Kultur

Prosjektgruppen for rehabilitering av Nationaltheatret er klar

Sweco Norge, RATIO arkitekter og Futhark arkitekter er valgt til å lage et skisseprosjekt for rehabiliteringen av Nationaltheatret.

Sweco Norge, RATIO arkitekter og Futhark arkitekter er valgt til å lage skisseprosjektet i rehabiliteringen av Nationaltheatret. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

 • NTB

Nationaltheatret forfaller og flere områder inne og ute er dekket til av frykt for at bygningsdeler skal løsne. Flere steder er det tydelige sprekkdannelser. Bildet er fra oktober. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

De tre firmaene skal sammen utarbeide skissene som skal være ferdige våren 2020.

– Mange kvalifiserte firmaer har deltatt i konkurransen. Det har vært svært jevnt, men etter en grundig prosess er vi sikre på at vi nå har valgt den beste prosjekteringsgruppen til å anbefale konkrete løsninger for å modernisere og rehabilitere Nationaltheatret, sier kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim i Statsbygg i en pressemelding.

Prosjektgruppen skal blant annet finne de beste løsningene for oppussingen av selve bygget og oppgradering av hovedscenen.

Nationaltheatret åpnet i 1899 og ble fredet i 1983. At en av Norges tre hovedscener for teaterkunst skal rehabiliteres, ble klart i 2017. Regjeringen har bevilget 1,9 milliarder kroner til prosjektet.

Forfallet ved teatret har skjedd over mange tiår. Situasjonen er så alvorlig at deler av fasaden er pakket inn i sponplater og plast for å hindre at deler av muren faller ned og skader forbipasserende. Innvending er det også akutt behov for oppussing med store sprekker i gulv og tak.

Les mer om

 1. Nationaltheatret
 2. Oppussing
 3. Byutvikling
 4. Statsbygg

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Nationaltheatret vil sette opp en ny, midlertidig hovedscene på Tøyen

 2. KULTUR

  Operaen samler kriseteam. FHI har anbefalt å stanse arrangementer med over 500 deltagere.

 3. KULTUR

  Oslo-ordfører krever tydelig svar fra kulturministeren angående Nationaltheatret

 4. KULTUR

  Over 1000 permitteres på Operaen og i de største teatrene

 5. KULTUR

  Dette kan bli Nationaltheatrets nye midlertidige hjem

 6. KULTUR

  Vår anmelder: Nationaltheatret trenger Torshovgruppa mer enn noensinne.