Kultur

Kurser seg for å takle ekstreme meninger på nett

En samlet front har nå gått sammen om å møte ekstreme ytringer på Internett. Kursing, fakta og samhold skal gjøre det lettere gå inn i krevende debatter.

Det er tøft å argumentere mot ekstremister, og det er svært ubehagelig å bli utskjelt, innrømmer Lars Gule. Foto: PAAL AUDESTAD

 • Ingvild Berg
  Journalist

— De høyreekstreme driver med en utmattelsestaktikk hvor de trekker ut og kritiserer enkeltsitater fra Koranen. Ved siden av står en flokk med hooligans og bjeffer og heier, sier kursdeltager Maryam Trine Skogen, som har blogget og deltatt i nettdebatt i mange år. Hun håper en motoffensiv vil bidra til å skape et sunnere debattklima på nett.

I tiden etter 22. juli har mange oppfordret til å delta i nettdebatter for å imøtegå ekstreme og rasistiske holdninger. Men både moderatorer og aktive nettdebattanter mener tonen i nettdebattene er omtrent den samme som før, og at det fortsatt fremmes ekstreme holdninger og påstander. Human-Etisk Forbund har nå tatt initiativ til en motoffensiv: Ved hjelp av to kurskvelder i nettdebatt og en egen nettverksgruppe, skal kursdeltagerne lære å argumentere mot ekstremisme på Internett.

Må være tykkhudet

— Mange undervurderer rasismen på Internett, sier kursleder Lars Gule. Samfunnsdebattanten og forskeren har over lang tid fulgt det høyreekstreme miljøet på nett og selv deltatt i nettdebattene. Utskjelling og andre ubehageligheter er han godt kjent med.

— Det er tøft å argumentere mot ekstremister, og det er svært ubehagelig å bli utskjelt, sier han, og innrømmer at han kan bli for aggressiv i debatten.

— Hvis folk spytter meg i trynet, svarer jeg med et spark i balla. Det anbefaler jeg ikke til andre, sier Gule.

Lars Gule (t.v.) og Shoaib Sultan holdt innlegg på nettdebattkurset i regi av Human-Etisk forbund. Blogger Maryam Trine Skogen (t.h.) var deltager.

En viktig del av motoffensiven er en lukket Facebook-gruppe som skal være et møtested for dem som argumenterer mot ekstremisme. Brukerne kan koordinere erfaringer, hjelpe hverandre med tilsvar eller få et klapp på skulderen.Gule anbefaler å sette seg godt inn i definisjoner av ekstremisme, islamofobi og rasisme, og bruker selv blant annet FN-konvensjonene og menneskerettighetserklæringen.

— Kort fortalt mener jeg at grensen går der andres menneskeverd krenkes, sier han.

- Autoritært

Document.no er et av nettstedene Lars Gule fremhever som en videreformidler av fremmedfiendtlige holdninger. Redaktør Hans Rustad mener imidlertid at Gule bruker en definisjon på rasisme som undergraver ytringsfriheten.

— I FNs konvensjon mot rasediskriminering brukes rasisme og diskriminering som disiplineringsmiddel, og det har gjort at disse ordene vekker motvilje. Det skjer når ord misbrukes. De tømmes for mening, sier han.

Hans Rustad er uenig med Gule i hvordan vi bør tilnærme oss nettdebatten.

— Han setter seg selv over leserne og mener de må oppdras. Vi mener dette er autoritært. Folk liker ikke å bli behandlet som barn, sier han.

Rustad mener at avisene må ta sin del av ansvaret for at nettdebatten ikke tas på alvor.

— Avisene er så politisk ensrettede at de frykter en åpen debatt. I underskogen tyter gørra frem. Så kan man si: Se hvor riktig det er å holde grumset ute. Men det grumset har man bidratt til selv, mener han.

Stavekontroll

Liv Torill Evenrud er blant dem som har reagert på ekstreme holdninger i nettdebattene, men ikke hatt ork til å delta selv. Hun har møtt opp på kurset for å få mer informasjon om hvordan man kan møte ekstreme og udokumenterte påstander.

— Jeg er blitt skremt av det som skrives på nettet om islam. Jeg burde nok ha engasjert meg mer i nettdebatter, men jeg tror man lett gir opp i kampen mot usaklige argumenter, sier hun.

Les også

Anonym og ekstrem

Hemmeligheten er, ifølge Gule, å bruke faktabevis, saklighet og humor. Videre bør man ofte ta pauser for å tenke nøye gjennom det man vil poste, og ikke minst være nøye med stavekontrollen.— Skriv skikkelig. Noe annet er respektløst, mener Gule.

Shoaib Sultan ved Antirasistisk senter, som var innleder på kurset, kan fortelle at mange av argumentene han møter fra høyreekstreme, er gjengangere. Påstanden om taqyyia, det vil si at alle muslimer skal ha en iboende tendens til å lyve, er av argumentene han ikke tar særlig alvorlig.

— Dersom noen nevner taqyyia, tolker jeg det som at jeg har vunnet debatten, for det betyr at de har gått tom for argumenter, sier han. Sultan mener at den islamofobe retorikken har blitt farligere de siste årene, og at en motoffensiv av debattanter kan bidra til å avkle de verste konspirasjonene.

Ble truet og sjikanert

Enkelte av kursdeltagerne er i tvil om motoffensiven har noen som helst effekt. Bloggeren Valgerd, Maryam Trine Skogen, fikk til slutt nok av truslene.

— Jeg går sjelden inn i de mest ekstreme nettdebattene nå. Det er svært belastende å bli møtt med trusler og sjikane, forklarer hun.

Les også

- Noen hundre høyreekstreme i stand til å bruke vold

Skogen konverterte til islam for fem år siden, og hun argumenterer ofte for de positive sidene ved religionen. I en digital skog av islamkritiske og i mange tilfeller hatske røster, er ikke oppgaven enkel. Tiden etter 22. juli har hun opplevd som urovekkende, siden hun følte seg truffet av Anders Behring Breiviks advarsel mot samfunnsdebattanter som viser positive holdninger til islam.— Jeg holder meg årvåken og vil ikke nøle med å melde en alvorlig trussel til Politiets sikkerhetstjeneste, sier hun.

Diskuterer for galleriet

Lars Gule understreker at hver og en må avgjøre hvor mye de tåler. Han foretrekker selv å debattere under fullt navn, men oppfordrer folk til å tenke nøye gjennom konsekvensene.

- Finnes det forskning som viser noen effekt av å imøtegå ekstreme ytringer på nettet?

— Ikke som jeg kjenner. Men jeg ser på aktiviteten som en del av opplysningsprosjektet. Argumentasjon har noe for seg, påpeker han og minner om at diskusjonene leses av mange.

— Det blir som en debatt mellom partipolitikere: Målet er å overbevise velgerne, i vår sammenheng leserne og lytterne som ikke selv er aktive, poengterer Gule.

Relevante artikler

 1. DEBATT

  Referanser til høyreekstremismen kan hindre arbeid mot en langt mer utbredt form for fiendtlighet

 2. KULTUR

  I Lars Lenths nye roman sitter Agnes (84) i en liten bygd på Vestlandet og lirer av seg hat mot muslimer

 3. SID

  Venstresidens avis har et særskilt ansvar for å ta avstand fra rasistiske ytringer

 4. KOMMENTAR

  Ja, utestenging av motdebattanter er en interessant diskusjon, Lurås

 5. KULTUR

  Bjørgulv Braanen: – Hvis du stenger synspunkter ute, gjør du deg dummere og mer sårbar

 6. KULTUR

  Arendalsuka holder nytt møte om Alliansen etter kraftig kritikk