Scarlett Johansson har saksøkt Disney. Årsaken har også skapt konflikt i Norge.

Hollywood-stjernen Scarlett Johansson og Disney er i konflikt om superheltfilmen Black Widow. Også her til lands skaper filmen steile fronter mellom kinoene og underholdningsgiganten.

Scarlett Johansson spiller tittelrollen i Disneys superheltfilm «Black Widow». Nå saksøker hun underholdningsgiganten.

Johansson har saksøkt Disney for kontraktsbrudd. Årsaken er at underholdningsgiganten valgte å lansere storfilmen Black Widow på kino og strømmetjenesten Disney+ samtidig.

Den beslutningen skal ha kostet Johansson dyrt, da en betydelig del av lønnen hennes for filmen var basert på kinoinntekter. Johansson hevder selv hun har gått glipp av rundt 50 millioner dollar.

Skuespilleren mener Disney bevisst har styrt publikum mot å se filmen på strømmetjenesten. Dette fordi selskapet, ifølge Johansson, prøver å øke verdien på egne aksjer ved å bruke Black Widow som åte for nye abonnenter.

Black Widow, som er en superheltfilm i Marvel-universet, har til nå spilt inn snaut 320 millioner dollar på verdensbasis. I Norge er den ikke sett av flere enn snaut 50.000 siden premieren 7. juli. Landets største kinoer boikotter nemlig filmen av samme grunn som Johansson saksøker for.

Kinokrig i Norge

Black Widow ble delvis spilt inn i harmoniske omgivelser på Sunnmøre. Men lanseringen har ikke gått like vennskapelig for seg.

Nordisk Film kino, som er Norges største kinokjede, valgte å boikotte filmen. Årsaken var nettopp at Disney ville slippe den på sin egen strømmetjeneste kun to dager etter kinopremieren.

Det er ikke første gang norske kinoer går til kamp mot store Hollywood-aktører, fordi de mener strømmetjenestene slår bena vekk under forretningsmodellen deres.

Kjernen i konflikten handler om hvor lenge kinoene har enerett til å vise nye filmer. Dette kalles kinovinduet, og var før strømmetjenestenes tid ofte på rundt tre måneder.

– Det er ingen hemmelighet at de gir oss et helt annet tilbud enn hva de har gjort tidligere til samme pris. Hvis kinovinduet kortes ned, skal filmleien, altså prisen vi betaler for å vise filmen, være lavere enn det den er i dag, sa administrerende direktør Jannicke Haugen til Aftenposten i juli.

De har møtt døve ører i møte med Disney, sier Haugen.

– Disney er ikke interessert i å diskutere dette, og omvendt er ikke vi interessert i å vise filmen siden de samlede kommersielle vilkårene blir vesentlig dårligere for oss, sa Haugen tidligere i juli.

Utviklet seg til ordkrig

Ingen av partene i konflikten mellom Scarlett Johansson og Disney har så langt vært redd for å fyre løs på hverandre.

Disney sier i en pressemelding de ønsket å tilby filmen til folk som var nervøse for smitte i store kinosaler.

De valgte også å offentliggjøre at Johansson har tjent godt og vel 20 millioner dollar på å spille i Black Widow. Det falt ikke i god jord hos Team Johansson. Agenten hennes kaller det et skamløst og uriktig angrep fra Disney.

– De prøver å bruke hennes suksess som kunstner og forretningskvinne som et våpen mot henne. De burde skamme seg, uttalte agent Bryan Loard i en pressemelding.

Johanssons advokat mener underholdningsimperiet gjemmer seg bak koronapandemien.

– Men at de med dette ignorerer kontraktene til kunstnerne som har laget filmen, er et klart brudd på deres rettigheter, sier advokat John Berlinski til Deadline.

Han jobber for det prestisjetunge advokatselskapet Kadowitz Benson Torres LLP. Men også Disney har advokater. Selskapet sier til Deadline at det ikke er noe hold i søksmålet fra Johansson, og at det er hensynsløst i lys av de store konsekvensene etter koronapandemien.