Kultur

Opprørslåt til finalen

Ukraina stiller med revolusjonssangen fra oransjerevolusjonen i finalen i Melodi Grand Prix. Men teksten var for politisk og måtte gjøres om.

  • Forf>dag Grundseth (foto)
  • <forf>kaja Korsvold <

Årets vertsland for Melodi Grand Prix er ikke som alle andre. Bare noen måneder etter at folket gjorde opprør mot korrupsjon og et Russland-vennlig styre etter måneder med demonstrasjoner på Maidanplassen, er landet vertsland for gigantarrangementet Melodi Grand Prix. Og mens vi i Norge gjerne ler litt av den europeiske sangkonkurransen, er den her selve symbolet på at landet nå er blitt fritt og skal nærme seg Europa.Ikke rart da at bandet GreenJolly vant den lokale finalen med selveste revolusjonssangen fra Maidanplassen i vinter. Teksten ble imidlertid litt for politisk for de europeiske arrangørene og sangen måtte skrives om. Vokalisten Roman Kalyn forteller at han syns det var helt greit.

Fortsatt politisk.

— Når vi først skulle forandre, gjorde vi om melodien litt også. Vi har gjort den mer rockete, har lagt inn noen vers på engelsk og har laget korte hilsener på seks andre språk. Disse hilsningene er selve kongen i kortstokken og er ment for alle de som setter pris på frihet. Hovedbudskapet i sangen er at bare gjennom sannheten kan vi bekjempe all ondskapen rundt oss, sier Kalyn, som innrømmer at låten fremdeles er politisk, i den grad man kan kalle frihet og vennskap for politisk.

Ser mot EU.

— Hva har det å arrangere melodifestivalen betydd for Ukraina? - Det er en stor ære for vårt land. Det er flott at arrangørene har klart å gjøre alt i stand på rekordtid, de har i praksis bare hatt noen måneder på seg. Vi er stolte over at Ukraina allerede er et bedre land å vise frem. Vi håper at Ukraina kan bli en økonomisk stabil stat så vi kan bli medlem i EU. Regjeringen har allerede tatt beslutninger som vil gjøre det lettere for de som ikke tjener penger. Presidenten holder en mer åpen linje enn noen gang i Ukraina. Hver måned stiller han for eksempel på TV og besvarer spørsmål stilt av folk på gaten, sier Roman Kalyn.

Tror på seier.

— Begge skiller seg ut. - Tror du at dere kan vinne finalen for Ukraina nok en gang?- Selvfølgelig. Vi er det eneste hip hop-bandet og vi skiller oss fra alle de andre. Mange vil dessuten huske sangen fra revolusjonen, også de som ikke er ukrainere. - Hva tror du om Norges sjanse? - Wig Wam er vår hovedkonkurrent. De er også originale og synger noe som ikke ligner alt annet, sier Roman Kalyn.

Les også

  1. Norge "alles" favoritt

  2. Heiagjengen på plass i Kiev

  3. Wig Wam toger mot seier

Andriy Pisetskyi, Roman Kalyn og Roman Kostyuk i bandet Greenjolly jublet i tradisjonelle ukrainske skjorter i Kiev i går. Lørdag håper de å vinne med en modifisert versjon av revolusjonssangen fra i vinter.

Klassisk

Nyhetsbrev Annenhver uke deler Maren Ørstavik anmeldelser, tips og nyheter fra den klassiske musikkens verden, både i inn- og utland.

Les mer om

  1. Musikk