Kultur

Oscar-sirkuset kan bli døråpner for flere nordmenn i Hollywood

Aldri tidligere har Norge og norske filmskapere hatt flere «aksjer» i en Oscar-utdeling enn den som skjer natt til mandag.

Featureredaktør Stephen Galloway i The Hollywood Reporter slår fast at Morten Tyldum nå kan gjøre nesten hva han vil. -Men han må velge sitt neste prosjekt med omhu, for ikke å ende opp som en one hit wonder, advarer han.
  • Jan Gunnar Furuly
    Journalist

Los Angeles

Stephen Galloway, featureredaktør i det mektige bransjebladet The Hollywood Reporter, slår fast: Morten Tyldum vil være en seierherre uansett hva som måtte skje på Oscar-gallaen.— Det å få åtte Oscar-nominasjoner for

Les også

debutfilmen på engelsk

er en bemerkelsesverdig prestasjon for Tyldum og for Norge, og noe som utvilsomt hjelper ham enormt videre i karrièren i amerikansk filmindustri. Han er i en posisjon der han nå nærmest kan få gjennomført et hvilket som helst drømmeprosjekt som han måtte sitte på.

Velg neste med omhu

Galloway mener likevel at det er svært viktig at nordmannen velger riktig prosjekt når han skal gå for sin neste film.

— Altfor mange utenlandske regissører som har opplevd plutselig Hollywood-suksess og Oscar-nominasjon, har senere endt opp som one hit wonders, advarer han rett før Oscar-sirkuset for alvor setter i gang.

— Britiske regissører som Roland Joffe og Nicholas Hytner er to slike eksempler. I tillegg har også danske Nicolas Winding Refn ( Drive ) og tyske Florian Henckel von Donnersmarck ( De andres liv ) lidd litt under det samme, påpeker han.

Det er torsdag og rundt lunsjtid når vi møter en noe stresset og oppkavet Morten Tyldum på den solfylte terrassen på luksushotellet Shutters på Santa Monica Beach, en kort kjøretur fra Tyldum-familiens nye hus i Brentwood. Det kommer raskt frem at han allerede mer eller mindre har bestemt seg for sitt neste prosjekt.

Sci-fi med Jennifer Lawrence

For midt i praten vår kommer den ene etter andre viktige telefonen inn til bergenseren om Sonys prestisjeprosjekt Passengers . Tyldum har nemlig fått regijobben med det som skal bli en storslagen science-fictionfilm med Jennifer Lawrence og Chris Pratt i hovedrollene, som kjærestepar på et romskip langt ute i verdensrommet.

Morten Tyldum har slått gjennom med et brak i Hollywood med sin første film på engelsk, <i>The Imitation Game.</i> Sjansene for at han vinner pris for beste film eller beste regi natt til mandag er små. Nå skal han lage storfilm med Jennifer Lawrence.

De to skuespillerne er de desidert mest ettertraktede i Hollywood akkurat nå.

Noe budsjett for filmen er ikke klart ennå, men trolig blir det på godt over 100 millioner dollar.

— Ingenting er endelig låst, men dette prosjektet er kommet så langt nå at jeg faktisk må begynne å booke staben. Går alt etter planen, starter vi på opptakene til høsten. Det er en fantastisk historie, og et drømmeprosjekt av en film. Akkurat nå har jeg manusjusteringer med Jennifer Lawrence og budsjettforhandlinger med Sony. Samtidig er det litt problematisk med hennes tidsskjema med hensyn til at hun er med i både den nye Hunger Games -filmen og X-Men: Apocalypse , men det forsøker vi å dytte litt på, smiler Tyldum.

Hans andre favorittprosjekt er en politisk thriller, men den vil han snakke minst mulig om.

Kommersiell suksess

— Hva betyr Oscar-nominasjonene for karrièren din? - Ekstremt mye. Det å være Oscar-nominert er et stempel du bærer med deg resten av karrièren. Det er også veldig viktig at vår film med under 15 millioner dollar i produksjonsbudsjett nå faktisk har spilt inn over 180 millioner dollar på verdensbasis i billettinntekter.

— Det at vi har lykkes med å spille inn mer penger enn Oscar-konkurrentene

Les også

The Theory About Everything

,

Les også

Whiplash

og

Les også

Birdman

tilsammen, blir jo lagt merke til. Det gjør at man får en veldig god posisjon. Dessuten er filmen godt likt av skuespillerne i Hollywood, noe som gjør castingen av nye filmer enklere.

På sosiale medier de siste dagene har det også kommet frem at The Imitation Game skal være president Obamas foretrukne kandidat i Oscar-racet.

Blå smoking på utdelingen

— En av redaktørene i The Hollywood Reporter råder deg til å velge nytt filmprosjekt med omhu, og antyder at mye kan gå galt med en storfilm som Passengers ?

— Slik jeg ser det, er det jo mye viktigere hva man gjør med film nummer én enn film nummer to. Og uansett hva slags film man lager, er det mye som kan gå galt.

Mens kona Janne de siste dagene har prøvd «minst hundre» gallakjoler hjemme, er Morten Tyldum selv rimelig klar på hva han skal ha på seg på Oscar-gallaen:

— Det blir en blå smoking fra Armani. Litt av årsaken til det er at jeg har hatt så mange svarte smokinger på meg på andre prisgallaer. Nå er det på tide å prøve noe annet, ler han.

- Hvordan ser du på vinnersjansene til deg selv og filmen?

— For å være helt ærlig: Jeg prøver å ikke tenke på det. Det høres kanskje dumt ut, men akkurat nå er det ikke det som er det viktigste. Jeg har jo allerede vunnet litt allerede. Det å ta en så liten film så langt som vi er kommet, er uansett stort for meg.

Alejandro González Iñárritus Birdman og Richard Linklaters Boyhood er de to store favorittene i klassen for beste film, og ekspertene spår at Birdman nå er hårfint foran Boyhood , som i flere måneder lå best an hos bookmakerne.

Tror på to priser

Selv tror Tyldum at det er muligheter for at The Imitation Game kan ta hjem to priser.

— Manusforfatter Graham Moore ligger godt an til å få prisen for beste adapterte manus, og dessuten har jeg god tro på at Alexandre Desplat kan kapre en pris for musikken, sier han.

— Får vi noe mer, er det fantastisk gøy. Får vi ikke det, er det helt ok.

Fnyser av pressekritikk

Hjemme i Norge har enkelte filmkommentatorer stemplet The Imitation Game som «filmen som ikke vinner priser», etter at det hverken ble Golden Globe- eller BAFTA-priser. Regissøren selv bare fnyser av kritikken. Og han rister på hodet over en kommentarartikkel fra Adresseavisens Terje Eidsvåg, som torsdag slo til med følgende tittel i sin avis; «La oss håpe at Tyldum ikke får Oscar».

«Det vil ikke være bra for prisen eller filmverden om Morten Tyldums The Imitation Game får Oscar for beste film eller regi natt til mandag. Neppe for Tyldum heller», skrev Eidsvåg i artikkelen.

— Jeg leste den, men dette tar jeg på kontoen for ren uvitenhet. Jeg tror ikke folk hjemme helt forstår hvor stort det er å bli nominert til Oscar, fastholder Tyldum.

En kort liten spasertur fra landemerket Hollywood Bowl sitter altaværingen Tommy Wirkola i sin leilighet og venter på at en reparatør skal komme og fikse airconditionanlegget.

Overtok Tyldum-film

— Det brøt sammen i forrige uke under en hetebølge med temperaturer rundt 30 grader, sier Wirkola.

Han dro til Hollywood i 2009 etter suksessen med den første Død snø -filmen på filmfestivalen i Sundance og kom i 2013 med sin første amerikanske film, Hansel & Gretel: Witch Hunters . Den solgte kinobilletter for godt over en milliard kroner på verdensbasis.

Akkurat nå har Wirkola tre-fire filmprosjekter som han utvikler med forskjellige produksjonsmiljøer i USA, men det som ligger nærmest å bli realisert, er science-fictionfilmen What Happened to Monday, hvor svenske Noomi Rapace spiller syv søstre i en syvlingflokk.

Tommy Wirkola gleder seg over norske Oscar-nominasjoner og slår fast at kollega Morten Tyldum nå er et av de heteste regissørnavnene i filmmetropolen. Selv skal han i gang med en science-fictionthriller med svenske Noomi Rapace på rollelisten.

Dette er en film som opprinnelig var i hendene på Morten Tyldum for to år siden, men The Imitation Game kom foran i køen, og da dukket Wirkolas navn opp hos produsentene.

— Det er bare moro å overta filmen etter Morten, men da han hadde den, var mye annerledes. Det var blant annet en god del større budsjett på filmen. Dessuten var det en mannlig skuespiller i hovedrollene som filmens syvlinger, oppkalt etter alle ukens syv dager, forklarer Wirkola.

Det var Wirkola som på en presentasjon med produsentene brakte Rapace inn i prosjektet, og foreslo å gjøre om hovedrollen.

— Jeg kjenner Noomi godt og har lenge hatt lyst til å jobbe med henne. For meg handlet det å finne en ny vri på filmen som kunne gjøre at jeg brant for det som mitt eget prosjekt. Produsentene tente veldig på den nye strukturen jeg la frem, forklarer han.

80 dager i Romania

Budsjettet er ikke klart, men havner trolig mellom 20 og 30 millioner dollar. What Happened to Monday skal filmes i Romania over 80 opptaksdager.

— Opptakene blir utrolig intense for Noomi som skal gjøre så mange forskjellige scener og roller. Vi skal filme henne på nytt og på nytt og på nytt, og det krever mye innsats fra hennes side for at dette skal lykkes. Noe lignende er vel neppe blitt gjort i så stort format på film. Det er både en skremmende og morsom utfordring.

- Hva synes du om all Oscar-viraken rundt Tyldum & co.?

— Det er jo helt fantastisk. Han har virkelig klart å hevde seg blant de ypperste. Dette må jo være tidenes prestasjon innen norsk film. Jeg kan ikke helt se hva som kan toppe det, svarer Wirkola.

Han tror også at suksessen til den norske regissøren kan bane vei for andre norske filmtalenter i Hollywood.

— Morten er et av de heteste navnene i Hollywood akkurat nå.

Trippel Oscar-nominert

Torill Kove og hennes norske produsent Lise Fearnley har de ti siste dagene vært på turne i California sammen med de andre fire nominerte i klassen for beste animerte kortfilm.

Hamarsingen Torill Kove har gjennom mange år jobbet med animasjonsfilm fra sin base i Montreal i Canada. I løpet av denne tiden har hun laget tre animerte kortfilmer og faktisk prestert det smått utrolige å bli Oscar-nominert for samtlige av dem.I 2007 vant hun Oscar for filmen Den danske dikteren.

Nå er hun tilbake i Hollywood med blant andre sin norske produsent Lise Fearnley.

De siste ti dagene har de to fartet sammen med de andre nominerte i klassen for animert kortfilm på turné rundt til animasjonsstudioer og teknologibedrifter fra San Francisco og Silicon Valley i nord til Los Angeles i sør.

— Det har vært et temmelig heseblesende program, med innlagte husvisninger av filmene våre for ansatte i studioer som blant andre DreamWorks og Disney, forteller Kove. Blant teknologibedriftene som er besøkt på turneen, er Apple og Google.

— Jeg håper jo selvsagt at jeg vinner på søndag. Jeg har vel ca. 20 prosent sjanse, smiler hun om sine egne vinnerodds.

Avslappet forhold til Hollywood

I motsetning til Tyldum, som med rakettfart er blitt en av Hollywoods mest ettertraktede regissører, har Kove er relativt avslappet forhold til sine yrkesmuligheter i filmens kommersielle hovedstad.

— Jeg har gode samarbeidspartnere og produsentmiljøer i Canada og Norge, som jeg heller vil jobbe med, fremfor å lage film her. Drømmen er å lage en helaftens spillefilm, men noe ferdig manus for det finnes ennå ikke.

Torill Kove er nominert til Oscar for tredje gang. Med Moulton og meg kan hun vinne sin andre Oscar for beste animerte kortfilm.

— På hvilken måte tror du din tredje Oscar-nominasjon kan hjelpe deg på veien?

— Det kan umulig skade. Men igjen: Mulighetene for å lage god film ligger nok andre steder enn akkurat i Hollywood.

Kove mener det også er stor forskjell på hvordan de amerikanske studioene jobber og hvordan kreativt filmarbeid i Norge eller Canada foregår.

— Jeg skal ikke dømme noen, men det var en pitsjeguru hos DreamWorks som la frem fem temmelig besynderlige råd om hvordan man skal nå frem med sine filmideer. Det gikk ut på å presentere det filmen handler om på den tiden det tar deg å ta rulletrappen opp, mens en annen person tar rulletrappen ned. Hvis du ikke klarer å presentere ideen med filmen din innen den tiden, er det ifølge teorien umulig å få til prosjektet. Jeg kan nesten ikke forestille meg en mer fjern måte å drive idéutvikling på, ler Kove.

Canadisk festantrekk

Før Oscar-utdelingen forsøkte hun å få til et samarbeid med den norske designeren Ingunn Birkeland om gallakjole, men endte isteden opp med å benytte en kreasjon av den canadiske venninnen og designeren Jackie Vatnsdal.

— Jeg hadde bare en dag i Oslo nylig, og det ble altfor kort tid til å utvikle noe norskbasert antrekk. Jackie skulle uansett lage kjole for datteren min Runa på 12, og foreslo selv at hun også kunne lage Oscar-antrekk til meg.

De siste årene har norske filmskapere som Harald Zwart, Joachim Rønning og Espen Sandberg utmerket seg med store Hollywood-produksjoner.

Rønning og Sandberg startet tirsdag denne uken opptakene til den femte Pirates of the Caribbean i Australia, opplyser de via sms til Aftenposten.

Norske brobyggere

Zwart er foreløpig den som innehar rekorden for kinobillettomsetning fra en film som er regissert av en nordmann, med billettsalg på nær 400 millioner dollar på storfilmen Karate Kid i 2010.

— Den rekorden ryker garantert når den nye Pirates of the Caribbean -filmen er klar for kino, spår Tommy Wirkola.

Tre nordmenn i Hollywood som merker økt interesse for norske og skandinaviske fortellinger i TV- og filmformat, er partnerne Dave Spilde, Hallgrim Haug og Daniel Berge Halvorsen i det Los Angeles-baserte produksjonsselskapet Trollbound Entertainment.

Det norske produksjonsselskapet Trollbound Entertainment har etablert seg i Los Angeles for å være en brobygger mellom Skandinavia og USA. F.v. partnerne Hallgrim Haug, Dave Spilde og Daniel Berge Halvorsen.

— Vi startet selskapet i 2013 for å bygge en bro mellom Skandinavia og filmbransjen i USA. Foreløpig har vi vært linjeprodusenter på norske TV- og dramaserier som Lilyhammer og Top Model Norge . Ambisjonene er å lage egenproduserte TV-serier og filmer med basis i egne manus, sier Spilde.Først i løypen kan bli en skrekkfilm med handling fra black metal-miljøet i Norge.

— Norge har locations i verdensklasse, og landet er på mange måter den flotteste dama i klassen. Men mangelen på en incentivavtale for utenlandsk filmbransje er en gjenganger når vi har diskutert mulighetene for å legge amerikanskfinansierte filmproduksjoner til Norge, sier Spilde.

jan.gunnar.furuly@aftenposten.no