Kultur

Anne Aasheim (53) er død

Kulturrådets direktør, tidligere sjefredaktør i Dagbladet, er død, 53 år gammel.

Foto: Aas, Erlend/NTB scanpix

 • Kristin Jonassen Nordby
 • Sturle Scholz Nærø
 • Lars Molteberg Glomnes

Dette opplyser Kulturrådet i en pressemelding onsdag formiddag.

– Logistikkens mester til det siste. Hun sovnet stille og fredfylt inn på det fantastiske Hospice Lovisenberg i morges, mens hennes kjære Mette holdt rundt henne. Finere kunne det ikke bli. H un beholdt humor og raushet til siste stund. Hun vil bli inderlig dypt savnet , sier broren, Erik Aasheim, til VG.

Første kvinnelige sjefredaktør

Anne Aasheim var direktør for Norsk kulturråd fra 2011 og frem til hun gikk bort. I september 2015 ble hun sykmeldt, etter å ha fått en kreftdiagnose hun var helt åpen om. Tidligere i vår ga hun uttrykk for at hun visste at hun ikke ville bli frisk. Aasheim bestemte seg derfor for ikke å søke en ny åremålsperiode som direktør.

Fra 2006 til 2010 arbeidet Aasheim som sjefredaktør i Dagbladet.

— Anne Aasheim var Dagbladets første kvinnelige sjefredaktør og en markant person i norske mediekretser. Hun markerte seg som en sterk og inspirerende leder i en krevende tid, der omstilling var i fokus, sier nåværende sjefredaktør i Dagbladet, John Arne Markussen til egen avis.

Aftenpostens kulturredaktør Sarah Sørheim beskriver Anne Aasheim som en inspirerende leder:

«Anne Aasheim har hatt noen av de tyngste og mest sentrale rollene innen norske medier og kulturliv, og hun har satt varige spor etter seg. Hun har ledet Norsk Kulturråd på en måte det står respekt av, og tatt denne mektige men tunge institusjonen mange skritt videre.

- Fremragende egenskaper

Hun var en god og tydelig leder av nyhetsdivisjonen i NRK, og før det bygget hun som distriktsredaktør for NRK Østlandssendingen opp den flerkulturelle redaksjonen Migrapolis, det viktigste tiltaket noe mediehus har gjort for å bekjempe den blendahvite dominansen i norske medier.

Og hun ble Dagbladets første kvinnelige sjefredaktør, i en svært krevende periode for avisen. Aasheim sto for en linje som ivaretok kulturavisen Dagbladet, og er kanskje den sjefredaktøren som har blitt best likt av redaksjonen. Hennes fremragende menneskelige egenskaper kom særlig godt frem i den vanskelige tiden etter at avisens journalist Carsten Thomassen ble drept i Kabul i 2008

Men mest av alt vil jeg huske Anne Aasheim som en genuint hyggelig person, og en leder som det har vært inspirerende og lærerikt å følge. Hun vil bli dypt savnet , sier Aftenpostens kulturredaktør.

- En viktig stemme

Kulturminister Linda Hofstad Helleland sier at «med Anne Aasheims bortgang har det norske samfunnslivet mistet en stor energikilde. Det var mange som nøt godt av Anne Aasheims ukuelige humør og store arbeidsglede. Hun var en inspirerende medieleder, en viktig stemme i offentligheten og et forbilde for veldig mange.Kulturrådet og norsk kulturliv har mistet en samlende og klok leder.Hun vil bli dypt savnet.»

Også statsminister Erna Solberg kondolerer:

— Trist nyhet; Anne Aasheim er død. Blir husket som journalist, redaktør og direktør. Jeg husker henne for nært vennskap i ungdomsår i UH, skriver statsministeren på Twitter. Begge var i en periode tilknyttet Høyres ungdomsorganisasjon i Bergen.

Vil bli savnet

Yngve Slettholm ble utnevnt til leder for Kulturrådet omtrent samtidig som Anne Aasheim tiltrådte stillingen som direktør, det vil si for fem år siden. Han gikk av ved årsskiftet. Overfor Aftenposten betegner Slettholm ansettelsen av Aasheim som «dristig».

Nær kollega: Yngve Slettholm, tidligere leder for Kulturrådet. Foto: NTB Scanpix

— Anne var ingen typisk byråkrat. Med sin brede mediebakgrunn ble hun nok til å begynne med oppfattet som en litt fremmed fugl. Fort fant hun selv frem til hvordan oppgaven som direktør skulle løses. Hun kombinerte byråkratrollen med sin frie, humoristiske og livsglade holdning. Med lun humor og fremtredende lederegenskaper vant hun fort stor respekt, fastslår Yngve Slettholm.

 • Les også: Vrakingen er overraskende.
  Kulturkommentator i NRK Agnes Moxnes skriver på NRK Ytring:

«Som menneske og leder var Anne like tydelig som fargene hun elsket; svart, rødt og hvitt. Men fargene løy også. Absolutter var ikke hennes måte.

Hennes måte var fleksibilitet, åpenhet, omsorg og samarbeid. Å gi plass til andre. Å få andre til å skinne. Og selvfølgelig; betydningen av å ha det skikkelig gøy på jobben. For alle.

Anne Aasheim vil bli savnet.»

- Hadde mer å gi

Det var i september at hun fikk diagnosen lungekreft med spredning. I et større intervju i VG i januar sa hun blant annet:

- Det såre ved dette er at det ikke er tomt på vare-lageret. Det er fullt. Jeg har mer kjærlighet å gi. Til kona mi. Til vennene mine. Jeg har mye ugjort i arbeidslivet. Et par bøker ville jeg ha skrevet, sa hun.

Hos hennes kolleger ble budskapet møtt med sorg onsdag.

– Det er med stor sorg vi har mottatt budskapet om at Anne Aasheim er død. Hun var en usedvanlig dyktig leder med et stort hjerte for alle sine medarbeidere, sier fungerende direktør i Kulturrådet, Vibeke Mohr.

Anne Aasheim ble født 22. april 1962. Hun vokste opp i Porsgrunn.

Erfaren journalist og sjef

Aasheim startet sin journalistkarriere i avisen Varden som 17-åring. Hun jobbet senere i avisen Dagen og Bergens Arbeiderblad.

Aasheim ble ansatt som programsekretær i NRK Hordaland i 1988, og hadde i perioden 1988-2006 flere forskjellige stillinger i NRK. Blant annet var hun distriktsredaktør i Østlandssendingen, fungerende kultursjef, stedfortredende kanalsjef i P2 og P3 og som distrikts- og nyhetsdirektør.

Sorgreaksjoner på Twitter

Politisk redaktør Marie Simonsen beskriver henne som en strålende og inspirerende sjef:

Programleder i NRK Jon Gelius skriver:

I 2014 ble Aasheim kåret til Kultur-Norges mektigste kvinne i Aftenposten.

– Aasheim leder et mektigere og mer fristilt kulturråd enn noen gang. Hun har gjennom sin tid i mediene opparbeidet et betydelig nettverk og har vist sterk gjennomføringskraft i de stillingene hun har hatt, uttalte juryen den gang.

 1. Les også

  Osloregionen dominerer Kulturrådets komiteer

 2. Les også

  Ny kulturrådsleder Tone Hansen vil ha flere ideologiske kamper

 3. Les også

  Slik bør splid i Kulturrådet løses

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Stanghelle refser Aftenposten-eier på vei ut: – Vi har kuttet i redaksjonen og levert 874 millioner kroner i overskudd

 2. KULTUR

  29 eksterne skribenter vurderer å trekke seg fra Morgenbladet

 3. KULTUR

  Sarah Sørheim blir nyhetsredaktør i NTB

 4. KULTUR

  Hard kamp om direktørstillingen i Norsk kulturråd - her er kandidatene

 5. KULTUR

  Trine Eilertsen blir ny sjefredaktør i Aftenposten

 6. KULTUR

  Kulturrådets nye ledere: - Kunsten er ikke demokratisk. Vi skal gå etter kvalitet