Kultur

Ny NRK-serie om 22. juli: – En serie om hvordan en terroraksjon berører oss alle

Det første materialet av serien vil bli vist på Seriedagene Oslo førstkommende onsdag.

Alexandra Gjerpen spiller Aftenposten-journalisten Anine i NRKs nye serie om 22. juli. Gjerpen er tidligere kjent for sin rolle i NRK-serien Unge Lovende.
 • Vilde Bratland Hansen
  Vilde Bratland Hansen
  Journalist

Denne uken er Aftenposten med på å arrangere Seriedagene Oslo. I den forbindelse er NRKs nye serie om 22. juli aktuell.
I fjor utkom to kinofilmer og en Netflix-film om terrorangrepet Det førte til debatt.

Mer enn 20 000 signerte kampanjen «Nei til film om Anders Behring Breivik!» Enkelte mente at det var for tidlig å dramatisere og gjenfortelle hendelsene med kunstens virkemidler.

Det har likevel ikke hindret NRK i å lage dramaserien basert på de samme hendelsene.

Men manusforfatter Sara Johnsen og regissør Pål Sletaune har valgt en ny tilnærming til stoffet: Denne serien er hverken en historie om ofrene eller om terroristen.

– Serien handler om hvordan en terroraksjon berører oss alle. Hvordan det former oss som mennesker og som samfunn, sier Ivar Køhn, dramasjef i NRK.

 • Aftenposten er med på arrangere Seriedagene Oslo. Ler mer om festivalen her.

Fiktive karakterer

I løpet av de seks episodene kommer vi tett på dem som blir direkte berørt av en terroraksjon gjennom sitt arbeid: Journalister, leger, politifolk og lærere.

Målet har ikke vært å lage en dokumentarserie.

– Alle hovedkarakterene er fiktive, forteller Køhn.

– Hva er det som har gjort at dere har valgt den tilnærmingen?

– Det er et grep som er velkjent innenfor denne typen hendelser. Ofrene skal ikke føle at de blir gjenkjent. Vi ønsker å vise frem de menneskelige dilemmaene som 22. juli skapte, forklarer han.

Ivar Køhn, dramasjef i NRK.
Les også

Her er oversikten over seriehøsten 2019

Utformingen av karakterene har på ingen måte vært tilfeldig. Flere års researcharbeid og et stort antall intervjuer har dannet grunnlag for manuskriptet.

NRK har i tillegg valgt å bruke skuespillere som er lite eksponert. Dette for at de ikke skal assosieres med andre karakterer eller fortellinger. De har fremdeles ikke gått ut med en fullstendig rolleliste.

Køhn sier at mange krevende etiske vurderinger er blitt tatt i løpet av prosessen. Nå er han spent på reaksjonene.

– Jeg håper serien kan bidra til refleksjon rundt det som skjedde. Det er en emosjonell og engasjerende historie, men jeg mener at vi har behandlet ofrene og de etterlatte med respekt, avslutter han.

Marius Lien og Alexandra Gjerpen spiller Aftenposten-journalistene Anine og Harald i NRKs nye serie om 22. juli.

Første visning

Dersom du er en av dem som ikke klarer å vente til premieren i januar 2020, vil det første klippet fra serien bli vist under «Late night» på Sentrum Scene onsdag 25. september. Manusforfatter Sara Johnsen og regissør Pål Sletaune vil i etterkant av visningen fortelle om hvordan de har jobbet med en virkelig historie som berører så mange.

Sara Johnsen (t.v.) har skrevet manus. Pål Sletaune har hatt regi. Gjyljeta Berisha har hatt co-regi.

Samme kveld kommer Kristofer Hivju for å fortelle om sin nye TV-serie Twin og om den fantastiske reisen han har vært med på i Game of Thrones.

Du kan også møte Kevin Vågenes som gjør sin eneste liveopptreden i forbindelse med den nye sesongen av Parterapi. Sammen med manusmakker Martin Zimmer vil han ta en eksklusiv prat med Mona B. Riise. Den første episoden fra sesong tre vil også bli vist!

Homeland-skaper Howard Gordon skal snakke med Marte Hedenstad og Sigurd Vik fra Filmpolitiet om hovedkarakteren Carrie Mathison. Gordon vil dele sin kunnskap fra arbeidet med Homeland og andre seriesuksesser som 24, Buffy-Vampyrenes skrekk og X-Files.

Les også

Stor guide: Disse seriene gleder vi oss litt ekstra til i høst

Dagen etter fortsetter seriedagene med en fagdag der du blant annet kan bli bedre kjent med serieskapere, deres erfaringer og om håndverket.

I tillegg fortsetter visningsbonanzaen: Første episode av Exit, Twin og Besatt vil bli vist i løpet av ettermiddagen.

Seriedagene Oslo arrangeres av Aftenposten i samarbeid med NRK, TV2, Norsk Filminstitutt, MediaXChange og Produsentforeningen Virke.

Serietips

Nyhetsbrev Trenger du en ny serie å se på? Få rykende ferske anbefalinger fra film- og serieanmelder May Synnøve Rogne på e-post.

Les mer om

 1. TV-serier
 2. TV
 3. Kevin Vågenes
 4. Homeland
 5. Kristofer Hivju
 6. 22. juli
 7. NRK