Kultur

Sara Danius er død

Tidligere sekretær i Svenska Akademien, Sara Danius, er død.

Sara Danius fotografert i Stockholm i 2017 under kunngjøringen av at den britiske forfatteren Kazuo Ishiguro vant Nobelprisen i litteratur. Foto: TT NEWS AGENCY / Reuters

  • Kjersti Nipen
    Kjersti Nipen
    Journalist

Det oppgir familien til det svenske nyhetsbyrået TT. Danius ble 57 år gammel. Ifølge Dagens Nyheter har Danius vært kreftsyk en lengre periode.

I 2014 fortalte Sara Danius at hun hadde diagnosen brystkreft og fikk behandling. I mars i år fortalte hun på programmet Skavlan at hun hadde fått et tilbakefall.

– Jeg ble helt fortvilet. Det første jeg tenkte var at jeg ikke skulle få se min sønn vokse opp, tanker som gjør forferdelig vondt, sa Sara Danius i programmet, sitert av Aftonbladet.

Sara Danius ble født i Täby i 1962 og er datter av Anna Wahlgren, kvinnen som ble Sveriges mest profilerte oppdrager etter utgivelsen av Barneboken.

Sara Danius var professor i litteratur og den første kvinnen noensinne som ble valgt til sekretær i Svenska Akademien.

Søstre sørger på Instagram

Familien opplyser til avisen Aftonbladet at søsteren sovnet stille inn natt til lørdag. Den siste tiden var hun på sykehjem.

«Familien sørger dypt over hennes bortgang, og ser tilbake på hennes liv med stor takknemlighet, stolthet og glede», skriver familien i en uttalelse til TT.

– Sov godt min søster, sov godt hele verdens Sara, skriver søsteren Eleonora von Essen på Instagram.

– I dag ble verden fattigere. Hvil i fred, elskede, storslåtte Sara, skriver søsteren Aurora Stark.

Les også

Akademien kan trekke et lettelsens sukk

Trakk seg etter overgrepsskandale i Akademien

Dødsfallet ble kjent to dager etter at nobelprisen i litteratur ble tildelt den polske forfatteren Olga Tokarczuk for 2018 og østerrikske Peter Hadke for 2019.

Litteraturprofessor og forfatter Sara Danius trakk seg fra stillingen som sekretær for institusjonen som deler ut Nobels litteraturpris i februar i fjor, etter at Svenska Akademien ble rystet av en #metoo-skandale.

– Jeg har besluttet å forlate min plass i Svenska Akademien, stol nummer syv, som en gang var bekledd av den første kvinnen som ble valgt inn i Akademien, Selma Lagerlöf. For meg har det vært en ære å få sitte i hennes stol, skrev Danius da i en pressemelding.

Sara Danius på pressekonferansen der hun kunngjorde at hun forlot Svenska Akademien i april 2018. Foto: Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN

Bakgrunnen var en dyp intern konflikt i Svenska Akademien som ble kjent i løpet av #metoo-opprøret høsten 2017. 18 kvinner sto frem i november 2017 og hevdet å ha blitt utsatt for seksuell trakassering og overgrep av en mann med nære bånd til Svenska Akademien. Dette viste seg å være kulturprofilen Jean-Claude Arnault ektemannen til ett av medlemmene i Akademien. Han ble senere dømt til to og et halvt års fengsel for to voldtekter, og soner nå.

Han ble også beskyldt for å lekke navnene på nobelprisvinnere før de var kunngjort. Aurnaults ektefelle, poeten Katarina Frostenson, forlot Svenska Akademien i kjølvannet av skandalen.

Les også

Bokanmeldelse: Katarina Frostenson med heftig og konspiratorisk kampskrift

Som følge av krisen som har preget Svenska Akademien de siste årene, ble ikke Nobelprisen i litteratur delt ut i fjor. Prisen for 2018 ble istedet delt ut denne uken. Litteraturprofessoren Mats Malm er nå ny fast sekretær i Svenska Akademien.

  • Les også: De hadde ingen pris å dele ut etter et kriseår. Men det var likevel Svenska Akademiens avgåtte sekretær som ble årets snakkis på gallamiddagen.

Da Danius måtte gå ifjor, ble det arrangert en punktdemonstrasjon der alle hadde på seg «knytblus», til ære for litteratureksperten og hennes varemerke, knyteblusen.

Den knyttede blusen var Sara Danius’ varemerke. Her under kunngjøringen av Nobelprisen i litteratur til Bob Dylan i 2016. Foto: TT NEWS AGENCY / X02350

Sara Danius vokste opp som eldst av ni barn. Selv om hun ble født inn i offentligheten med barneoppdragelsesguru Anna Wahlgren som mor, var hun lenge ukjent i svensk offentlighet.

Før hun ble en hyllet essayist og forfatter, utdannet hun seg først til croupier. Hun vokste opp delvis i en omflakkende tilværelse med moren, blant annet i Egypt, delvis hos sin far i Täby. Som ung spilte hun basket på toppnivå, og deretter utdannet hun seg og livnærte seg som croupier, før hennes intellektuelle karriere skjøt fart.

Sara Danius ankom Nobelbanketten i Stockholm i 2018, skandaleåret da litteraturprisen ikke ble delt ut som følge av oppvasken i Svenska Akademien. Foto: Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Mange uttrykker sorg over Sara Danius’ bortgang lørdag. Blant dem er Karin Hindsbo, direktør ved Nasjonalmuseet, som poster bilde av Danius fra Nobelmiddagen i 2018. «Jeg synes kjolen og bildet taler for seg selv. RIP Sara Danius, det finnes bare én som deg», skriver Hindsbo.

Les mer om

  1. Svenska Akademien
  2. Metoo
  3. Litteratur
  4. Seksuell trakassering