Kultur

Norske Eirik Stubø går av som teatersjef ved svenske Dramaten

Teaterets ledelse har fått kraftig kritikk etter en TV-dokumentar.

Eirik Stubø har vært teatersjef ved den svenske nasjonalscenen i Stockholm siden 2015.
  • Caroline Enge

Eirik Stubø går av etter fire år som teatersjef og administrerende direktør ved Dramaten i Stockholm, skriver teateret i en pressemelding.

– Arbeidet med å rekruttere en ny kunstnerisk leder starter umiddelbart. Det er helt avgjørende å komme i gang med dette raskt, sa viseadministrerende direktør ved Dramaten, Maria Groop Russel, på pressekonferansen klokken 12 mandag.

Russel tar over jobben som administrerende direktør med umiddelbar virkning.

  • Les intervjuet med Stubø etter bråket ved teateret i fjor: Dramaten-sjef Eirik Stubø måtte håndtere trakassering og konflikt – Det har vært frigjørende og viktig for teateret

– Styret mener at Dramaten trenger en ny start når det gjelder arbeidsmiljø. Og det tror vi gjøres best med en ny administrerende direktør, sier styreleder Ulrika Årehed Kågström.

Det har vært flere krisemøter på teateret den siste tiden. Den endelige avgjørelsen ble ifølge Kågstrøm tatt på et styremøte mandag morgen. Etterpå ble de ansatte og deretter pressen informert.

Styreleder ved Dramaten Ulrika Årehed Kågström (t.v.) og fungerende administrerende direktør Maria Groop Russel svarte på spørsmål fra pressen mandag.

Beklaget etter dokumentarfilm

Teateret har fått sterk kritikk etter at SVT sendte en dokumentar om artisten Josefin Nilsson. I TV-programmet kommer det frem at en mannlig svensk skuespiller ble dømt for mishandling av Nilsson da de to var kjærester på 1990-tallet.

Nilsson døde i februar 2016 etter en overdose av reseptbelagt medisin.

Skuespilleren, som har sonet sin straff, jobbet som skuespiller på Dramaten frem til dokumentaren ble vist på TV i slutten av mars. Dette fikk stor oppmerksomhet i Sverige.

Forestillingene han medvirket i ved Dramaten, ble raskt innstilt. Teatersjef Eirik Stubø beklaget at skuespilleren hadde fått jobbe der igjen.

– Jeg beklager sterkt at jeg tok en feilaktig avgjørelse om å la den aktuelle skuespilleren medvirke i en produksjon. Skuespilleren er ikke aktuell for flere oppdrag på Dramaten, skrev Stubø på Instagram.

Taushetskultur og trusler

I etterkant av dokumentaren har flere skuespillere og regissører ved teateret gått ut og sagt at de ikke har tillit til Stubøs ledelse, ifølge DN.

Også det svenske teaterforbundet har kritisert ledelsen ved Dramaten for ikke å følge opp handlingsplanen mot vold og trakassering godt nok. Nylig sendte styret ved Dramaten ut et internt brev til de ansatte der de innrømmer at de burde reagert kraftigere på problemene, ifølge nyhetsbyrået TT.

En av dem som har fortalt om dårlig arbeidsmiljø, er skuespiller Julia Dufvenius. I et intervju med Dagens Nyheter forteller hun om en taushetskultur ved teateret og trusler fra en mannlig kollega etter #metoo-oppropet #tystnadtagning i 2017. Truslene var så ille at Dufvenius måtte følges av og på scenen.

To #metoo-saker ved Dramaten kom frem i november 2017. Stubø sier at teateret har tatt dette på stort alvor og gjort tiltak for å bedre arbeidsmiljøet.

Stubø sier i en pressemelding at han i løpet av de siste dagene har skjønt at han ikke har tilstrekkelig med tillit blant de ansatte til å fortsette som teatersjef ved Dramaten.

– Umyndiggjort

– De siste ukenes enorme oppmerksomhet rundt Dramaten og arbeidsmiljøet har påvirket mange og vært en påkjenning for hele virksomheten. Og jeg har i løpet av de siste dagene skjønt at jeg ikke har tilstrekkelig med tillit blant mange nok av de ansatte, sier Stubø selv i pressemeldingen mandag.

Kulturredaktør i SVT Per Andersson skriver i en kommentar at Stubøs avgang ikke er overraskende etter den «brutale vingeklippingen han ble utsatt for allerede for en uke siden».

Han mener Stubø ble umyndiggjort da teateret innførte en ny ordning der Stubø ble fratatt budsjett- og personalansvar og dermed bare hadde ansvar for det kunstneriske innholdet.

Turbulent tid

Kungliga Dramatiska Teatern, best kjent som Dramaten, er Sveriges nasjonale scene. Teateret har hatt flere krisemøter den siste tiden, skriver Aftonbladet.

Eirik Stubø ble teatersjef ved Dramaten i 2015 og var den første nordmannen til å lede det tradisjonsrike teateret, som ble grunnlagt i 1788.

Stubø har tidligere vært teatersjef både ved Nationaltheatret og Stockholms Stadsteater. I pressemeldingen sier styrelederen ved Dramaten at de også håper å få se Stubø som regissør på teateret igjen.

Hans første år ved teateret var også turbulente. Stubø måtte blant annet kutte i kostnader for å snu et underskudd på 10,5 millioner kroner i 2016 til overskudd på 5 millioner året etter.

Les mer om

  1. Teater
  2. Stockholm
  3. Sverige
  4. Scenekunst
  5. kulturnyheter