Kultur

Kritisk journalist på Filippinene kjent skyldig i injurier

Den kritiske journalisten Maria Ressa er i en domstol på Filippinene kjent skyldig etter tiltalen om injurier og må sone opptil seks år i fengsel.

Rappler-redaktør Maria Ressa, med beskyttelsesmaske før domsavsigelsen mandag. Domstolen konkluderte med at den prisbelønte journalisten skal sone opptil seks år i fengsel etter at hun er kjent skyldig i injurier i en sak som er blitt sett på en prøvestein for pressefrihetens under president Rodrigo Dutertes styre på Filippinene. Foto Aaron Favila/ AP/ NTB scanpix

  • NTB-AFP-DPA

Dommen om fengsel i opptil seks år, og minimum seks måneder, falt i en domstol i landets hovedstad Manila mandag. Ressa ble dømt sammen med sin kollega, journalist Reynaldo Santos Jr. Domstolen innvilget imidlertid forsvarernes ønske om at de tiltalte skulle løslates mot kausjon mens spørsmålet om anke blir behandlet.

Den tidligere CNN-journalisten Maria Ressa er prisbelønnet for sin kritiske journalistikk og kjent som grunnlegger og leder nyhetstjenesten Rappler. Nettstedet har vært særlig kritisk i sin omtale av Filippinenes president Rodrigo Duterte, spesielt hans sterkt omdiskuterte krig mot narkotika.

Hun ble i februar i år pågrepet, siktet for å ha ærekrenket en forretningsmann i 2012. Påtalemyndigheten siktet henne også for en rekke andre forhold, blant annet brudd på loven om utenlandsk eierskap av mediene og skatteloven.

Saken er blitt sett på som en prøvestein for pressefriheten på Filipinene. Duterte har flere ganger nektet Rapplers journalister adgang til arrangementer og har forbudt offentlig ansatte å snakke med nyhetstjenesten.

Les også

  1. – Opplagt at filippinske myndigheter prøver å kneble Maria Ressa

  2. Emneknaggen #ArrestMariaRessa trendet på Twitter. Onsdag ble hun arrestert.

  3. Filippinsk journalist løslatt