- Møtene med Wenche Foss var lysdråper i en mørk høstkveld

Et forbilde for Vibeke Løkkeberg og en venninne for Liv Ullmann. Hør hvordan norske kulturpersonligheter og statsministeren husker Wenche Foss.

 • Ida Halvorsen Kemp
 • Astrid Hexeberg
 • Vibeke Buan
 • Øyvind Tveter
  Journalist og fotograf
 • Eirik Wallem Fossan (multimedia)

Se videointervjuer øverst i artikkelen.

Oslo domkirke var fullsatt av mennesker som ville ta et siste farvel med hele Norges skuespillerinne mandag. Utenfor kirken ventet anslagsvis opp mot tusen personer da kisten med Wenche Foss ble båret ut og inn i den ventende bårebilen etter bisettelsen. Det var musestille utenfor kirken, bare lyden av klikeknde kameraer kunne høres.

Under bisettelsen i ettermidag fylte kongeparet, statsministeren og kjentfolk fra kulturlivet benkeradene i domkirken, men også den vanlige mann i gata fikk plass, etter Wenche Foss' eget ønske. Alle ble sluppet inn, men noen måtte ta til takke med ståplasser.

Kirken hadde plass til mellom 800 — 1000 personer, og flere av plassene var reservert for norske kulturpersonligheter.

Stoltenberg: - Gledet meg alltid til å møte henne

— Det var en seremoni som var Wenche Foss verdig. Vi hyllet henne mintes henne, og det var humor, latter og varme, sa statsminister Jens Stoltenberg etter bisettelsen.

— Det var sorg og vemod fordi et menneske vi alle har et forhold til og er glad i har gått bort, men var også latter og varme, sa Stoltenberg, og fortalte at han selv alltid gledet seg til å møte Wenche Foss.

— Hun ga både ris og ros. Hun hadde sterke meninger og mange kommentarer om det jeg drev med, og var ikke redd for å si fra. Jeg traff henne ofte, sa statsministeren.

- Hun hadde masse humor og overskudd, og spredte så mye glede. Selv om man bare traff henne i ett minutt på vei inn til en forestilling, hadde man hatt et stort øyeblikk.

- Hun ga både ris og ros. Hun hadde sterke meninger og mange kommentarer om det jeg drev med, og var ikke redd for å si fra, sier statsminister Jens Stoltenberg om Wenche Foss. FOTO: SCANPIX

— En omtenksom venninne

Liv Ullmann kom til bisettelsen sammen med kollega Kari Simonsen. Venninene og kollegene husker Wenche Foss som en omtenksom venninne:

- Hun brydde seg om livet, og menneskene som var der, sier Liv Ullmann til Aftenposten.no.

Kari Simonsen har stått på scenen med Wenche Foss.

- Hun glemte aldri. Hun husket dine vanskeligheter kanskje lenger enn deg selv, sier Simonsen.

Fotograf Morten Krogvold tok bilder av Foss senest 9. desember 2010, og husker det som fire tette og sårbare timer.

— Hun hadde erklært at hun hadde gitt opp og snakket bare om livets utgang. Det var det sterkeste møtet, sier Krogvold.

- Forente humor og alvor

— Det har vært en god dag, sa biskop Gunnar Stålsett etter bisettelsen.

— Jeg opplever at ritualene og liturgien var i Wenche Foss´ ånd. Det var vakkert, og det tok fram de viktigste tonene i hennes liv. På den måten synes jeg vært en fin bisettelse.

- Hva har Wenche Foss betydd for deg?

— Hun var en en gledesspreder, og ikke minst viste hun hvordan alvor og humor kan forenes. Hun har livsglad, og hun alminneliggjorde død og evighet, sier Ståltsett.

 • Per Haddals nekrolog - den allsidige diva
 • Lesernes møter med Foss:
 • Kondulanseprotokoll:
 • Fra avisarkivet:
 • Bildeserie:
 • Reaksjonene:
 • Madsens kommentar:
 • Video-tilbakeblikk: