Kultur

Møt 200 forfattere på tre dager

  • Veronica Karlsen
  • Ntb
Forfatteren Jan Guillou er i gang med et nytt romanprojekt, Det store århundredet, der den første delen, Brubyggerne, er ferdig. Foto: Jonas Ekströmer / SCANPIX
  • Vi vil gi tilreisende og Oslo-folk muligheten til et nært møte med forfattere, sier festivalsjefen for Oslo bokfestival, Eivind Volder Rutle.

230 arrangementer, 200 forfattere på over 25 scener skal spres utover byen når landets hittil største bokfestival arrangeres 16.–18. september.

– Dette er resultatet av et samarbeid mellom hele bokbransjen. Vårt mål at de store, etablerte forfatterne skal brukes til å løfte frem nye, sier festivalsjefen videre.

Forfatterne anbefaler

Festivalsjefen overlot til ekspertene selv, nemlig forfatterne, å plukke ut noen høydepunkter fra årets program.

Gert Nygårdshaug skal snakke om klodens fremtid. Foto: MORTEN HOLM/Scanpix

Jostein Gaarder , som selv er å finne flere steder på programmet, trakk frem arrangementet «Å jage vindmøller», hvor Gert Nygårdshaug og Brit Bildøen skal snakke om miljø og klodens fremtid, med utgangspunkt i egne, nye romaner.– Mennesket er ikke bare kultur, vi er også natur. Jeg er veldig glad for at noen skriver om det som virkelig er viktig, om kloden vi bor på. Derfor gleder jeg meg til å høre Gert, sa Gaarder.

Gert Nygårdshaug er aktuell med romanen «Chimera» i høst. Han skisserer her et regnskogdrama for oss, lagt 20 år frem i tid.

Nygårdshaug selv gleder seg, som uttalt Donaldist, til arrangementet «Andeby for voksne» – og anbefaler alle andre entusiaster å få med seg samtalen mellom Anders Heger og Knut Nærum som finner sted fredag 16. september.

Han ser også fram til å bli nærmere kjent med Jan Guillous nye prosjekt – romanserien «Brobyggerne». Den svenske forfatteren besøker også festivalen nevnte fredag.

Strikkedilla

Vera Micaelsen (t.v.) og Helene Uri ankom programslippet for Oslo bokfestival i sykkeldrosje. Foto: MORTEN HOLM/Scanpix

Vera Micaelsen kommer til å gjøre seg gjeldende på festivalen, ikke minst med en forestilling for hele familien – om følelser. Men skal hun selv velge seg noen godbiter fra programmet, velger hun slik:– Når Arne og Carlos kommer for å lære oss å strikke oss selv, da er det noe jeg bare må ha med meg. Jeg gleder meg også til Ragnar Hovland s innslag. Han skal få fire kjente forfattere – med vidt forskjellig humor – til å ta med seg det morsomste de har lest.

Tove Nilsen følte nesten på opprørstrang da hun så hvor tett det blir mellom godbitene på årets bokfestival. Hun ville gjerne hatt med seg det meste. Men spesielt skulle hun gjerne blitt kjent med et annet Roma i Simen Ekern s innslag «Forbrytelse og straff», som finner sted lørdagen. Programmer med Vigdis Hjorth, Gaute Heivoll og Shabana Rehman var andre ting Nilsen gjerne hadde prioritert – dersom hun selv ikke skulle løpt mellom programmene «Kosetimen», «Bokbad i Operaen» og «Bok i Bakgården».

Tove Nilsen skal blant annet bokbade i Operaen. Foto: BERIT ROALD/Scanpix

– Jeg gleder meg kanskje aller mest til å kjenne på stemningen og lytte til samtaler som: «Vet du om Knausgård er i byen», slo hun fast.

For skrivelystne

Programmet favner vidt, med egne poster for kriminallitteratur, debutanter – og skrivelystne.

Av forfattere fra utlandet kan Cecilia Samartin, Simon S. Montefiore, Leif G.W. Persson samt nevnte Jan Guillou og Sofi Oksanen nevnes.

Hjemlige litterære skikkelser, som Anne B. Ragde, Jan Kjærstad, Karin Fossum, Helene Uri, Tore Renberg og Hanne Ørstavik stiller også på ulike arrangementer.