Kultur

Radioslukking vil gi søppelberg

Ved Elreturs mottaksanlegg i Sørum strømmer det inn med kassert elektronikk. De neste to-tre årene vil mye av dette også være gamle FM-radioer.

Norge står foran den største innsamlingen av gammel elektronikk noensinne når flere enn ti millioner FM-radioer skal skrotes. Samtlige elektronikkbutikker i landet er forpliktet til å ta imot.

  • Arve Henriksen
    Arve Henriksen
    Journalist

Om tre år slukkes dagens FM-nett på radio. Det skjer i forbindelse med overgangen til digital radio. Det betyr at mange millioner FM-radioer som finnes rundt i norske hjem må skrotes etter hvert som vi nordmenn investerer i DAB-radioer.

— Det er ganske riktig, målt i antall så er det nok den største innsamlingen av enkeltprodukter vi har hatt, sier Jan Adelsten Røsholm, administrerende direktør i Elektronikkbransjen.

Ingen tør anslå hvor mange FM-radioer som faktisk finnes rundt i landet i dag. Hvis hver husstand i snitt har fire FM-radioer hver, på kjøkken, stue, bad og soverom, betyr det over åtte millioner apparater. I tillegg kommer FM-radioen du har på hytta, i bilen, eller i båten.

- Vi snakker nok rundt ti millioner apparater, kanskje mer, sier Adelsten Røsholm.

Selv om FM-nettet slukkes, sannsynligvis i 2017, så velger fortsatt mange nordmenn å kjøpe FM-radio fremfor DAB.

Fortsatt FM-kjøp

-  Vi ser en gradvis overgang til DAB, så langt i år er det solgt 25 000 DAB-radioer. Det var i overkant av 50 prosent av alle radioer som ble solgt, så det selges fortsatt FM-radioer. Men mye av dette er kombinasjonsradioer, FM, nett og DAB, sier direktøren i Elektronikkbransjen.

De siste årene er det blitt solgt anslagsvis mellom 700-800 000 radioer her til lands, det er først de to siste årene at DAB-andelen har økt. Inntil Regjeringen satte en endelig slukkedato for det analoge radionettet, valgte de fleste fortsatt å kjøpe FM-radio.

Les også

FM-død gir liv til nytt radiomarked

Beregninger som Elektronikkbransjen har foretatt viser at FM-radioene, som vil bli skrotet, vil utgjøre mellom 25 000 og 30 000 tonn avfall. Til sammenligning håndterer retursystemene over 150 000 tonn forbrukerelektronikk årlig.-  Vi er ikke så helt sikre på at vi slukkingen av FM vil føre til et enormt søppelberg. Radioapparatene vil uansett ikke utgjøre noe stort volum i det store bildet.

Dessuten tar det alltid tid å fase ut slike ting, så dette blir ingen stor utfordring. Vi skal greit håndtere det, sier Guro Kjørsvik Husby, markeds— og informasjonssjef i returselskapet Elretur.

Alt på en gang

Kjøleskap, flatskjermer eller komfyrer skiftes gjerne ut etter hvert som de går i stykker, derfor foregår utskiftingen over tid. Det spesielle denne gangen er at mange millioner radioapparater blir ubrukelige på en gang.

Les også

Nå får du FM-pant

- FM-radioer er større en mobiltelefoner, derfor tror jeg ikke folk vil la radioene bli liggende i skuffer og skap altfor lenge før de kvitter seg med den. Dessuten kan det være mange som har en FM-radio i kombinasjon med en CD-spiller, som de gjerne fortsatt vil bruke en tid. Vi tror heller ikke dette er noe folk vil kaste i restavfallet, det er gjerne andre ting folk slurver med, som blant annet elektriske tannbørster, sier Kjørsvik Husby.

Panteordning og avslag

Norge har en god og sikker ordning for innsamling og gjenvinning av elektronisk avfall. Samtlige elektronikkbutikker i landet er forpliktet til å ta imot elektronikkprodukter som skal skrotes.

Tidligere i år kjørte butikkjeden Clas Ohlson, i samarbeid med Elretur og Miljøagentene, en pantordning på FM-radioer. Her fikk kundene 20 prosent avslag på en ny digitalradio hvis de leverte inn sin gamle FM-radio.

- Hvis det er veien å gå for å få inn de gamle radioapparatene, synes jeg det er supert. Men vi regner med dette vil ta litt tid. Mange velger nok å lagre sine gamle FM-radioer i en pappeske i garasjen når den tid kommer, som blir levert inn når det er klart for våroppryddingen. Fortsatt mottar vi massevis av såkalte tjukkas-TV-apparater, som folk sikkert har hatt stående i kjellerstuer eller på gutterom, sier Guro Kjørsvik Husby.

Les også

Så mye billigere er forbrukerelektronikken blitt