Jan Eggum: Jeg skjønner ikke at dette skal være noen skandale

Jurylederen forsvarer omstridte Amanda-nominasjoner

Jan Eggum har ledet juryene som har plukket årets nominerte til Amanda-prisen, mens Ingrid Bolsø Berdal skal lede prisutdelingen 17. august i Haugesund.

Da juryleder Jan Eggum forlot pressekonferansen for årets Amanda-nominasjoner i dag, tok det bare en liten time før han måtte tilbake i ringen for å svare på en storm av kritikk mot årets nominasjonsliste.

Les også

- En skandale at de ikke er nominert

Det var ikke først og fremst de nominerte filmene, men filmene som var valgt vekk i kategorien "beste film", som har oppført filmbransjefolk generelt og filmanmeldere spesielt. Hverken fjorårets største publikumssuksess, Hodejegerne , eller fjorårets ubestridte kritikerfavoritt Oslo, 31. august, er nemlig nominert i den gjeveste kategorien, "årets beste, norske film".Juryleder Jan Eggum avviser kritikken:

— Juryen er uhildet, og kan ikke skjele til hva andre har sagt og gjort, sier Eggum.

- Er ikke Oslo, 31. august og Hodejegerne gode nok filmer?

— Jo, selvfølgelig, og de er begge nominert i andre kategorier, sier Eggum.

Han forklarer at han som "menig" filmtilskuer har hørt på fagekspertisen i juryarbeidet:

— Jeg er ingen fagperson, og har lent meg på fagpersonene. Men jeg har ikke brukt min dobbeltstemme i noen av tilfellene, og juryen står last og brast med valgene som er tatt.

- På Twitter blir det antydet at Oslo, 31. august nå har fått nok oppmerksomhet, at det var noen "andres tur". Har slike hensyn vært med i vurderingen?

— Nei, det er helt utelukket.

- Hva synes du om reaksjonene?

— Jeg skjønner ikke at dette skal være noen skandale, men jeg kjenner jo igjen debatten fra musikkbransjen og Spellemannprisen, der det også blir debatt om hvem som er og skulle vært nominert. Men i dette tilfellet er det ikke snakk om at vi har "glemt noen", sier Eggum.

Bare to navn blant beste kvinner

Amanda-juryene har ellers gjort et poeng ut av at det er så få kvinnelige hovedroller i de norske filmene. Mens fire personer er nominert til prisen for beste mannlige skuespiller, er bare to kvinner nominert, som en synliggjøring av at det er få kvinneroller å velge blant. Likeledes var det bare tre norske barnefilmer i løpet av året som er gått siden forrige prisutdeling.

Les også

Hva ER det med juryer?

— Det er altfor få. Miljøet er så stort at man kan lage mange flere barnefilmer i løpet av et år, det handler om prioriteringer. Men kanskje blir det ikke sett på som like stas å lage film for barn som for voksne? Slik er det også i musikkbransjen, som jeg kjenner best, men det er en helt feil tankegang, mener Eggum.Dokumentarfilmen Pushwagner er nominert til fire priser, som er rekord for en dokumentarfilm i denne sammenheng, blant annet for "beste norske film". Men til beste dokumentarfilm er den ikke nominert:

— Juryene til de to prisene har arbeidet uavhengig av hverandre, sier Eggum.