Kultur

Bertrand overtalte forlag til å gi ut bok i USA

Neste høst lanseres «The Bertrand method» på det amerikanske markedet, via storforlaget Simon & Schuster.

Erik Bertrand Larssen skal neste år prøve seg i verdens tøffeste selvhjelpsmarked, USA.
  • Robert Hoftun Gjestad
    Robert Hoftun Gjestad
    journalist

Forlagets mål er enkelt – å nå nummer én på New York Times' bestselgerliste.

De siste årene har mentaltrener, forfatter og foredragsholder Erik Bertrand Larssen hatt stor suksess med sin «Bertrands metode». Bøkene Bli best med mental trening og Helvetesuka har tilsammen solgt 205.000 eksemplarer.

Snart egen TV-serie

På nyåret blir 41-åringen å se i en egen serie på TV3, der vanlige folk skal coaches til det bedre. Til våren kommer også bok nummer tre, kalt Nå! .

Neste høst er det derimot amerikanerne som skal styrkes. Larssen samler tre bøker i én, spesialskrevet for det amerikanske markedet.

— Det har vært en drøm siden barndommen å skulle få til noe «over there». Det er enormt inspirerende at et av verdens største forlag tror på boken, konseptet og selskapet Bertrand. De er jo ikke bare boken, men hele filosofien som nå skal ut i verden, sier Larssen.

— Det er for tidlig å si noe om opplag, men hans bok skal bli en stor publiseringsbegivenhet. Vårt mål for Erik er å bli nummer én på New York Times' bestselgerliste, sier Jeremie Ruby Strauss fra Simon & Schuster til Aftenposten.

Tok selv kontakt med forlaget

Larssen tok selv kontakt med Simon & Schuster, som er et av de fire største engelskspråklige forlagshusene i verden. Svaret var nei.

— Jeg var forberedt på det, men et nei motiverer bare meg til å gjøre en bedre jobb ved neste anledning. Derfor var jeg freidig nok til å be om et møte nummer to. Nå opplever jeg at forlaget er veldig entusiastiske, sier Larssen.

— Da vi møtte Erik, ble vi umiddelbart truffet av hans tilstedeværelse. Da han fortalte at nederlag ikke var et alternativ for hans amerikanske publikasjon, trodde vi ham. Toppidrettsutøvere og CEOs er vanskelig å imponere, men i USA har vi en grunnleggende, kulturell respekt for spesialsoldater. Vår bestselgerliste er full av Navy Seals – vi kan ikke få nok, sier Jeremie Ruby Strauss.

USA-kontor skal åpnes

Selv kommer Larssen til å tilbringe tid i USA allerede fra januar, selv om den nye boken tidligst blir lansert i august 2015. Blant annet planlegges et eget Bertrand-kontor i New York.

Simon & Schuster sier at de ser for seg et eget markedsføringsteam, for å skape det de kaller «high-level»-kontakter innen business, idrettsliv og selvhjelpsbransjen.

— Forlaget ville at boken skulle tydelig «amerikaniseres». Den blir for snill, og metoden litt for ydmyk og jordnær for amerikanerne, som er mer direkte. Samtidig ville forlaget beholde det norske, som handler om helhetstanken, om det kollektive og det medmenneskelige. De liker at jeg også snakker om nedturene og de tøffe tidene i livet som noe viktig. Dette er ikke så vanlig i amerikanske mental- og selvhjelpsbøker, sier Erik Bertrand Larssen.

USA er et åpent marked

Uten å kjenne eksakte tall, er det opplagt at det allerede gis ut mengder av lignende bøker om mental selvhjelp på det amerikanske markedet hvert år.

— Det er uten tvil det tøffeste markedet som finnes i min bransje, ja, men samtidig også det markedet som er mest åpen for min tankegang.

- «The sky is the limit»?

— Dette er ambisiøst, men selskapet Bertrand har gått steg for steg i åtte år nå, og tør å være ambisiøse, sier Erik Bertrand Larssen.

- Svært sjeldent

Bokagent Hans Petter Bakketeig hos Stilton Literary Agency har vært med å selge Bli best med mental trening til 15 land, men bekrefter at Bertrand Larssen har gjort amerikajobben på egen hånd.

— Det er svært sjeldent at en utenlandsk forfatter får til noe sånt, og går forbi agentleddet. Han har oddsene mot seg, dette er jo en amerikansk sjanger, likevel klarer han det. Simon & Schuster er et veldig stort forlag, med et enormt nettverk i det anglo-amerikanske markedet. Når de nå satser, vil de legge mye kraft bak, sier Bakketeig.

Les også:

Les også

Mental trening - nå også på TV

Les også:

Les også

Det skader ikke med litt mental trening