Kultur

Knausgård skriver filmmanus

Karl Ove Knausgård skriver filmanus basert på sin egen debutroman Ute av verden. Forfatteren har fått flere tilbud fra folk som vil lage film av seksbindsverket Min kamp.

- Jeg vil gjerne skrive flere filmmanus hvis dette blir vellykket, sierKarl Ove Knausgård. Foto: NTB-Scanpix

  • Kaja Korsvold

Les også

  1. Forleggeren tror ikke det er sant

  2. Folksomt i comeback-klubben

Karl Ove Knausgård har fått flere tilbud fra folk som vil lage film av de seks Min kamp-bøkene. Han har foreløpig sagt nei til alle. Forfatteren er imidlertid selv i gang med å lage filmmanus basert på sin første bok, Ute av verden. Det er svenske Fredrik Edfeldt som skal regissere filmen, sier forfatteren til Aftenposten.

— Jeg samarbeider allerede med Edfeldt, men vi venter med å finne produksjonsselskap til manuset er ferdig, sier Knausgård.

Les også

Mener Knausgård er på nivå med Hamsun og Goethe

Ute av verden handler om en 26 år gammel lærervikar som kommer til Nord-Norge. Der blir han forelsket i en av sine elever — på fjorten.

Knausgårds debutroman kom ut i 1998 Foto: TIDEN FORLAG

Forfatteren, som mange har trodd aldri skulle skriver mer etter å ha avsluttet den seks bind lange Min kamp, sier han skriver, men ikke romaner.— Dette er ikke romanskriving. Det koster ikke like mye. Hvis Ute av verden går bra, har jeg lyst til å skrive flere filmmanus.

- Du vil ikke at det skal lages film basert på Min kamp?

— Jeg er ikke prinsipiell motstander av det. Men det måtte være et helt spesielt prosjekt. Det kan ikke være en vanlig spillefilm. Nå er mye av romanen Ute av verden, som jeg baserer mitt filmmanus på, også med i Min kamp, så noe er jo i gang.

- Hvis Lars von Trier vil gjøre film av Min kamp, får han kanskje ja? Eller blir det to for store egoer?

— Nei, jeg har ikke et stort ego. Det er bare når jeg er alene. Det er ikke sånn jeg tenker. Men hvis man skal lage film, må man gjøre noe tilsvarende mitt prosjekt, bare filmatisk.

Les også

Knausgård setter punktum

Har oversatt bok

Knausgård har også skrevet en essaysamling etter Min kamp, og han har oversatt en bok fra svensk til norsk. Han driver forlaget Pelikanen sammen med blant andre broren Yngve Knausgård. Nå har de ansatt daglig leder, Eirik Bø, som administrerer forlaget fra Stavanger. Denne uken lanserer Knausgård tegneserieromanen Rocky & Edith av den svenske serietegneren Martin Kellerman. Fredag kveld stiller de to hos Fredrik Skavlan for å fortelle om prosjektet.

— Forlaget går veldig bra. Det var litt sånn: Skal vi legge ned eller fortsette? Vi har ekspandert og kjøpt en masse titler. Vi har en spennende vårliste. Jeg har oversatt svenske Maria Zennstrøms Hur ser ett liv ut om man inte har tillräckligt med kärlek? Vi gir ut Christian Krachts Imperium, en skandalebok da den kom i Tyskland, og vi kommer med Judith Hermanns Alice. Den er kjempebra. Vi satser bare på ting vi tror på. Vi kommer aldri til å komme ut med kokebok, sier Karl Ove Knausgård.