Kultur

JK Rowling avslørt som krimforfatter

Suksessforfatteren ga ut bok under pseudonym.

JK Rowling hadde håpet å være anonym litt lenger.
  • Bodil Fuhr

Hun har det bare i seg, Rowling, evnen til å skrive så både publikum og kritikere lar seg rive med. Under pseudonymet Robert Galbraith, har hun skrevet «The Cuckoo's Calling», en 450-siders krim om mordet på en supermodell, som ble utgitt i april, skriver den engelske avisentelegraph.co.uk.

Boken omtales som en «klassisk krim» av the Sunday Times. Men handlingen er hentet fra «en verden av multimillionær-skjønnheter, rockestjerneboyfriends og desperate designere» ifølge den engelske vaskeseddelen på tanum.no.

Boken er ikke oversatt til norsk — ikke ennå ihvertfall.

Mann og kvinneklær

Men det kan fort endre seg nå som det er kjent at den lurvete anti-helten Cormoran Strike er nok et resultat av JK Rowlings bestselgervennlige fantasi.

Kvaliteten er det i alle fall ingenting å si på. De begeistrede kritikerne over denne «forfriskende debuten» har særlig kommentert den mannlige forfatterens suverene evne til å beskrive kvinneklær.

Boken er også beskrevet som «et gripende, elegant mysterie med utpreget London-atmofære - fra de stille gatene i Mayfair til bakgatepubene i East End og gatelivet i Soho».

Salget tar av

Men ettersom JK Rowling og Robert Galbraith deler både redaktør og forlag, ble mysteriet omsider løst.

— Jeg hadde håpet å beholde hemmeligheten litt lenger, sa Rowling, da hun i helgen ble konfrontert med avsløringen.

Hun har opplevet det som enormt befriende å skrive og publisere uten de store forventningene. Og gleden over å få feedback under et annet navn, har vært utsøkt.

Da hemmeligheten ble avslørt, gikk salget umiddelbarttil værs: Boken, som bare hadde solgt 1500 eksemplarer fra før, hoppet over5000 plasser opp til toppen av Amazons bestselgerliste.

Etter å ha skrevet syv Harry Potter bøker publiserte Rowling sin første, skjønnlitterære bok for voksne i fjor. «The Casual Vacancy», en roman fra en småby lastet med politiske konflikter, fikk blandede kritikker, men solgte godt.