Kultur

Gratulerer med dagen, Toralv!

Torsdag fylte Toralv Maurstad 90. Søndag feires han av sine kolleger og venner. Den store gaven er en personlig forestilling fra Nationaltheatret, med kong Harald og dronning Sonja i salen.

Skuespiller Toralv Maurstad fra dagen han ble hedret med Oslo Bys kulturpris under en markering i Rådhuset i november 2015. Foto: Heiko Junge/NTB scanpix

  • Mona Levin
    Mona Levin
    Journalist

Toralv Maurstads øyne lyser like sterkt av liv og lidenskap, poesi og faenskap som noen gang. Litt mer lettrørt kanskje, litt ømmere i trekkene, men full av selvironi, jernvilje og muligens litt kledelig tvil også: Har slaget som rammet ham i vår gjort noe med hukommelsen, med talentet?

Selv har han sagt: «Man kan ikke lære talent, men man kan lære å arbeide med kroppen, fysisk og psykisk.» Med jernvilje har han gjort nettopp det. Han har trent seg systematisk opp, fingerferdighetene på tangentene er i behold, og på nyåret står han på scenen på Det Norske i en norsk urpremière.

Les hele saken med abonnement

Nyhetsbrev Trenger du en ny serie å se på? Få rykende ferske anbefalinger fra film- og serieanmelder May Synnøve Rogne på e-post.