgan

Forfatter, journalist og økonom Kathrine Aspaas sier hun har fått merke hetsen gjennom nettdebatter.

— En klassiker er de sjikanerende bemerkningene som handler om at vi får for lite mannlig kjønnsorgan. Det er vel blant de minst saklige argumentene jeg møter. Ellers går det mest i latterliggjøring. Mange menn synes å ha problemer med at jeg har meninger om økonomi og finans, og har behov for å idiotforklare meg. Jeg tror at mange føler seg små og maktesløse, og tar det ut gjennom ansiktsløs sjikane på nettet, sier Aspaas.

— De fleste av oss har mye å lære om hvordan vi snakker til hverandre. Vi mennesker er mye mer sårbare enn vi later som, og det går an å bruke debatten til å reflektere over begreper som tilgivelse, barmhjertighet og godvilje – uavhengig av standpunkt.

Orker ikke gjengi hetsen

Leder av Senterungdommen, Sandra Borch, mener sosiale medier og kommentarfelt i nettaviser er ekstreme når det gjelder sjikanering.

— Jeg tror mange menn også får mye ekkelt rettet mot seg, men en del av det jeg hører, går direkte på kvinner. Som for eksempel «du beviser at det året kvinner fikk stemmerett, var et mørkt år», sier Borch.

De verste tingene har hun fått rettet mot seg via Facebook og Twitter.

— En del av det er så grovt at jeg ikke greier å si det engang, sier hun.

- Verre før

Aftenpostens Inger Anne Olsen har vært en profilert kommentator i flere år. For hennes del var situasjonen verre før.

— For fire-fem år siden var det en periode hvor det var mye. Det var uttalelser som: Jeg håper du blir voldtatt av en gjeng negre med Aids. Jeg vet hvor du bor, jeg skal ta deg i kveld.

— Det var særlig da jeg jobbet i krim-redaksjonen og skrev om kriminelle med minoritetsbakgrunn at det kom mye skitt, sier Olsen.

- Forskjell på menn og kvinner

Heidi Nordby Lunde er samfunnsdebattant og blogger under navnet Vampus. Hennes inntrykk er at det er stor forskjell på hvordan menn og kvinner sjikaneres på nett.

— Menn får gjerne normale skjellsord som «idiot» og «kjøtthue». Kvinner opplever oftere seksuell sjikanering, trusler om vold og overgrep, samt kommentarer på utseendet. Det som er rettet mot kvinner, er langt grovere. Jeg hører at jeg må dø, at jeg er feit og stygg, sier hun.

På bloggen sin har Lunde fått flere drapstrusler, men hun bryr seg ikke nevneverdig.

— Jeg tror ikke truslene er reelle. I kommentarfeltene i tradisjonelle medier opplever jeg dem mer som generelle kommentarer til artikkelen. Det er verre når det kommer på mobil og e-post.

Verner barna sine

Når Aftenposten snakker med Lunde onsdag kveld, har hun akkurat vært på Facebook og postet en kommentar til en artikkel der hun uttalte seg om voldtekt. Under fullt navn har en mann skrevet at «den dagen Lunde skulle bli offer for noe slikt, håper jeg ingen griper inn og stopper det».

— Sånt skremmer meg ikke så mye, men det hadde kanskje vært annerledes hvis jeg hadde hatt barn. Jeg har venninner som synes det er vanskelig å opptre i offentligheten fordi de ikke vil at barna deres skal lese hva folk ønsker skal skje med moren deres, sier Lunde.

Les også

«Jeg håper du blir voldtatt» «Du er ekkel, begå selvmord»