Kultur

Tooji roste svenske Loreen

Tooji roser svenske Loreen for at hun valgte å møte menneskerettighetsforkjempere i Baku. .

 • Arve Henriksen
  Journalist

Det var en særdeles blidspent Tooji som sammen med de ni andre artistene som i kveld kvalifiserte seg til finalen, som møtte pressen nå ikveld.

— Dette var virkelig gøy, jeg og teamet har jobbet så hardt. Jeg er så utrolig glad, selv om jeg var fryktelig nervøs. Nå kan jeg endelig feire bursdagen min på lørdag. Nå går vi for å vinne dette, sier Tooji.

Lørdag fyller han 25 år.

— Den beste bursdagsgaven ville vært en seier, sier han.

Les også

Tårevått gjensyn for Toojis mor

Hver av artistene fikk to spørsmål hver. Ett av spørsmålene var om hans familie. Denne uken har vært spesiell på mange måter. For første gang på ti år fikk han møte sin tante, som hadde flydd fra Iran til Baku for å se nevøen på scenen. Hun fikk også møte Toojis mor, Lily Bandehy. Hun og ektemannen flyktet fra Iran da Tooji var ett år gammel. Ettersom moren ikke kan vende tilbake til Iran, var den søsteren som kom dem i møte.

— Familien betyr alt for meg. Det å få se igjen tanten min igjen var veldig emosjonelt. Jeg er så glad for at hun fikk oppleve dette. Det å være her i Baku er det nærmeste jeg kan komme mine røtter, det er også veldig følelsesladet, sier han, før han trakk nummer 12 i lørdagens finaleheat.

Ville ikke prate om diplomatsplid

I dag ble det kjent at Loreens besøk til menneskerettighetsorganisasjoner mandag har utløst en diplomatisk splid mellom Sverige og arrangørlandet. Dette har ført til en rekke møter mellom den svenske ambassadøren og representanter fra regjeringen i Azerbajdsjan. Her har også svensk UD vært med.

Tooji roste sin svenske musikalske venn for det hun har gjort.

FS00029317.jpg Foto: Tore Meek/ NTB Scanpix

— Det er flott at hun engasjerer seg og bruker stemmen sin. Det er få artister som gjør det, så go girl.- Ville du gjort det samme?

— Jeg har allerede møtt den gruippen jeg synes trenger oppmerksomhet og som hjerte mitt brenner for. Og jeg skal faktisk tilbake til flyktningesenteret uansett hvordan det går lørdag, sier han.

Da Loreen fikk spørsmål om besøket til menneskerettighetsaktivistene, svarte hun:

— Det er to sider av meg i denne konkurransen. Det ene er privatpersonen, det andre er den jeg er på scenen. Nå vil jeg helst fokusere på det som har skjedd i kveld, sa hun til journalisten.

Les også

Svensk Eurovision-håp skaper diplomatisk krise

Svenske Loreen skal opptre som nummer 17 på lørdag.

 1. Les også

  Europa sa ja til Norge

- Jeg ble med i konkurransen for å vinne. Og jeg skal vinne, sa Tooji på pressekonferansen etter semifinalen. Foto: Tore Meek/NTB Scanpix

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Derfor er Sverige en mye bedre slagernasjon enn Norge

 2. KULTUR

  «Svenskene rakker ned på Rybak. Det er et sikkert tegn på at Norge er blant Eurovision-favorittene.»

 3. KULTUR

  Norge klare for finalen, men raste på oddsen

 4. KULTUR

  Vi elsker svenskene, men de elsker ikke oss tilbake

 5. KULTUR

  Abid Q. Raja mener Norge har råd til å vinne Eurovision

 6. KULTUR

  31 ting du kanskje ikke visste om Eurovision