Kultur

Rybak populær spellemann

Alexander Rybakk fikk den gjeveste prisen som årets spellemann i går. Nykommerne fra Drammen, DonkeyBoy fikk flest priser.

En himmelfallen Alexander Rybak mottok prisen prisen for Årets Spellemann 2009. FOTO: SCANPIX
  • Kaja Korsvold
    Journalist

Lenge så det ut som om Alexander Rybak ikke skulle vinne noen Spellemannpris i går. Men etter å hva vært nominert i flere kategorier, fikk han til slutt den høythengende ”Årets spellemann”. Rybak som fikk stående applaus fra salen, takket mamma og pappa som han sa hadde hjulpet ham gjennom en vanskelig tid, og han takket ekskjæresten som hadde fått ham til å skrive Melodi Grand Prixlåten Fairytale.

Alexander Rybak var en populær vinner også blant de andre artistene. Sivert Høyem vant prisen for årets mannlige artist. Han var nesten litt brydd, fordi han syntes Rybak hadde fortjent den. – Jeg håper i hvert fall han blir årets spellemann da, sa Høyem etter at han hadde fått prisen. Og så gikk det akkurat slik Høyem ønsket.

Prisdryss til DonkeyBoy

Tre priser til ferskingene. Bandet DonkeyBoy fra Drammen som ga ut sin første plate så sent som i fjor, har så desidert slått igjennom. I går fikk de tre av de fire spellemannsprisene de var nominert til. Populære DonkeyBoy ble årets nykommere, fikk prisen for årets musikkvideo og tok den prisen folk for låten Ambitious.

– Prisen som nykommere betydde mest for oss, sa DonkeyBoy, som var mer enn fornøyd med sine tre priser. Hadde de vunnet alle de fem Spellemannsprisene de var nominert til, hadde de blitt historiske.

Røyksopp

Også Røyksopp fikk to priser i Spellemann 2009. De tre bandmedlemmene var også svært overrasket. – I vår sjanger eletronika, er det så mange artister og nivået er så høyt, derfor er det veldig flott å vinne, sa Torbjørn Brundtland i Røyksopp.

Popbransjens veteran Jahn Teigen fikk årets hederspris i Spellemann 2009. En rørt Teigen takket publikum i Oslo spektrum og publikum der hjemme. – Takk, virkeligheten ble større, sa Teigen.

Lamslått vinner. Bandet Montee – Isle of Now, var kanskje de mest overraskede artistene i Oslo Spektrum i går. Montee prisen årets popgruppe, blant annet i konkurranse med Donkeyboy og Kråkesølv.

— Vi vet at vi har gitt ut en veldig god plate. Men det er jo hyggelig at folk setter pris på den også. Dette betyr veldig masse for oss sa en lettere lamslått bassist Maja Vik.

— Vårt album har slått an, selv om DonkeyBoy hadde den største hiten. Kanskje dette betyr at vi begynner å tjene penger også, sa Vik.

Støttet Lydverket

Kjemper for Lydverket. RNB-artisten Samsaya vakte oppsikt da hun gikk på den røde løperen inn til showet i Oslo Spektrum i går. På ryggen hadde hun for kvelden laget en liksomtatovering, et hjerte med tittelen Lydverket. NRK TVs eneste program for norsk populærmusikk er planlagt nedlagt, dette reagerer Samsaya sterkt på.

— Det kommer til å bli veldig trist hvis Lydverket forsvinner. Lydverket har både bredde og dybde. Særlig etter at de begynte å sende live har programmet blitt bra. Norske artister må få komme på TV og spille, ikke bare bli vist frem når de skal lage middag. Dette er faktisk veldig viktig, sa Samsaya.

Her er listen over de nominerte i alle kategoriene.

  1. Les også

    DonkeyBoy ble årets nykommer

  2. Les også

    Interessert i Spellemann? Hold deg unna Twitter!

Les mer om

  1. Musikk