Kultur

Facebook publiserer alt

«Like»-knappen du trykket på for to år siden. Dine venners sleivete kommentarer. Nå blir alt sammen snart publisert på Facebook-profilen din.

  • Per Kristian Bjørkeng
    Per Kristian Bjørkeng
    Journalist
Nyhetsbrev Vil du ha film- og serietips rett i innboksen?

Til nå har dine og andres ubetenksomme kommentarer ikke blitt lagret for alltid på Facebook-profilen din. For å finne ut at du sa noe dumt om et arrangement du selv ikke deltok på for to år siden, måtte du søke på akkurat det arrangementet. Men de som vil snoke i ditt Facebook-liv, trenger snart ikke slik spesialkunnskap lenger.

I disse dager introduserer Facebook funksjonen Tidslinje. Når du får den, blir absolutt alt du noen gang har gjort på hele Facebook, publisert på profilen din. De som ønsker det, kan få funksjonen nå, men alle vil få den i løpet av de kommende månedene. Bare dersom du foretar deg noe spesielt, kan du verne deg. Dersom du ikke foretar deg noe, blir alt innhold publisert på profilen din.

Selve innholdet beholder samme status som før. Hvis du fra før har vernet deg med å gjøre sensitive opplysninger tilgjengelig bare for venner, vil alt sammen beholde samme status. Forskjellen er at alt om deg, fra "tidenes morgen", blir samlet på ett sted. For den som ikke har vært nøye fra før med å regulere innsyn, vil mye mer nå bli samlet under ditt navn når noen klikker på det.

Sjokkert

Leder Ole Morten Knudsen i personverntjenesten slettmeg.no er usedvanlig oppdatert på personvern og opptatt av hva slags informasjon som ligger ute om ham. Likevel fikk han seg en overraskelse da innhold som lå andre steder på Facebook, plutselig ble publisert på profilsiden hans.

— Jeg ble ganske sjokkert, da jeg så at en sleivete kommentar om et 17. mai-arrangement plutselig var offentlig for alle. Det er nok noen som vil få seg en liten vekker, når de får se hva som faktisk er offentlig. På sett og vis er dette bra, for da blir folk klar over hva de faktisk har lagt ut om seg selv, påpeker Knudsen.

Snoking

Det som skjer, er altså ikke at Facebook offentliggjør innhold som du selv har begrenset. Men det blir mye lettere å få fullstendig oversikt over alt du har foretatt deg, nå som all informasjon blir knyttet til din person. Også profilen til Aftenpostens journalist viste seg å inneholde flere elementer som jeg ikke hadde ant var offentlige.

— De snoketendensene man hadde i starten av Facebook-tiden vil nok ta seg opp igjen, nå som du kan få en fullstendig oversikt over en person. Nå er det enkelt å gå inn på eksen sin og se hva han eller hun har gjort siden sist, påpeker Knudsen.

Tidslinje er en av de største endringene Facebook har gjort på nettstedet sitt. Det medfører ikke bare ulemper for brukerne. Tvert imot tror Knudsen at funksjonen kan komme til å bli populær.

Slik ser tidslinjen ut på Facebook. All informasjonen om deg er samlet i en kronologi som løper fra toppen av siden og nedover.

Avansert

I introduksjonsvideoen til Tidslinjen forklarer Facebook hvordan du på hvert eneste innlegg kan justere hvem som skal se akkurat det. Du kan også fjerne alt du ikke liker helt. Mens du tidligere har hatt mer globale innstillinger som har bestemt hvem som skal se hva (altså at f.eks. bare venner skal se statusoppdateringer), blir det nå stadig lettere å justere hvert enkelt innlegg. Problemet er hvis du har mange hundre, eller kanskje tusener, av innlegg og hendelser på tidslinjen din. Da kan det fort bli en uoverkommelig oppgave å gå gjennom alt og vurdere hva du vil offentliggjøre og beholde privat.

Slik gjør du det

I sin reklamefilm sier Facebook ikke noe om hvordan du faktisk kan unngå denne svære oppgaven. Det er nemlig mulig å justere alle tidligere innlegg slik at de bare er synlig for vennene dine. Da vil de ikke vises for den som sjekker deg i forbindelse med den neste jobbsøknaden din. Du kan også se hvordan folk som ikke kjenner deg ser profilen din.

Å holde oversikt over stadig nye endringer på personverninnstillingene i Facebook, er litt av en jobb. Selv Ole Morten Knudsen, som er ekspert på dette, måtte søke lenge, og faktisk komme tilbake til Aftenposten etter intervjuet, for å vise akkurat hvor innstillingene befinner seg. Disse er nemlig gjemt bak bittesmå trekanter på profilen din.

I feller

— Det er nok noen som vil gå i feller her, og oppleve at innlegg som bare var ment for venner, blir synlige for alle, tror Knudsen. Han mener det er spesielt viktig å være klar over Facebooks funksjon for Livshendelser. Blant annet blir det mulig å se lister over en persons kjærlighetsforhold - og til og med sykdommer - hvis profileieren har lagt det ut.

— Her må man være fryktelig forsiktig, for eksempel hvis man legger ut hvem man har ligget på rom med på sykehuset. Veldig mange synes nok ikke det er hyggelig at andre skriver om deres sykdommer – ikke minst fordi funksjonen Livshendelser som standard er satt til offentlig, påpeker han.

Vil se hvordan det går

Facebook vedgår at det blir lettere å finne ut mer om folk ved hjelp av den nye tidslinjen.

Facebook bygde sin suksess nettopp på at medlemmene kunne dele sine tanker, bekymringer og gleder med en begrenset, tiltrodd gruppe venner. De siste årene har tjenesten fått mye kritikk for å skyve stadig mer av brukernes sensitive innhold ut i offentligheten.

Facebooks nordiske talsperson Frida Löwengren mener det ikke er gitt at den nye tidslinjen fører til at flere uforvarende deler mer med offentligheten.

— Med tidslinjen får du muligheten til å dele mer, og også oppdage mer, gjennom dine venners interesser. Hvordan folk vil bruke det, og om de vil dele mer, gjenstår å se, sier hun. Löwengren avviser at det nødvendigvis vil bli delt mer.

— Tidslinjen gir deg en måte å uttrykke deg på, og også oppdage ny musikk, filmer og mye annet gjennom øynene til dine venner. Du kan også se et fullstendig bilde av livet ditt på Facebook. Det er bare en ny metode for å presentere og strukturere innhold som allerede er i profilen din. Innstillingene for hva du deler med hvem, er de samme som før, og du har nå en mulighet til å ha bedre kontroll med hva du deler, mener hun.

Les også

  1. Fikk bot for å legge ut sexbilde på Facebook

  2. Politiet advarer mot nedleggelse av slettmeg.no

  3. Facebook avviser Regjeringens tiggerbrev

- Det er nok noen som vil gå i feller her, og oppleve at innlegg som bare var ment for venner blir synlige for alle, tror leder Ole Morten Knudsen i slettmeg.no.